Jak jste na tom s pestem? Používáte pesta v kuchyni? Milujete je? Pokud jste mu ještě nepropadli, mám tu pro vás recept na velmi netradiční a naprosto dokonalé pesto z klíčků.


Recept vznikl ve spolupráci s online farmářskými trhy Scuk.cz a I love microgreens.


Pravděpodobně jste se již setkali s tradičním bazalkovým pestem nebo třeba pestem z medvědího česneku. Pro mě samotnou bylo naprostým okouzlením právě pesto z klíčků. Co je na něm tak speciálního? Chuť klíčků je velmi intenzivní, specifická a v kombinaci s ořechy, olejem a sýrem vznikne pesto tak neskutečně dobré (ale vážně), že kam se mu hrabe bazalkové. Jeho příprava není vůbec složitá a odměnou vám bude lahůdka, kterou využijete velmi všestranně.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Pesto z klíčků

Ingredience na pesto z klíčků

Množství: 200 ml pesta

20 g klíčků ředkvičky
20 g klíčků kedlubny
20 g klíčků jetele
3 stroužky česneku (15 g)
30 ml olivového oleje
1 špetka soli (5 g)
Šťáva z 1/2 citronu
50 g parmazánu
1 hrst kešu ořechů (50 g) či jiných oříšků


CO KUCHTIT ZÍTRA?

Problém vyřešen, mrkněte na naší kuchařku Velká svačinková bichle. Najdete v ní 190 receptů skvěle použitelných nejen na svačinky, ale i na snídaně nebo večeře! To je na každý (školní) den jiný recept! Koupit zde. #každýdenjinásváča


Postup přípravy

Doba přípravy: 10 minut
Doba vaření: 0 minut
Celkový čas: 10 minut

Chcete posílat 1x týdně upozornění na nové recepty emailem? Navíc získáte pár dárečků! Klikněte sem a vše se dozvíte.


Také by vám mohlo chutnat:

Jak lze pesto z klíčků využít?

Začneme trošku z druhého konce receptu, ale je dobré si říct, že pesto se dá využít mnoha mnoha způsoby. Nejjednodušeji si ho můžete užít společně s dobrých chlebem a troškou másla. Je to opravdová lahůdka. Pesto se dá také promíchat společně s těstovinami – klasika, Italové říkají siiii. Ještě lepší jsou pak těstoviny s rajčatovou omáčkou a pestem. A co teprve takový plátek dobrého masa a k němu pesto?! Jedno je lepší než druhé.

Připravujeme pesto z klíčků

Klíčků existuje nepřeberné množství. Přijde mi na nich nejzábavnější hlavně to, že jsou vlastně takovou koncentrovanou chutí konkrétní rostlinky např. kedlubny, jetele, česneku, vojtěšky, řeřichy atd. atd. Klíčkovými odborníky jsou naprosto bez diskuze třeba I love microgreens. A to vůbec nemluvím o zdravotních benefitech. Jen ve zkratce – vaše imunita vám za hrst klíčků denně poděkuje.

Na pesto z klíčků se vlastně hodí cokoli, co vám chutná a co si třeba i sami naklíčíte. Příprava je pak vlastně otázkou pár minut.

Do mixéru dáme ořezané klíčky, olivový olej, česnek, sůl, šťávu z citronu, sýr (parmezán či pecorino) a oříšky dle chuti. Vše promixujeme a je hotovo.

Věřím, že vám bude pesto chutnat ať už samotné nebo třeba s těstovinami či s chlebíčkem.

Dobrou chuť
Pája