Ráda bych byla jednou v historii zapsána jako hrdý autor hruškového koláče z mascarpone, ale bohužel…i my Čuby občas vykrádáme cizí hnízda a pokorně oceňujeme každý dobrý recept, který se nám připlete do tlapek.
Hruškový koláč (tj.pie – vyslovujeme páj, ne pyj, že Miloši) je slaďoučký a potěší každého s mlsným jazýčkem. Občas bývá problém, že nemůžu sehnat dostatečně vyzrálou hrušku, která se dá rovnou zapéct, ale i s tím se dá pracovat a to vcelku vychytaně a ještě vymazleněji. O tom potom.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Hruškový koláč s mascarpone

Ingredience

Množství: 8 kousků

TĚSTO
300 g hladké mouky
6 lžic krupicového cukru
160 g másla
Trocha vody

NÁPLŇ
4 hrušky
Šťáva z půlky citronu
7 lžic (225 g) krupicového cukru
250 g mascarpone
2 vejce
2 lžíce hladké mouky


TIP na vděčný vánoční dárek: V každé mé kuchařce vás čeká 190 receptů – to je 2-3× víc než ve většině ostatních kuchařek. Co uvařit zítra jednou pro vždy vyřešeno.

Prohlédnout kuchařky

Navíc k výhodnému balíčku 3 Bichlí získáte nyní dárek v hodnotě 490 Kč ZDARMA! #VícNežKuchařka

Postup přípravy

Doba přípravy: 30minut
Doba vaření: 70 minut
Celkový čas: 100 minut

Takže těsto: Velmi jednoduše – hladká mouka, krupicový cukr a rozměklé máslo se prohnětou dohromady. Vznikne kompaktnější těsto, které je opravdu potřeba dobře prohníst, aby drželo při sobě – to může chvíli trvat a ruce si trochu zamakají. V průběhu hnětení přidejte krapítek vody.T ěsto si dejte do lednice vyhladit aspoň na hodinu.

Když už je těsto vychlazené, je na čase ho vzít, ¾ z něj si nastrouhat na struhadle nahrubo do pečící misky. Ze zbytku si uděláme copan. Těsto v misce pak prstíky roztlačíme rovnoměrně až ke krajům. Recept je sám o sobě jednoduchý. Já jsem se tragicky zasekla na tom, že neumím uplést copan…prostě se mi to naprosto vykouřilo z hlavy a krapet jsem s tím zápasila, ale nakonec se tak nějak podařilo.

Troubu si rozpálíme na 180°C a těsto dáme péct asi na 25 minut.

Můžeme si zatím připravit hruštičky. Pokud máte hruštičky zralé, tak je jen stačí zakápnout citronem a prosypat 1 lžící cukru. Pak ale přichází varianta, kdy jsou hrušky tvrdé jak poleno. Vezměte je a hoďte je do pánve s kouskem másla, nechte třeba dvě minutky provařit a přidejte cukr…ono to celé tak pěkně zkaramelizuje a změkne.

Hrušky a korpus máme. Tak tedy ještě to mascarpone. Vezměte mascarpone a rozmíchejte ho dohladka společně se zbytkem cukru, vejci a moukou.

Když už je korpus vyhlazený, vykydejte na něj směs maskarpone a nějak esteticky překrejte hruštičkami. Celé pak pečte ještě dalších cca 40 minut.

Koláč hotov, Čubička také.
Brou chuť