Vždycky jsem se lačně vrhala po slaných šnecích, které jiní kuchtové nosili na různé akce a říkala jsem si, že je také jednou musím udělat. Nazrál čas a recept je tu. Počítejte s tím, že je jedno, jestli uděláte jeden, dva nebo tři plechy. Nebude jich nikdy dost a vždycky se sní ještě rychleji, než předpokládáte.

Slaní šneci jsou chuťovka pro kamarády nebo když chcete donést jednoduché občerstvení a sklidit pochvalné pokývání hlavami.

Společně si připravíme ten nejzákladnější recept, ale nebraňte se experimentům a inovujte.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Lahodní slaní šneci

Ingredience na slané šneky

Množství: Cca 25-30 šnečků

1 listové těsto

1 plechovka sekaných rajčat
1 stroužek česneku
1 lžička cukru
Sůl

200 g libové šunky
200 g goudy
Lžíce tymiánu a bazalky

1 vejce na potření


TIP na vděčný vánoční dárek: V každé mé kuchařce vás čeká 190 receptů – to je 2-3× víc než ve většině ostatních kuchařek. Co uvařit zítra jednou pro vždy vyřešeno.

Prohlédnout kuchařky

Navíc k výhodnému balíčku 3 Bichlí získáte nyní dárek v hodnotě 490 Kč ZDARMA! #VícNežKuchařka

Postup přípravy

Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 20 minut
Celkový čas: 50 minut

Jdeme na to!

Listové těsto nechte v pokojové teplotě povolit cca půl hodiny, aby se dobře válelo. Pokud spěcháte a nemáte čas si někde válet (nebo se někde válet), kupte si již připravené těsto – vzývám hold tomu, kdo s předpřipraveným těstem přišel. Usnadní čas, nervy a s malým dítkem za pozadím = výhra.

Omáčka neboli sugo

Ano, můžete použít kečup, ale to není ono. Pojďme věnovat trochu času a energie skvělému sugu na potření. Vezměte sekaná rajčata a povařte je se stroužkem česneku a lžíci tymiánu a bazalky, dostatkem soli a lžičkou cukru. Vše pak rozmixujte, ale není to také nutné. Záleží jen na vás, jestli máte rádi kousky rajčat, nebo hladký sos. Sugo – sos nechte aspoň trochu vychladnout.

Je pravda, že vám ho zbyde trochu víc, než bude potřeba, ale není nad to si ze zbytku udělat například sugo se špagetami hmmm.

Na rozválené těsto rozetřete omáčku (stačí poměrně málo 5-6 lžic) a poklaďte plátky sýra a šunky (nebuďte jako já a klaďte s rozumem, tedy střídmě. Pokud totiž dáte hodně plňky, při rolování to udělá dost paseky). Jelikož už je koření v omáčce, není potřeba ani kořenit.

Vše stočte do válečku a krájejte asi 1cm tenké plátky. Nemusí být precizně kulaté – pečení jim přidá na kráse, nebojte.

Poklaďte na pečící papír (nebo ekologičtější pečící folii na víc použití), potřete rozmíchaným vajíčkem a posypte ještě trochou strouhaného sýra.

Pečte na 180°C do zezlátnutí. To trvá cca 15 minut.

Je to lahoda
Paní Čuba