Zeleninu mám tuze ráda a to v jakékoliv formě – syrové, vařené nebo pečené. Můj muž nicméně moje nadšení ze zeleného, křupavého, nemasového příliš nesdílí, takže už poměrně dlouhou dobu různými způsoby kamufluji zeleninu do všemožných kabátků a převleků.
Jedním z nich je můj oblíbený zeleninový salát s opečeným chlebem a sýrem – je vlastně jedno, z jaké zeleniny se skládá, který je obohacen o opečený chléb a ideálně ještě o nějaký ten kousíček sýra.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Zeleninový salát s opečeným chlebem a sýrem

Ingredience na zeleninový salát s opečeným chlebem a sýrem

Množství: 4 porce

4 vetší rajčata (cca 400 g)
250 g mozzarelly (2 balení)
100 g polníčku (1 balení)
1 salátová okurka (cca 400 g)
40 ml olivového oleje
50 g parmezánu
špetka soli (5 g)


Školní rok je tu! Udělejte radost dítkům krásnou svačinkovou krabičkou a sobě téměř nekonečnou (nejen) svačinkovou inspirací. V mé kuchařce vás čeká 190 receptů, sezonních, nutričně vyvážených, připravených do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Navíc nyní získáte bonus – neomezený přístup k receptům z knihy v členské sekci našeho webu, takže recepty budete mít po ruce i na cestách a kniha může zůstat klidně doma. 🙂 Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 10 minut
Doba vaření: 5 minut
Celkový čas: 15 minut

Tento recept vlastně není ani tak o tom, co za zeleninu přidáte do salátu, ale spíš čím ho vylepšíte tak, aby ho i nepřítel zeleniny miloval.

Rada je v celku jednoduchá. Vezměte nějaký starší chleba, který ještě neobrůstá plísní a zároveň se s ním nedají zatloukat hřebíky a nakrájejte si ho na kostičky, opečte na pánvi (často ho dělám i bez oleje) a přihoďte ho do salátu.

salátu může být vlastně cokoliv – rajčata, rukola, okurka, mrkev, polníček, cibule a vlastně vše, co vás napadne. Moje oblíbená základní kombinace jsou rajčata s polníčkem, okurkou, mozzarellou, parmezánem a právě křupavým chlebem.

Ten tomu dodá parádní křupavost a sýr (mozzarella, parmezán, pecorino, gouda, chedar…) zase trošku toho pevného na zkousnutí.

Dosolte podle chuti, zakápněte olivovým olejem a už si jen užívejte tuto poměrně zdravou pochoutku.

Testováno na mém muži, prověřeno lety praxe
Pája

PS. Pokud chcete ještě trošku toho vyparádění na talíři, přidejte například slunečnicová nebo piniová semínka. Ach mňam.