Domácí nudle do polévky už dnes málokdo opravdu připravuje doma, což je velká škoda. Není se čeho bát a jejich příprava je velmi snadná a hlavně chuťově jsou nesrovnatelné s těmi kupovanými.

Nic pro lenochy, ale zase se pak budete moci popleskat po ramenou, že jste udělali něco echt domácího a kromě toho ten pocit, když se vám nudle prosypávají mezi prsty…

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Domácí nudle do polévky

Ingredience na domácí nudle do polévky

Množství: 4 porce

100 g polohrubé mouky (popř. hrubé)
1 vejce (M)
(popř. pár kapek vody)

+ mouka na pomoučení válu


ROZDÁVÁME KUCHAŘKY ZDARMA

Školní rok se blíží! Udělejte radost dítkům krásnou svačinkovou krabičkou a sobě téměř nekonečnou (nejen) svačinkovou inspirací. V mé kuchařce vás čeká 190 receptů, sezonních, nutričně vyvážených, připravených do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Navíc nyní získáte jako dárek naší Velkou prázdninovu bichli! Tedy 2 knihy za cenu jedné (platí pouze do rozdání zásob). Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 50 minut
Doba vaření: 5 minut
Celkový čas: 55 minut

Nudle do polévky spousta z nás prostě jen koupí v obchodě a nechce se s nimi patlat. V čem je tedy zakopaný pes, že se nám do toho nechce? Já vám vlastně ani nevím. Je pravda, že to chce trošku zručnosti a trpělivost, ale výsledek je pak na srdci hřející a strávníci vás za to budou milovat.

Těsto

Recept na domácí nudle do polévky = vajíčko + mouka. To je všechno. Dalo by se říct, že s těstem se to má obecně jako se ženami. Na první pohled je to velmi jednoduché a zacházet s nimi nebude nic složitého. Ale… zde si každý doplní.

A možná proto se často tolik bojíme dělat s těstem, protože se na tak malém manipulačním prostoru dá tolik pokazit. Ale kdo se bojí…

Těsto na domácí nudle zpracujete velmi jednoduše. Do misky si dejte polohrubou popřípadě hrubou mouku a doprostřed udělejte důlek pro vajíčko. Do misky poblíž si dejte trošku vody, kdyby bylo potřeba těsto trošku změkčit.

V misce promíchejte vajíčko s moukou a jakmile se začne vše pěkně pojit, přendejte na pomoučený vál.

Těsto je potřeba opečovávat a pěkně se s ním pomazlit (opět paralela se ženami).

Hněťte ho klidně 5 minut. Mělo by být pěkně kompaktní a příjemně pružit.

Poté ho zabalte do potravinové folie a nechte půl hodiny odpočinout (lednice není nutná).

Vypracováváme těsto

Na pomoučený vál dejte těsto a válečkem ho budeme zpracovávat. Pokud máte strojek na nudle, tak gratuluji, máte o starost méně. My co ho ale nemáme, tak si aspoň zaválíme.

Těsto je potřeba vyválet na co nejtenčí plát, tak aby doslova prosvítal vál. Pak ho nakrájejte na cca 5 cm dlouhé pláty, které budeme dále krájet na jednotlivé nudličky. Zde se postup může lehce odlišovat.

Buď můžete pláty rovnou krájet jednotlivě na nudličky, které pak pěkně mezi prsty oddělte a prosypte je trochu moukou. Nebo nechte pláty chvilku zatvrdnout a poté si je poskládejte na sebe a nudle tak budete mít nakrájené rychleji.

Vaříme či skladujeme

Domácí nudle můžete buď rovnou uvařit v osolené vroucí vodě nebo je můžete uskladnit.

K uskladnění nicméně bude potřeba nechat nudle pořádně proschnout. Bude potřeba je čas od času trochu proházet, aby se nelepily a pěkně schly. Dobře jim to půjde na utěrce nebo na pečícím plechu. Vysušené nudle poznáte tak, že se budou lámat.

Skladujte je v suchu – v uzavíratelné sklenici nebo papírovém pytlíku.

Nejvíc jim to bude slušet například v kuřecím nebo hovězím vývaru.

PS. Pokud nejste příznivci nudlí, co takhle zkusit kapání do polévky?

Dobrou chuť
Pája