Parmigiana anebo také zapečený lilek je pro mě naprostým topem v italské kuchyni a chuťově mu pro mě nemůžou konkurovat ani lasagně. Ono totiž když si představíte chuť smaženého lilku se šunkou, mozzarellou v tomatovém sosu, tak určitě pochopíte 🙂

Nejde sice o nic dietního, ale je to tak dobré, že to na vás bude mít určitě jen blahodárné účinky! Obrňte se trpělivostí, protože příprava je poměrně zdlouhavá, ale výsledek stojí za to.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Parmigiana – zapečený lilek

Ingredience na parmigianu

Množství: 4 porce

2 střední lilky
1 rajčatové pyré 400 g minimum
150 g šunky
2 balení mozzarely
Sušená bazalka
Sůl
Pepř
Parmezán na posyp

Dostatek oleje na smažení

TIP 1: Chcete získat 300 Kč na nákup? Mrkněte na mé představení služby Twisto, v článku najdete krom výhod a nevýhod také kód na 300 Kč kredit na vyzkoušení. #300kcjenpromectenare

TIP 2: A v čem nákup odnést? Co potěšit přírodu a místo igelitky použít originální českou síťovku? V kombinaci s TIP 1 můžete mít 2 zdarma :-O #zerowaste


20 nej receptů

eKuchařka 20 nejoblíbenějších receptů paní Čuby

Přihlaš se k odběru nových receptů emailem a získáš zdarma eKuchařku 20 nejoblíbenějších receptů paní Čuby a až 800 Kč slevu na kuchyňské spotřebiče G21!

Taky nesnáším spam, Tvůj email nikomu nikdy neprozradím a odběr můžeš kdykoli snadno zrušit. Více o našich zásadách zpracování osobních údajů zde.


 

Postup přípravy

Doba přípravy: 100 minut
Doba vaření: 40 minut
Celkový čas: 140 minut

Chceš posílat upozornění na nové recepty přímo do FB messengeru? Můj nový virtuální pomocník Čubot se o to postará. A je to vtipálek! O co jde?


Také by Ti mohlo chutnat:

Nejprve si nakrájejte lilky na tenké plátky. Plátky pak uložte do mísy na cezení těstovin a jednotlivé vrstvy posolte – chceme nechat lilky vypotit, aby ztratily trochu ze své hořkosti.

Celou masu ještě něčím zatižte např. hrncem nebo kulatým prkénkem. Nechce lilky odležet klidně hodinu. Poté je pořádně promačkejte, ať z nich dostanete přebytečnou vodu.

Smažíme jak o život

Teď přichází ta nejvíce zdlouhavá fáze celého receptu – smažení lilku. Do pánve dejte dostatek oleje – čím víc, tím líp (aby byl lilek celý ponořený, když bude smažen). Lilek se jím totiž tolik nenasaje. Nechte olej poctivě rozpálit a každý jednotlivý plátek osmažte. Jelikož jich je asi 100, tak to prostě trvá. Ale trpělivost…opravdu to za to stojí. Máte dosmaženo? Jdeme dál.

Vrstvení

Do zapékací misky (třeba takové) dejte nejprve vrstvu lilku, poté šunku, plátky mozzarelly a celé trochu potřete rajčatovým pyré. Posolte a popepřete, zabazalkujte. A jedeme znovu – další vrstva, a pak další vrstva. Pokud vám zbude trocha pyré, tak ho přilijte do pekáčku a celou tuhle krásu posypte ještě parmezánem.

Nechte péct v troubě na 200°C přibližně 40 minut – měla by se udělat krásná zlatavá krustička. Po dopečení nechce parmigianu 10 minut oddechnout a servírujte. Je to lahoda…velmi pravděpodobně vám nic nezbude do dalšího dne.

Dobrou chuť 🙂