Lahodní slaní šneci
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/peceme/lahudkovi-slani-sneci/
Vždycky jsem se lačně vrhala po slaných šnecích, které jiní kuchtové nosili na různé akce a říkala jsem si, že je také jednou musím udělat. Nazrál čas a recept je tu. Počítejte s tím, že je jedno, jestli uděláte jeden, dva nebo tři plechy. Nebude jich nikdy dost a vždycky se sní ještě rychleji, než předpokládáte.
Slaní šneci jsou chuťovka pro kamarády nebo když chcete donést jednoduché občerstvení a sklidit pochvalné pokývání hlavami.
Společně si připravíme ten nejzákladnější recept, ale nebraňte se experimentům a inovujte.
Ingredience na slané šneky
Množství: Cca 25-30 šnečků1 listové těsto
1 plechovka sekaných rajčat
1 stroužek česneku
1 lžička cukru
Sůl
200 g libové šunky
200 g goudy
Lžíce tymiánu a bazalky
1 vejce na potření
Postup přípravy
Doba vaření: 20 minut
Celkový čas: 50 minut
Také by vám mohlo chutnat:
Jdeme na to!
Listové těsto nechte v pokojové teplotě povolit cca půl hodiny, aby se dobře válelo. Pokud spěcháte a nemáte čas si někde válet (nebo se někde válet), kupte si již připravené těsto – vzývám hold tomu, kdo s předpřipraveným těstem přišel. Usnadní čas, nervy a s malým dítkem za pozadím = výhra.
Omáčka neboli sugo
Ano, můžete použít kečup, ale to není ono. Pojďme věnovat trochu času a energie skvělému sugu na potření. Vezměte sekaná rajčata a povařte je se stroužkem česneku a lžíci tymiánu a bazalky, dostatkem soli a lžičkou cukru. Vše pak rozmixujte, ale není to také nutné. Záleží jen na vás, jestli máte rádi kousky rajčat, nebo hladký sos. Sugo – sos nechte aspoň trochu vychladnout.
Je pravda, že vám ho zbyde trochu víc, než bude potřeba, ale není nad to si ze zbytku udělat například sugo se špagetami hmmm.
Na rozválené těsto rozetřete omáčku (stačí poměrně málo 5-6 lžic) a poklaďte plátky sýra a šunky (nebuďte jako já a klaďte s rozumem, tedy střídmě. Pokud totiž dáte hodně plňky, při rolování to udělá dost paseky). Jelikož už je koření v omáčce, není potřeba ani kořenit.
Vše stočte do válečku a krájejte asi 1cm tenké plátky. Nemusí být precizně kulaté – pečení jim přidá na kráse, nebojte.
Poklaďte na pečící papír (nebo ekologičtější pečící folii na víc použití), potřete rozmíchaným vajíčkem a posypte ještě trochou strouhaného sýra.
Pečte na 180°C do zezlátnutí. To trvá cca 15 minut.
Je to lahoda
Paní Čuba
Líbí se vám recept na slané šneky? Sdílejte ho s přáteli ;o) Díky!
Kolik byste dal/a receptu hvězdiček? (víc = lepší)
Další recepty z kategorií: Další recepty dle ingrediencí: bazalka, česnek, cukr, gouda, listové těsto, rajčata, rajčatové pyré, sekaná rajčata, sůl, šunka, sýr, tymián, vejce
Mrkněte na můj nový projekt:
Jídelníček v čase karantény a náš nový projekt #vicnezkucharka. Mrkněte rovnou na www.vicnezkucharka.cz a nebo na článek zde na blogu, kde se dočtete, o co vlastně jde a proč to celé vzniklo.
Už jsem si šneky vytiskla, máme je rádi je to vděčné zobání při vínku a televize Zdena