Pečená řepa s medem, ořechy a kozím sýrem
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/salaty/pecena-repa-s-medem-orechy-a-kozim-syrem/
Pečená řepa s medem, ořechy a kozím sýrem je mou srdcovkou. Rozhodně nejde o obyčený salát, ale o naprostou lahůdku.Chvilkami to křupe, chvilkami kousnete do zeleného salátku a kozího sýra a jakmile se vše v ústech spojí, tak si budete spokojeně chrochtat.
Ingredience na pečenou řepu s medem, ořechy a kozím sýrem
Množství: 4 porce500 g vakuované převařené řepy nebo čerstvé
100 g čerstvé rukoly nebo polníčku
200 g čerstvého kozího sýra
1 hrst ořechů (50 g)
Na marinádu
2 lžíce olivového oleje (40 ml)
1 lžíce medu (20 ml)
1 špetka soli (3 g)
2 stroužky česneku (10 g)
1 lžíce sušeného oregana (10 g)
Postup přípravy
Doba vaření: 30 minut
Celkový čas: 45 minut
Také by vám mohlo chutnat:
Čerstvá nebo předvařená řepa?
To je otázka. Upřímně se přiznám, že mám moc ráda chuť nakládané nebo sterilované řepy a velmi často ji používám oproti řepě čerstvé, kterou je potřeba předvařit nebo delší dobu péct. Se sterilovanou řepou vlastně už pak není skoro žádná práce a ta chuť!
Ale nebudeme zatracovat i řepu ještě čerstvou, pěkně ze záhonku. K té můžeme přistoupit dvojím způsobem. Buď ji necháme vařit v osolené vodě ještě neoloupanou, dokud nezměkne. Pak ji oloupeme a postupujeme dále dle receptu níže.
Nebo řepu oloupeme, nakrájíme ještě tvrdou na drobné kostky a namarinujeme opět dle receptu níže. Zde je ale potřeba ji péci v troubě klidně i hodinu a to na nižší teplotu (160 °C).
Ale teď tedy k receptu samotnému.
Připravujeme marinovanou řepu
Řepu tedy máme, ale stěžejní je ji namarinovat. V misce si promícháme olivový olej, med, sůl, sušené oregano a prolisované stroužky česneku. Do této směsi dáme na kostičky nakrájenou řepu a dobře promícháme, aby se marináda hezky dostala na každý kousek řepy.
Troubu si nastavíme na 200 °C.
Na plech vyložený pečicím papírem rozprostřeme řepu a necháme ji péci do zezlátnutí. Nic složitého a výsledek je totální top.
Mezitím si můžeme připravit salát do mísy. Já miluji chuť rukoly, ale dá se použít i jemnější polníček, popřípadě nějaký mix salátů. Ořechy si nasekáme na menší kousky – nejlepší je nějaká dobrá směs více ořechů nebo jen výběr podle vaší libosti. Pokud je chcete opravdu echt křupavé, tak je ještě nasucho opražte na pánvi. Uvidíte, že to rozhodně stojí za to.
Kozí sýr si buď v rukách nadrobíme na menší kousky nebo nožem trošku pokrájíme.
Jakmile je řepa hotová, přendáme ji k salátu a promícháme společně s ořechy a kozím sýrem.
Pak už se jen s radostí vrháme do této dobroty a děkujeme bohu řepy za tuto dobrůtku.
Vaše Pája
PS. Pečená řepa s medem, ořechy a kozím sýrem má svou stejně lahodnou sestru v podobě pečené řepy s polníčem. A to tedy také rozhodně stojí za to.
Líbí se vám recept na pečenou řepu s medem, ořechy a kozím sýrem? Sdílejte ho s přáteli ;o) Díky!
Kolik byste dal/a receptu hvězdiček? (víc = lepší)
Další recepty z kategorií: Další recepty dle ingrediencí: česnek, kozí sýr, med, olivový olej, ořechy, oregano, polníček, řepa, rukola, sůl
Mrkněte na můj nový projekt:
Jídelníček v čase karantény a náš nový projekt #vicnezkucharka. Mrkněte rovnou na www.vicnezkucharka.cz a nebo na článek zde na blogu, kde se dočtete, o co vlastně jde a proč to celé vzniklo.