Když jsem byla ještě Čubí pískle a moc jsem nevěděla, co by v kuchyni a vlastně i se životem, našla jsem kdesi moc dobrý recept na zapečené brambory se sýrovou omáčkou. Tehdá to mělo velký úspěch a s postupem času jsem recept vylepšovala a dováděla k dokonalosti.

Chtělo by se napsat, že nejde o nic zázračného = pár brambor, nějaká smetana a sýr. Jenže když se to připravuje s chutí a láskou k jídlu, vzejde z toho velmi jednoduchá dobrota, která příjemně nakrmí po dlouhém dni v práci, anebo vykouzlí zajímavou přílohu k nějakému dobrému jídlu.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Brambory zapečené se sýrovou omáčkou

Ingredience

Množství: 2 větší porce

6 brambor
1 kysaná smetana
3 lžíce majonézy
100 g sýra s vyšším obsahem tuku (nad 40 % ideál – gouda či uzený sýr dle chuti)
Sůl
Olivový olej
2 stroužky česneku


TIP na vděčný vánoční dárek: V každé mé kuchařce vás čeká 190 receptů – to je 2-3× víc než ve většině ostatních kuchařek. Co uvařit zítra jednou pro vždy vyřešeno.

Prohlédnout kuchařky

Navíc k výhodnému balíčku 3 Bichlí získáte nyní dárek v hodnotě 490 Kč ZDARMA! #VícNežKuchařka

Postup přípravy

Doba přípravy: 10 minut
Doba vaření: 40 minut
Celkový čas: 50 minut

Brambory si oloupeme a nakrájíme na kolečka či srpečky. Pečlivě opláchneme vodou a prosušíme v nějaké utěrce – zkušenost praví, že se na nich pak lépe udělá křupavá krustička. Hodíme srpečky do misky a promícháme s cca 2 lžícemi oleje a prosolíme. Hodíme brambory do pekáčku s pečícím papírem a necháme upéct dozlatova v troubě na 220 °C.

Během času, kdy se brambory pečou, si připravíme směs na přelití. Ta vznikne smícháním nastrouhaného sýra, kysané smetany, majonézy a stroužků česneku. Pokud někdo nemá rád chuť kysané smetany, tak se dá směs více podpořit majonézou.

Brambory už chytly zlatavý nádech a je na čase je přelít sýrovou směskou. Ta většinou zezlátne poměrně dost rychle.

Výsledná chuť je dokonalá. Pojí v sobě křupavost upečených brambor a zároveň hezky roztečený sýr.

Ať vám jde roztékání od ruky! Paní Čuba