Mám moc ráda vaření ve stylu eintopf, jeden hrnec nebo prostě hoďte to všechno dohromady, ponechte osudu a něco skvělého vznikne. Křehká vepřová pečeně v mrkvi a bramborách toto splňuje na 100%. Odpichuji se od naprosto dokonalého receptu na trhané vepřové a ladím ho na vyšší obrátky. 😉

Pojďte si taky dát. Přípravou zaberete přibližně deset minut a výsledek bude úžasný. Vřele taky doporučuji porci navýšit ne jen pro 4 strávníky, ale klidně na dvojnásob, protože zde se nebudete s porcí upejpat a budete moc rádi, když budou zbytky.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Křehká vepřová pečeně v mrkvi a bramborách

Ingredience na vepřovou pečeni v mrkvi a bramborách

Množství: 4 porce

800 g vepřové krkovice
5 větších mrkví (cca 500 g)
7 středních brambor (cca 500 g)
5 stroužků česneku
1 rovná lžíce provensálských bylinek (5 g)
sůl cca špetka (5 g)
1 lžíce másla (15 g)
200 ml vody na podlití


TIP na vděčný vánoční dárek: V každé mé kuchařce vás čeká 190 receptů – to je 2-3× víc než ve většině ostatních kuchařek. Co uvařit zítra jednou pro vždy vyřešeno.

Prohlédnout kuchařky

Navíc k výhodnému balíčku 3 Bichlí získáte nyní dárek v hodnotě 490 Kč ZDARMA! #VícNežKuchařka

Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 180 minut
Celkový čas: 195 minut

Pečeme pečeni

Tento recept bych vlastně mohla trošku hanlivě označit tak, že není moc originální. Proč? Vycházela jsem totiž z na lidech otestovaného dokonalého trhaného vepřového. Pokud jste ho ještě neochutnali, tak šup šup. Nebo si ho připravte v této skvělé variantě.

Za mě se nejlépe osvědčilo použít na pečení vepřovou krkovici. Dokáže být pěkně prorostlá a tedy pečeně z ní je šťavnatá.

V tomto případě kořením jen velmi střídmě a to provensálskými bylinkami promíchanými s prolisovaným česnekem, které vmasíruji do masa společně se solí.

Zelenina a tak

Brambory a mrkev si očistěte a nakrájejte na větší kousky. Posolte a dejte na dno pekáčku a podlijte cca 200 ml vody.

Na směs zeleniny přidejte maso a přikryjte pokličkou.

Pečení je umění…

… Ale nemusí na něm být nic složitého.

Nejprve maso na trošce

Za mě je nejlepší maso péct pěkně pomalu a 6 až 8 hodin (tj. večer naložíte do pekáčku, ráno jako když najdete). Teplota 90°C dokáže naprosté zázraky. Maso bude tak křehké, že se bude samo rozpadat. Na poslední půl hodinu pečení pak teplotu zvyšte na 200°C, aby maso chytilo trošku toho bronzu.

Pokud pospícháte, tak maso nechte péct 2 až 3 hodiny na 130°C a opět ke konci pak na 200°C. Výsledek bude taky super, ale prostě pomalé je pomalé.

Maso klidně nechte napospas troubě a ani není potřeba ho podlívat. Nicméně pokud vás vůně donutí se podívat (protože přeci je potřeba podlívat, že), tak podlijte.

A to je všechno. Žádné složitosti. Je to dokonale prosté a prostě dokonalé. Vepřová pečeně v mrkvi a bramborách vás rozhodně nenechá na holičkách a všichni si ji zamilují.

Eintopfům zdar!
Pája