Skvělé a jednoduché lečo
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/rychla-jidla/leco/
Všimli jste si, že ta nejchutnější jídla se obvykle skládají jen z pár základních surovin? Lečo je přesně ten případ.
Na přípravu leča potřebujete všehovšudy jen dobré papriky, rajčata, vajíčka a cibuli a pro masožrouty také nějakou tu uzeninu. Neláká vás to? Pokud máte k leču podobný vztah jako já (dlouhou dobu pro mě to slovo byla spíše nadávka, než něco, co bych chtěla vidět v létě na talíři), tak vězte, že může být opravdu skvělé a lahodné.
Ingredience na lečo
Množství: 4 porce4 zelené papriky (400 g)
6 větších rajčat (420 g)
6 vajec M (1 vejce = 50 g)
1 cibule (70 g)
špetka soli
hrst čerstvé petržele (10 g)
1 lžíce sádla (cca 20 g)
(4 párky)
Postup přípravy
Doba vaření: 20 minut
Celkový čas: 30 minut
Také by vám mohlo chutnat:
Lečo je letní jídlo. Je pravda, že mnoho lidí si zavařují papriku a rajčata na horší (rozuměj zimní a podzimní) časy, ale to podle mě už nemá s lečem nic společného a chuť zavařené zeleniny je taková otrhaná atrapa dobrého leča. Jak tedy na to dobré lečo z čerstvého a voňavého základu?
V první řadě je potřeba říct, že budeme potřebovat dobrá červená a voňavá rajčata a také pěkné zelené papriky. K nim pak také bílou cibuli a dobrá vajíčka.
Cibuli si nakrájejte na drobné kostičky, papriku na jemné plátky a rajčata na měsíčky. (Pokud řešíte čím krájet, mrkněte na recenzi mých oblíbených damaškových nožů G21. Čeká tam na vás teď i slevička 😉 )
Do pánve dejte rozpustit sádlo nebo olej a nechte na něm zesklovatět nejprve cibuli. K ní pak přidejte papriku a duste ji cca 10 minut do měkka.
K paprice poté přidejte nakrájená rajčata a nechte je povolit, což může trvat klidně i jen 2-3 minuty, podle toho, jak měkká rajčata jsou. Dosolte.
Jdeme na vejce. Ta si pěkně rozmíchejte někde v misce a jelikož je zelenina stále ještě dostatečně horká, snižte teplotu na minimum a míchejte míchejte míchejte, aby se vejce nesrazila, ale naopak vytvořila krémovou omáčku. Pokud ale preferujete vajíčka posrážená a v kuse, tak teplotu trošku zvyšte a míchejte jen občas.
Výborné ovoněné lečo je na světě.
Pokud ho máte raději s nějakou uzeninou, připravte si ji někde bokem – opečte ji na trošce oleje. Dejte ji pak do směsi nakonec.
Dozdobte petrželkou a servírujte s dobrým chlebem.
Dobrou chuť
Vaše Pája
Líbí se vám recept na lečo? Sdílejte ho s přáteli ;o) Díky!
Kolik byste dal/a receptu hvězdiček? (víc = lepší)
Další recepty z kategorií: Další recepty dle ingrediencí: cibule, paprika, párky, rajčata, vajíčka, vajíčko
Mrkněte na můj nový projekt:
Jídelníček v čase karantény a náš nový projekt #vicnezkucharka. Mrkněte rovnou na www.vicnezkucharka.cz a nebo na článek zde na blogu, kde se dočtete, o co vlastně jde a proč to celé vzniklo.
Tak toto je od správného leča na hony vzdálená
Dobrý večer Karle,
podělte se tedy se mnou o správné lečo, prosím. Děkuji, Pája
Hezký večer.Jídlo vypadá lákavě,lečo jsem již dlouho neměla.Zkusím.
Děkuji za recepty.
Hezký večer.Jídlo vypadá lákavě,lečo jsem již dlouho neměla.Zkusím.