Všimli jste si, že ta nejchutnější jídla se obvykle skládají jen z pár základních surovin? Lečo je přesně ten případ.

Na přípravu leča potřebujete všehovšudy jen dobré papriky, rajčata, vajíčka a cibuli a pro masožrouty také nějakou tu uzeninu. Neláká vás to? Pokud máte k leču podobný vztah jako já (dlouhou dobu pro mě to slovo byla spíše nadávka, než něco, co bych chtěla vidět v létě na talíři), tak vězte, že může být opravdu skvělé a lahodné.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Skvělé a jednoduché lečo

Ingredience na lečo

Množství: 4 porce

4 zelené papriky (400 g)
6 větších rajčat (420 g)
6 vajec M (1 vejce = 50 g)
1 cibule (70 g)
špetka soli
hrst čerstvé petržele (10 g)
1 lžíce sádla (cca 20 g)
(4 párky)


TIP na vděčný vánoční dárek: V každé mé kuchařce vás čeká 190 receptů – to je 2-3× víc než ve většině ostatních kuchařek. Co uvařit zítra jednou pro vždy vyřešeno.

Prohlédnout kuchařky

Navíc k výhodnému balíčku 3 Bichlí získáte nyní dárek v hodnotě 490 Kč ZDARMA! #VícNežKuchařka

Postup přípravy

Doba přípravy: 10 minut
Doba vaření: 20 minut
Celkový čas: 30 minut

Lečo je letní jídlo. Je pravda, že mnoho lidí si zavařují papriku a rajčata na horší (rozuměj zimní a podzimní) časy, ale to podle mě už nemá s lečem nic společného a chuť zavařené zeleniny je taková otrhaná atrapa dobrého leča. Jak tedy na to dobré lečo z čerstvého a voňavého základu?

V první řadě je potřeba říct, že budeme potřebovat dobrá červená a voňavá rajčata a také pěkné zelené papriky. K nim pak také bílou cibuli a dobrá vajíčka.

Cibuli si nakrájejte na drobné kostičky, papriku na jemné plátky a rajčata na měsíčky. (Pokud řešíte čím krájet, mrkněte na recenzi mých oblíbených damaškových nožů G21. Čeká tam na vás teď i slevička 😉 )

Do pánve dejte rozpustit sádlo nebo olej a nechte na něm zesklovatět nejprve cibuli. K ní pak přidejte papriku a duste ji cca 10 minut do měkka.

K paprice poté přidejte nakrájená rajčata a nechte je povolit, což může trvat klidně i jen 2-3 minuty, podle toho, jak měkká rajčata jsou.  Dosolte.

Jdeme na vejce. Ta si pěkně rozmíchejte někde v misce a jelikož je zelenina stále ještě dostatečně horká, snižte teplotu na minimum a míchejte míchejte míchejte, aby se vejce nesrazila, ale naopak vytvořila krémovou omáčku. Pokud ale preferujete vajíčka posrážená a v kuse, tak teplotu trošku zvyšte a míchejte jen občas.

Výborné ovoněné lečo je na světě.

Pokud ho máte raději s nějakou uzeninou, připravte si ji někde bokem – opečte ji na trošce oleje. Dejte ji pak do směsi nakonec.

Dozdobte petrželkou a servírujte s dobrým chlebem.

Dobrou chuť
Vaše Pája