Carbonara je super jednoduchý recept. Tak. To máme. Ale většinou se snažím psát tak nějak vtipněji, že? Nastala tvůrčí krize lidé milí. Co za tím stojí? Pokud vás to zajímá, tak čtěte dál. Pokud chcete jen rychlý recept na tuhle italskou lahůdku, tak si skočte na postup a styďte se, že nejste více zvědaví.

Tvůrčí krize kojící matky

Už je to tak. Naše robátko se překlopilo za třetí měsíc života a jasně, je to paráda, naše malá láska. Nicméně můj mozek teď obalilo mateřské mléko a myšlenky v něm mají spíš konzistenci zrnitého vysílání, když vypne televizní kanál, než něčeho konzistentního a smysluplného. Kdejaká matka se v tom najde a pokud ne, tak smekám. Pořád se mi nedaří tomu malému tvorečkovi vysvětlit, že vstávat v pět ráno je pro mě smrt a ať mi dá čas aspoň do šesté ranní. Pátá ranní je nejoblíbenějším časem na hlasité procvičování brblání a mumlání a kvíkání. Nepomáhá vysvětlování ani předstírání spánku.

Rána jsou nejhorší

Probudím se plná energie…tak určitě. Nejlépe to vystihuje ilustrační fotografie. Udělala jsem si s narozením prcka takový rituál, že si připravím teplý nápoj a nasnídám se. K tomu pouštím přes tablet rádio. Jednoho rána si tak spokojeně sedím, poplácávám si po rameni, jak mi to mateřství ohromně jde, dítě si spokojeně vrní v hnízdečku, takže i já si přeci můžu udělat pohodu a přečíst si, co je nového v online světě. Pokud jste tak ještě neučinili, tak se podívejte na fotku. Máte? Trvalo mi poměrně dlouho, než jsem si uvědomila, že je něco špatně. „Proč jsou na tom tabletu drobky? Odkdy je tam rukojeť? Aha,hm….takže já už pět minut civím do prkýnka.“ Aspoň že jsem měla po snídani a nepotřebovala už nic krájet.

Vykojenost - čtu si prkýnko
Vykojenost – čtu si prkýnko

Závěr?

Prostě a jednoduše – vykojený mozek je diagnóza a není to legrace ještě tvořit nějak kreativně. A proč to píšu ke carbonara špagátum? Ono totiž když už nic jiného, tak tyhle špagety jsou hotové raz dva a nepotřebujete k tomu moc surovin – tj.zvládne to i vykojená matka jako já 🙂

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Spaghetti carbonara

Ingredience na carbonara špagety

Množství: 4 porce

400 g špaget
200 g pancetty
100 g pecorina či parmazánu
5 žloutků
Špetka soli
Špetka pepře
Hrudka másla (25 g)
2 stroužky česneku


TIP na vděčný vánoční dárek: V každé mé kuchařce vás čeká 190 receptů – to je 2-3× víc než ve většině ostatních kuchařek. Co uvařit zítra jednou pro vždy vyřešeno.

Prohlédnout kuchařky

Navíc k výhodnému balíčku 3 Bichlí získáte nyní dárek v hodnotě 490 Kč ZDARMA! #VícNežKuchařka

Postup přípravy

Doba přípravy: 5 minut
Doba vaření: 20 minut
Celkový čas: 25 minut

Postup

Nechte vařit dostatečné množství osolené vody na těstoviny. Nakrájejte si pancettu nebo jinou kvalitní slaninu (pokud nemáte tu, dá se nahradit i anglickou slaninou. Je to pak ale jako nahradit v tiramisu mascarpone pomazánkovým máslem – myslíte si, že děláte totéž, ale není to totéž).

Když už je voda na špagety bublající, nechte je vařit do změknutí a začněte s přípravou “omáčky”. Někam stranou si připravte 5 žloutků a pečlivě je promíchejte společně s nastrouhaným sýrem – pecorinem či parmezánem.

Na pánev (třeba takovou, případně další inspiraci hledejte v mém obchůdku) dejte trochu másla a očištěné stroužky česneku v celku. Přidejte nakrájenou slaninu a smažte dozlatova. To je všechno. Teď budeme čekat na těstoviny. Je jen na vás, zda budou al dente (na skus a tedy trochu tvrdší), nebo je uděláte měkčí.

A teď důležitý fígl! Až budete těstoviny slévat, nechte na dně trochu horké vody (cca 100 ml). Budou se hodit na omáčku.

Teď to bude rychlovka. Do pánve přidejte špagety i s horkou vodou a za stálého míchání přilijte žloutky s pecorinem či parmazánem. Míchejte, míchejte, míchejte. Opepřete, dosolte, pokud chcete. Vyndejte česnek (opražený je naprosto skvělý, takže nevyhazujte). 

Výsledkem by měly být špagety obalené krémovou omáčkou – šťavnaté, lahodné…prostě rozkošné. Aaach

Dobrou chuť vám všem přeje Pája

PS. Více těstovinových dobrot?