Rizoto s medvědím česnekem a chřestem
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/ryzova-jidla/rizoto-s-medvedim-cesnekem-a-chrestem/
Je jaro a k němu bezesporu patří i medvědí česnek a také chřest! My si z nich připravíme naprosto jednoduché a lahodné rizoto s medvědím česnekem a chřestem. Pohladí vás po dušičce.
Rizoto s medvědím česnekem a chřestem v sobě kombinuje velmi specifickou chuť chřestu zeleného – výraznějšího a také listy medvědího česneku (nebo v mém případě česneku podivného). Společně s máslem, parmezánem a příjemně lepivou rýží arborio (nebo carnaroli) je to doslova sen.
Ingredience na rizoto s medvědím česnekem a chřestem
Množství: 4400 g rýže arborio nebo carnaroli
300 g zeleného chřestu
1 hrst medvědího česneku (50 g)
1 špetka soli (3 g)
1,5 l zeleninového vývaru nebo vody
50 g strouhaného parmezánu
1 stroužek česneku (5 g)
2 lžíce másla (40 g)
1 hrst pistácií (50 g)
Postup přípravy
Doba vaření: 30 minut
Celkový čas: 40 minut
Také by vám mohlo chutnat:
Je to o rýži
Jasně, rizoto je z rýže a jednoho by napadlo, že prostě nějakou použije a bude vymalováno. Já se bez mučení přiznám, že občas sáhnu po rýži, kterou mám jako jedinou ve spíži, a vařím. Za to by nám ale pravý Ital pěkně vyčinil. Buďme totiž upřímní – dobrá rýže arborio nebo carnaroli, která při vaření uvolní škrob a dodá rizotu šmrnc a krémovost, je nenahraditelná. Dopřejme tedy i našim bříškům tutu jemnou krémovou chuť a pracujme s dobrou rýží!
Chřest a medvědí česnek
Když už máme tu velmi omezenou sezonu chřestu a medvědího česneku, pojďme ji pořádně využít.
UPOZORNĚNÍ: U medvědího česneku dávejte pozor, aby nedošlo k záměně za listy konvalinky, která je jedovatá. Já jsem pro naše focení a recept použila česnek podivný, který je příbuzným medvěda a je chuťově možná ještě výraznější.
Zelenému chřestu odlámeme ztvrdlé konce, medvědí česnek nakrájíme na 2 cm kousky.
Zakládáme rizoto
V pánvi dáme rozehřát polovinu másla a rýži nejprve orestujeme (neproléváme ji vodou, chceme totiž škrob v ní obsažený). Stačí 2–3 minuty.
Pokud milujete výraznější chuť rizota, nebojte se přidat i menší skleničku bílého vína. Jestliže se takto rozhodnete, přijdete ji ještě před vývarem a nechte ji dobře probublat. Vypaří se tak alkohol.
Poté rýži zalijeme horkým zeleninovým vývarem popřípadě horkou lehce osolenou vodou tak, aby byla rýže ponořená pod hladinou. Postupně budeme vývar přilévat a v průběhu vaření rýži míchat.
Jakmile začne rýže měknout, přidáme chřest. Tomu stačí přibližně 5 minut vaření, aby změkl a nerozvařil se.
Když už je rýže opravdu měkká, přidáme také medvědí česnek a nastrouhaný parmazán a dobře promícháme. Nakonec ještě přidáme zbytek másla.
Rýže by měla být krásně krémová a vůbec se nebojte, pokud je až kašovitá. Rizoto totiž necháme ještě 5 minut odpočinout a uvidíte, že se voda do rýže ještě krásně vsákne. Pokud by rizoto nebylo krémové, přidejte ještě trošku vývaru či vody.
K rizotu se skvěle hodí nasekané a nasucho orestované pistácie. Budou v něm nádherně křupat.
Ať vám chutná!
Pája
PS. Pro další recepty s medvědím česnekem mrkněte sem.
Líbí se vám recept na rizoto s medvědím česnekem a chřestem? Sdílejte ho s přáteli ;o) Díky!
Kolik byste dal/a receptu hvězdiček? (víc = lepší)
Další recepty z kategorií: Další recepty dle ingrediencí: česnek, máslo, medvědí česnek, parmezán, pistácie, rýže, sůl, voda, vývar, zeleninový vývar, zelený chřest
Mrkněte na můj nový projekt:
Jídelníček v čase karantény a náš nový projekt #vicnezkucharka. Mrkněte rovnou na www.vicnezkucharka.cz a nebo na článek zde na blogu, kde se dočtete, o co vlastně jde a proč to celé vzniklo.