Ráda bych byla jednou v historii zapsána jako hrdý autor hruškového koláče z mascarpone, ale bohužel… i já občas vykrádám cizí hnízda a pokorně oceňuju každý dobrý recept, který se mi připlete do tlapek.


Hruškový koláč (tj.pie – vyslovujeme páj, ne pyj, že Miloši) je slaďoučký a potěší každého s mlsným jazýčkem. Občas bývá problém, že nemůžu sehnat dostatečně vyzrálou hrušku, která se dá rovnou zapéct, ale i s tím se dá pracovat a to vcelku vychytaně a ještě vymazleněji. O tom potom.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Hruškový koláč s mascarpone

Ingredience

Množství: 8 kousků

TĚSTO
300 g hladké mouky
6 lžic krupicového cukru
160 g másla
Trocha vody

NÁPLŇ
4 hrušky
Šťáva z půlky citronu
7 lžic (225 g) krupicového cukru
250 g mascarpone
2 vejce
2 lžíce hladké mouky


ROZDÁVÁME KUCHAŘKY ZDARMA

Školní rok se blíží! Udělejte radost dítkům krásnou svačinkovou krabičkou a sobě téměř nekonečnou (nejen) svačinkovou inspirací. V mé kuchařce vás čeká 190 receptů, sezonních, nutričně vyvážených, připravených do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Navíc nyní získáte jako dárek naší Velkou prázdninovu bichli! Tedy 2 knihy za cenu jedné (platí pouze do rozdání zásob). Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 30minut
Doba vaření: 70 minut
Celkový čas: 100 minut

Takže těsto: Velmi jednoduše – hladká mouka, krupicový cukr a rozměklé máslo se prohnětou dohromady. Vznikne kompaktnější těsto, které je opravdu potřeba dobře prohníst, aby drželo při sobě – to může chvíli trvat a ruce si trochu zamakají. V průběhu hnětení přidejte krapítek vody. Těsto si dejte do lednice vychladit aspoň na hodinu.

Když už je těsto vychlazené, je na čase ho vzít, ¾ z něj si nastrouhat na struhadle nahrubo do pečící misky. Ze zbytku si uděláme copan. Těsto v misce pak prstíky roztlačíme rovnoměrně až ke krajům. Recept je sám o sobě jednoduchý. Já jsem se tragicky zasekla na tom, že neumím uplést copan… prostě se mi to naprosto vykouřilo z hlavy a krapet jsem s tím zápasila, ale nakonec se tak nějak podařilo.

Troubu si rozpálíme na 180°C a těsto dáme péct asi na 25 minut.

Můžeme si zatím připravit hruštičky. Pokud máte hruštičky zralé, tak je jen stačí zakápnout citronem a prosypat 1 lžící cukru. Pak ale přichází varianta, kdy jsou hrušky tvrdé jak poleno. Vezměte je a hoďte je do pánve s kouskem másla, nechte třeba dvě minutky provařit a přidejte cukr… ono to celé tak pěkně zkaramelizuje a změkne.

Hrušky a korpus máme. Tak tedy ještě to mascarpone. Vezměte mascarpone a rozmíchejte ho dohladka společně se zbytkem cukru, vejci a moukou.

Když už je korpus vyhlazený, vykydejte na něj směs maskarpone a nějak esteticky překrejte hruštičkami. Celé pak pečte ještě dalších cca 40 minut.

Koláč hotov.
Brou chuť