Kokosové palačinky s banánem mi už asi navždy budou připomínat naše první plachtění na lodi. Děkuji Lukášovi, který nás touhle neskonale jednoduchou a dobrou záležitostí ráno rozmazlil. Jeden by ani nevěřil, že tak málo stačí k totální blažence :). Příprava není nijak zapeklitá a suroviny seženete jednoduše, takže se nebojte a hurá do toho.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Kokosové palačinky s banánem

Ingredience na kokosové palačinky

Množství: 20 palačinek

2 vejce
200 g polohrubé mouky nebo hladké – ideálně dát v poměru půl na půl
400 ml mléka
1 špetička soli
1 lžíce cukru
1 hrnek strouhaného kokosu – na velikosti nezáleží, záleží na tvé chuti
2 banány – měkčí jsou lepší

Na dochucení

Javorový sirup nebo agávový sirup
Popřípadě marmeláda nebo kysaná smetana


ROZDÁVÁME KUCHAŘKY ZDARMA

Školní rok se blíží! Udělejte radost dítkům krásnou svačinkovou krabičkou a sobě téměř nekonečnou (nejen) svačinkovou inspirací. V mé kuchařce vás čeká 190 receptů, sezonních, nutričně vyvážených, připravených do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Navíc nyní získáte jako dárek naší Velkou prázdninovu bichli! Tedy 2 knihy za cenu jedné (platí pouze do rozdání zásob). Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 30 minut
Celkový čas: 45 minut

Nejdřív si připravíme těsto a to tak, že smícháme 2 vajíčka s polovinou mléka a postupně přidáváme mouku. Pokud chcete být opravdu hodně styloví, použijte moc dobrou kokosovou mouku. Pak zase trošku mléka a mouku, ať vám vznikne krásná jemně do krémova směs.

Oproti obyčejným palačinkám může být lehce tekutější, protože ještě budeme přidávat hlavního hrdinu – kokos. Kokosu není nikdy dost, takže já jsem oproti Lukymu dala kokos i přímo do těsta (Luky je dal až pak do vylité palačinky).

Dejte špetku soli, lžíci cukru a jdeme na smažení!

Nakrájejte si banán na tenká kolečka.

V pánvi nechte dobře rozpálit trochu oleje (opět, kokosový je nejlepší, ale vystačíte si i s nějakým obyčejnějším. Olivový olej nee, protože je hodně aromatický a to nechceme).

První palačinka je vždycky testovací, znáte to.

Dejte na pánev 5-6 banánových plátků a rychle je naběračkou přelijte palačinkovou směsí. Pro fajnšmekry doporučuji ještě rychle posypat kokosem, který se pak po otočení krásně zapeče, opeče a rozvoní…hmmmm.

Trocha té kulturní plachetnicové vložky

Jak jsem psala, tak my jsme kokosové palačinky poprvé ochutnávali na plachetnici, tak si teď pojďte zkusit představit, jak je veselá příprava v malinkaté lodní kuchyňce a ještě třeba za jízdy, kdy se loď naklání. Plachetnice jsou geniálně řešené, takže i za plavby se dá vařit, protože sporák je výkyvný (my na to poprvé koukali jako telata z jara)…jenže zkuste si nalévání palačinek, když se jednou nohou zapíráte o stěnu, druhou o skříňku a rukou se snažíte přidržovat madla, abyste se nepřekotili někam do kouta 🙂

Velká legrace to je…ale pro vaření nic moc. Kdo nemá přístup k plachetnici, doporučuji požádat partnera, aby vás při vaření různě nahodile vychyloval z rovnováhy. To by mělo pro simulaci stačit.

Zpět k palačinkám

Těsto je ok, dá se pěkně otáčet, je chuťové dobré – to zjistíte z první testovací palačinky: Pokračujte tedy dál ve smažení.

Kokosové palačinky jsou skvělé jen přelité javorovým nebo agávovým sirupem. Jednoduché, dobré a ke štěstí vám nebude chybět vůbec nic. Krom toho banány ještě palačinky zjemní, dosladí a jak jsou opečené, tak je to lahoda.

Skvělou variantou jsou pak palačinky s trochou marmelády a kysanou smetanou, nebo se skořicí… prostě připravte si je podle chuti, jak máte rádi. Protože o to jde především 🙂

Hezkou dobrou snídani vám všem

Paní Čuba

PS. Pokud se chceš podívat na fotky z našeho prvního plachtění, tak mrkni sem.