Křehká vepřová pečeně v mrkvi a bramborách
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/maso/veprova-pecene-v-mrkvi-a-bramborach/
Mám moc ráda vaření ve stylu eintopf, jeden hrnec nebo prostě hoďte to všechno dohromady, ponechte osudu a něco skvělého vznikne. Křehká vepřová pečeně v mrkvi a bramborách toto splňuje na 100%. Odpichuji se od naprosto dokonalého receptu na trhané vepřové a ladím ho na vyšší obrátky. 😉
Pojďte si taky dát. Přípravou zaberete přibližně deset minut a výsledek bude úžasný. Vřele taky doporučuji porci navýšit ne jen pro 4 strávníky, ale klidně na dvojnásob, protože zde se nebudete s porcí upejpat a budete moc rádi, když budou zbytky.
Ingredience na vepřovou pečeni v mrkvi a bramborách
Množství: 4 porce800 g vepřové krkovice
5 větších mrkví (cca 500 g)
7 středních brambor (cca 500 g)
5 stroužků česneku
1 rovná lžíce provensálských bylinek (5 g)
sůl cca špetka (5 g)
1 lžíce másla (15 g)
200 ml vody na podlití
Postup přípravy
Doba vaření: 180 minut
Celkový čas: 195 minut
Také by vám mohlo chutnat:
Pečeme pečeni
Tento recept bych vlastně mohla trošku hanlivě označit tak, že není moc originální. Proč? Vycházela jsem totiž z na lidech otestovaného dokonalého trhaného vepřového. Pokud jste ho ještě neochutnali, tak šup šup. Nebo si ho připravte v této skvělé variantě.
Za mě se nejlépe osvědčilo použít na pečení vepřovou krkovici. Dokáže být pěkně prorostlá a tedy pečeně z ní je šťavnatá.
V tomto případě kořením jen velmi střídmě a to provensálskými bylinkami promíchanými s prolisovaným česnekem, které vmasíruji do masa společně se solí.
Zelenina a tak
Brambory a mrkev si očistěte a nakrájejte na větší kousky. Posolte a dejte na dno pekáčku a podlijte cca 200 ml vody.
Na směs zeleniny přidejte maso a přikryjte pokličkou.
Pečení je umění…
… Ale nemusí na něm být nic složitého.
Nejprve maso na trošce
Za mě je nejlepší maso péct pěkně pomalu a 6 až 8 hodin (tj. večer naložíte do pekáčku, ráno jako když najdete). Teplota 90°C dokáže naprosté zázraky. Maso bude tak křehké, že se bude samo rozpadat. Na poslední půl hodinu pečení pak teplotu zvyšte na 200°C, aby maso chytilo trošku toho bronzu.
Pokud pospícháte, tak maso nechte péct 2 až 3 hodiny na 130°C a opět ke konci pak na 200°C. Výsledek bude taky super, ale prostě pomalé je pomalé.
Maso klidně nechte napospas troubě a ani není potřeba ho podlívat. Nicméně pokud vás vůně donutí se podívat (protože přeci je potřeba podlívat, že), tak podlijte.
A to je všechno. Žádné složitosti. Je to dokonale prosté a prostě dokonalé. Vepřová pečeně v mrkvi a bramborách vás rozhodně nenechá na holičkách a všichni si ji zamilují.
Eintopfům zdar!
Pája
Líbí se vám recept na vepřovou pečeni v mrkvi a bramborách? Sdílejte ho s přáteli ;o) Díky!
Kolik byste dal/a receptu hvězdiček? (víc = lepší)
Další recepty z kategorií: Další recepty dle ingrediencí: brambory, mrkev, provensálské koření, sůl, vepřová krkovice, vepřové, voda
Mrkněte na můj nový projekt:
Jídelníček v čase karantény a náš nový projekt #vicnezkucharka. Mrkněte rovnou na www.vicnezkucharka.cz a nebo na článek zde na blogu, kde se dočtete, o co vlastně jde a proč to celé vzniklo.
Ahoj, podle fotek bych rekla, ze se nejdrive peklo maso a pak se pridala zelenina. No v postupu to mate popsane, ze to jde najednou? Dekuji.
Andrea díky za komentář a doplňuji recept a ještě píši sem: Maso se zprudka opeče, pak dá do pekáčku a pomalu peče.
Tak to je super recept. Miluji jídla z jednoho hrnce nebo pekáče. O víkendu jsem to dělal podruhé a přidal na kostičky nakrájený košťál z květáku. A bylo to také boží. Moc děkuji za recepty „bez stání u plotny“
Dnes jsem vyzkoušel a paráda.