Je jen málo věcí, které předčí dobrý jemný hráškový krém připravený z čerstvého nebo kvalitního zamraženého hrášku. Krutony nebo troška slaniny (nebo obé) k tomu a je to ráj.Přiznám se vám, že hráškový krém je moje guilty pleasure (přeložit do češtiny je téměř nemožné, ale pro neangličtináře – provinilé potěšeníčko). Ještě konkrétněji se přiznávám, že jako jedno z nej cestovních jídel je pro mě hráškový krém z pytlíku, je to tak. Prostě mi tato nezdravost vždycky chutnala, ale nedá se jíst pořád. Proto je tento hráškový krém na 100% lepší a zdravější variantou. A chuťově? Pojďte sami ochutnat.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Jemný hráškový krém

Ingredience na jemný hráškový krém

Množství: 4

500 g čerstvého nebo mraženého hrášku
1 l zeleninového vývaru nebo vody
1 špetka soli (5 g)
3 stroužky česneku (15 g)
1/2 cibule (25 g)
2 jarní cibulky (30 g)
2 lžíce másla (50 g)
100 ml 12% smetany na vaření

Na doložení
Chlebové krutony nebo osmažená libová slanina


TIP na vděčný vánoční dárek: V každé mé kuchařce vás čeká 190 receptů – to je 2-3× víc než ve většině ostatních kuchařek. Co uvařit zítra jednou pro vždy vyřešeno.

Prohlédnout kuchařky

Navíc k výhodnému balíčku 3 Bichlí získáte nyní dárek v hodnotě 490 Kč ZDARMA! #VícNežKuchařka

Postup přípravy

Doba přípravy: 10 minut
Doba vaření: 15 minut
Celkový čas: 25 minut

Jaký hrášek zvolit?

Nechat hrách nabobtnat ve vodě? Nebo použít čerstvý či mražený? Za mě je rozhodně chuťově nejlepší mít hrášek čerstvý, což samozřejmě může být velká drbačka, která se ale vyplatí tou nejlepší chutí. Já osobně jdu zlatou střední cestou a tedy kupuji hrášek mražený, který je, co se chuti týká, opravdu moc dobrý. Krom toho je pak polévka připravená opravdu doslova za pár minut. O hrášku sterilovaném se mi ani mluvit nechce, protože mi chuťově vůbec nepřijde dobrý.

Připravujeme polévku

Cibuli si nakrájíme na kostičky, jarní cibulku na plátky a do hrnce dáme rozpustit máslo. Na něm pak orestujeme obě cibule.

K tomuto základu pak přidáme ještě nakrájený česnek a také hrášek. Zalijeme vodou nebo zeleninovým vývarem (ten je pro chuť samozřejmě vhodnější), osolíme a polévku necháme projít varem. Pak ji na mírném plameni vaříme 10 minut.

Mixujeme, zjemňujeme

Nakonec polévku dobře rozmixujeme a pokud chceme mít hráškový krém opravdu super jemný, tak ho přes cedník propasírujeme. Pak už ho jen zjemníme smetanou a můžeme podávat.

Nejlépe se k němu hodí křupavé chlebové nebo rohlíčkové krutony nebo pro milovníky něčeho masitého orestovaná slanina.

Dobrou chuť přeje Pája

PS. Pro další polévkovou inspiraci mrkněte do sekce Polévka je grunt.