Je jaro a k němu bezesporu patří i medvědí česnek a také chřest! My si z nich připravíme naprosto jednoduché a lahodné rizoto s medvědím česnekem a chřestem. Pohladí vás po dušičce.

Rizoto s medvědím česnekem a chřestem v sobě kombinuje velmi specifickou chuť chřestu zeleného – výraznějšího a také listy medvědího česneku (nebo v mém případě česneku podivného). Společně s máslem, parmezánem a příjemně lepivou rýží arborio (nebo carnaroli) je to doslova sen.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Rizoto s medvědím česnekem a chřestem

Ingredience na rizoto s medvědím česnekem a chřestem

Množství: 4

400 g rýže arborio nebo carnaroli
300 g zeleného chřestu
1 hrst medvědího česneku (50 g)
1 špetka soli (3 g)
1,5 l zeleninového vývaru nebo vody
50 g strouhaného parmezánu
1 stroužek česneku (5 g)
2 lžíce másla (40 g)
1 hrst pistácií (50 g)


TIP na vděčný vánoční dárek: V každé mé kuchařce vás čeká 190 receptů – to je 2-3× víc než ve většině ostatních kuchařek. Co uvařit zítra jednou pro vždy vyřešeno.

Prohlédnout kuchařky

Navíc k výhodnému balíčku 3 Bichlí získáte nyní dárek v hodnotě 490 Kč ZDARMA! #VícNežKuchařka

Postup přípravy

Doba přípravy: 10 minut
Doba vaření: 30 minut
Celkový čas: 40 minut

Je to o rýži

Jasně, rizoto je z rýže a jednoho by napadlo, že prostě nějakou použije a bude vymalováno. Já se bez mučení přiznám, že občas sáhnu po rýži, kterou mám jako jedinou ve spíži, a vařím. Za to by nám ale pravý Ital pěkně vyčinil. Buďme totiž upřímní – dobrá rýže arborio nebo carnaroli, která při vaření uvolní škrob a dodá rizotu šmrnc a krémovost, je nenahraditelná. Dopřejme tedy i našim bříškům tutu jemnou krémovou chuť a pracujme s dobrou rýží!

Chřest a medvědí česnek

Když už máme tu velmi omezenou sezonu chřestu a medvědího česneku, pojďme ji pořádně využít.

UPOZORNĚNÍ: U medvědího česneku dávejte pozor, aby nedošlo k záměně za listy konvalinky, která je jedovatá. Já jsem pro naše focení a recept použila česnek podivný, který je příbuzným medvěda a je chuťově možná ještě výraznější.

Zelenému chřestu odlámeme ztvrdlé konce, medvědí česnek nakrájíme na 2 cm kousky.

Zakládáme rizoto

V pánvi dáme rozehřát polovinu másla a rýži nejprve orestujeme (neproléváme ji vodou, chceme totiž škrob v ní obsažený). Stačí 2–3 minuty.

Pokud milujete výraznější chuť rizota, nebojte se přidat i menší skleničku bílého vína. Jestliže se takto rozhodnete, přijdete ji ještě před vývarem a nechte ji dobře probublat. Vypaří se tak alkohol.

Poté rýži zalijeme horkým zeleninovým vývarem popřípadě horkou lehce osolenou vodou tak, aby byla rýže ponořená pod hladinou. Postupně budeme vývar přilévat a v průběhu vaření rýži míchat.

Jakmile začne rýže měknout, přidáme chřest. Tomu stačí přibližně 5 minut vaření, aby změkl a nerozvařil se.

Když už je rýže opravdu měkká, přidáme také medvědí česnek a nastrouhaný parmazán a dobře promícháme. Nakonec ještě přidáme zbytek másla.

Rýže by měla být krásně krémová a vůbec se nebojte, pokud je až kašovitá. Rizoto totiž necháme ještě 5 minut odpočinout a uvidíte, že se voda do rýže ještě krásně vsákne. Pokud by rizoto nebylo krémové, přidejte ještě trošku vývaru či vody.

K rizotu se skvěle hodí nasekané a nasucho orestované pistácie. Budou v něm nádherně křupat.

Ať vám chutná!
Pája

PS. Pro další recepty s medvědím česnekem mrkněte sem.