Pečená řepa s medem, ořechy a kozím sýrem je mou srdcovkou. Rozhodně nejde o obyčený salát, ale o naprostou lahůdku.Chvilkami to křupe, chvilkami kousnete do zeleného salátku a kozího sýra a jakmile se vše v ústech spojí, tak si budete spokojeně chrochtat.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Pečená řepa s medem, ořechy a kozím sýrem

Ingredience na pečenou řepu s medem, ořechy a kozím sýrem

Množství: 4 porce

500 g vakuované převařené řepy nebo čerstvé
100 g čerstvé rukoly nebo polníčku
200 g čerstvého kozího sýra
1 hrst ořechů (50 g)

Na marinádu
2 lžíce olivového oleje (40 ml)
1 lžíce medu (20 ml)
1 špetka soli (3 g)
2 stroužky česneku (10 g)
1 lžíce sušeného oregana (10 g)


TIP na vděčný vánoční dárek: V každé mé kuchařce vás čeká 190 receptů – to je 2-3× víc než ve většině ostatních kuchařek. Co uvařit zítra jednou pro vždy vyřešeno.

Prohlédnout kuchařky

Navíc k výhodnému balíčku 3 Bichlí získáte nyní dárek v hodnotě 490 Kč ZDARMA! #VícNežKuchařka

Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 30 minut
Celkový čas: 45 minut

Čerstvá nebo předvařená řepa?

To je otázka. Upřímně se přiznám, že mám moc ráda chuť nakládané nebo sterilované řepy a velmi často ji používám oproti řepě čerstvé, kterou je potřeba předvařit nebo delší dobu péct. Se sterilovanou řepou vlastně už pak není skoro žádná práce a ta chuť!

Ale nebudeme zatracovat i řepu ještě čerstvou, pěkně ze záhonku. K té můžeme přistoupit dvojím způsobem. Buď ji necháme vařit v osolené vodě ještě neoloupanou, dokud nezměkne. Pak ji oloupeme a postupujeme dále dle receptu níže.

Nebo řepu oloupeme, nakrájíme ještě tvrdou na drobné kostky a namarinujeme opět dle receptu níže. Zde je ale potřeba ji péci v troubě klidně i hodinu a to na nižší teplotu (160 °C).

Ale teď tedy k receptu samotnému.

Připravujeme marinovanou řepu

Řepu tedy máme, ale stěžejní je ji namarinovat. V misce si promícháme olivový olej, med, sůl, sušené oregano a prolisované stroužky česneku. Do této směsi dáme na kostičky nakrájenou řepu a dobře promícháme, aby se marináda hezky dostala na každý kousek řepy.

Troubu si nastavíme na 200 °C.

Na plech vyložený pečicím papírem rozprostřeme řepu a necháme ji péci do zezlátnutí. Nic složitého a výsledek je totální top.

Mezitím si můžeme připravit salát do mísy. Já miluji chuť rukoly, ale dá se použít i jemnější polníček, popřípadě nějaký mix salátů. Ořechy si nasekáme na menší kousky – nejlepší je nějaká dobrá směs více ořechů nebo jen výběr podle vaší libosti. Pokud je chcete opravdu echt křupavé, tak je ještě nasucho opražte na pánvi. Uvidíte, že to rozhodně stojí za to.

Kozí sýr si buď v rukách nadrobíme na menší kousky nebo nožem trošku pokrájíme.

Jakmile je řepa hotová, přendáme ji k salátu a promícháme společně s ořechy a kozím sýrem.

Pak už se jen s radostí vrháme do této dobroty a děkujeme bohu řepy za tuto dobrůtku.

Vaše Pája

PS. Pečená řepa s medem, ořechy a kozím sýrem má svou stejně lahodnou sestru v podobě pečené řepy s polníčem. A to tedy také rozhodně stojí za to.