Ve stravování jsem po pravdě velmi tradiční a spíše těžím z lokálních surovin. Jenže občas je potřeba si dát do sosáčku a ochutnat trošku jiné chutě. Mou velkou láskou je červené kari se zeleninou a kuřecím masem a jsem si jistá, že si jej zamilujete i vy. 🙂

Červené kari se zeleninou a kuřecím masem rozhodně nepatří mezi nějak přehnaně složité recepty. Stačí jen použít dobré kvalitní červené kari a jednoduchá lahůdka je za pár minut na světě.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Červené kari se zeleninou a kuřecím masem

Ingredience na červené kari se zeleninou a kuřecím masem

Množství: 4

500 g kuřecích prsou
1 špetka soli (3 g)
1 lžíce rýžového nebo slunečnicového oleje (20 ml)

2 vrchovaté lžíce červené kari pasty (50 g)
1 stroužek česneku (5 g)
Šťáva z 1/2 limetky
2 lžíce rybí omáčky (40 ml)
1 lžička třtinového cukru (5 g)
2 – 3 cm zázvoru
1 plechovka kokosového mléka (400 ml)
1 špetka chilli (1 g)

200 g brokolice
100 g baby karotky nebo mrkve
50 g zelených fazolek nebo hráškových lusků
1/2 červené cibule (50 g)

300 g rýže basmati


TIP na vděčný vánoční dárek: V každé mé kuchařce vás čeká 190 receptů – to je 2-3× víc než ve většině ostatních kuchařek. Co uvařit zítra jednou pro vždy vyřešeno.

Prohlédnout kuchařky

Navíc k výhodnému balíčku 3 Bichlí získáte nyní dárek v hodnotě 490 Kč ZDARMA! #VícNežKuchařka

Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 15 minut
Celkový čas: 30 minut

Proč zrovna červené kari?

V asijských zemích by vás dost pravděpodobně zaplavila panika z mnoha druhů kari, které se dají koupit a ochutnat. My si ale nebudeme situaci příliš komplikovat a řekneme si, že v Čechách se dá nějčastěji sehnat dobré kvalitní kari ve třech až čtyřech barvách – zelené, červené, žluté a oranžové kari. Barvy zpravidla určují, jak moc je kari pálivé. Zelené je nejpálivější, poté následuje červené a žluté a oranžové je pak nejjemnější.

Pro tento recept jsem vybrala osvědčenou červenou kari pastu, která je sice pikantní, nicméně s kokosovým mlékem vytvoří velmi milou a jemnou chuť. Nebojte se ale experimentovat s pálivostí a také vřele doporučuji kupovat kari pastu v co nejlepší kvalitě. Odvděčí se vám skvělou chutí a ne pachutí.

Připravujeme maso a zeleninu

Ještě než vše nahodíme do jedné velké pánve, připravíme si kuřecí maso a také zeleninu.

Kuřecí prsa nakrájíme na menší kostičky nebo nudličky a lehce osolíme.

Brokolici nakrájíme nebo rozlámeme na menší růžičky, cibuli nakrájíme na větší klínky, mrkev buď nakrájíme na silnější plátky, pokud ale máme baby karotku, není potřeba krájet. Sladké hráškové lusky také není potřeba krájet. Pokud ale budete mít zelené fazolky, je lepší je rozkrojit (a samozřejmě okrájet stopky).

Ještě než začneme se samotnou přípravou červeného kari, necháme si vařit basmati rýži. Vroucí osolená voda a nechat lehce probublávat cca 15–20 minut.

Jdeme smažit

Ve velké pánvi necháme rozehřát olej, do kterého přidáme červené kari s prolisovaným česnekem. Kari takto na pánvi dobře rozmícháme. Stačí minuta, aby se nám pěkně rozvonělo.

Přidáme kuřecí maso a zprudka restujeme na nejvyšším plameni přibližně 1–2 minuty.

K masu přidáme kokosové mléko, stáhneme plamen a můžeme dohodit zeleninu – brokolici, cibuli, hrášek nebo fazolky a mrkev. Kari necháme probublat a vaříme přibližně 5 minut, dokud není zelenina příjemná na skus.

A je hotovo! Je to skutečná rychlovka.

Červené kari s kuřecím masem a zeleninou servírujeme s rýži basmati.

Mňam, Pája