Tentokrát s receptem zabrousím na Balkán a připravíme si pravý nefalšovaný džuveč. Nechci zde vlastně vůbec psát, že jde o rizoto, protože za to by vás Balkánci hnali. Ale pokud bychom toto jídlo měli k něčemu přirovnat, vzhledově a texturou se nejvíce přibližuje právě rizoto. Proto ho v restauracích často v takové nemastné neslané variantě potkáte pod názvem srbské rizoto. Nenechte se ale mýlit. Pravý nefalšovaný džuveč je totiž krásně šťavnatý a hlavně se k němu přikusuje chléb.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Džuveč

Ingredience na džuveč

Množství: 4

500 g masa (vepřového, kuřecího, skopového či hovězího)
200 g kulatozrnné rýže
2 cibule (100 g)
6 zelených paprik (300 g)
6 rajčat (300 g)
1 menší lilek (200 g)
50 g mraženého hrášku
2 lžíce olivového oleje (40 ml)
2 špetky soli (10 g)
1 lžíce červené papriky (10 g)
cca 1 l vývaru či vody


CHYSTÁTE ŠKOLNÍ SVAČINY?

Pak se vám bude líbit naše Velká svačinková bichle, čeká vás v ní na každý školní den jiný recept, sezonní, nutričně vyvážený, připravený do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Nebo si můžete stáhnout recepty na celý 1 měsíc zdarma! Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 45 minut
Celkový čas: 60 minut

Přípravujeme džuveč

Začneme tím, že si maso nakrájíme na menší kostičky. Tradičně se džuveč připravuje s masa vepřového, hovězího, skopového, ale dá se použít také maso kuřecí či krůtí nebo králičí. Prostě a jednoduše v tom máte volnou ruku.

Připravíme si také zeleninu. Cibuli nakrájíme na drobné kostičky. Rajčata si nakrájíme na měsíčky a papriku na tenké proužky. Lilek nakrájíme na menší kostičky a jedeme dál.

Do pánve dáme rozehřát olivový olej, na kterém zprudka opečeme maso. Stačí 2–3 minuty. Poté ho vyndáme z pánve a na zbytku oleje podusíme cibulku společně s paprikami, rajčaty a lilkem. Opět stačí 2–3 minuty.

K této směsi přidáme maso, rýži, posolíme, přidáme červenou papriku a zalijeme dostatkem teplého vývaru či vody.

Celý džuveč necháme probublávat na mírném plameni a občas promícháme. Jeho konzistence by měla být krémová, takže pokud se voda vypaří, podlejte ho.

Když už je rýže měkká, přidáme ještě na poslední chvíli hrášek, který stačí jen prohřát.

A to je vlastně všechno. Na Balkáně byste k džuveči dostali ještě plátek dobrého chleba. Výborně se k tomu hodí, i když byste ho k rýži možná nečekali. ALE! Džuveč opravdu není rizoto, ale jídlo plné masa, zeleniny a trošku té rýže. 🙂

Dobrou chuť!