Ať už před vámi leží španělský ptáček s rýži, knedlíkem nebo dokonce s hranolkami, asi se všichni shodneme, že je to lahůdka, ač mi občas přijde trošku nedoceněná.

Vždyť španělský ptáček v sobě skrývá vlastně samé poklady – skvělé hovězí maso, kousek slaninky, vajíčko, párek a ještě trošku té cibule. A ta omáčka k tomu. Tak pojďme do toho.

Pro lenivé tu mám samozřejmě i variantu na ptáčka v rozletu.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Výborný španělský ptáček naplněný tím nejlepším, co nám chutná

Ingredience na španělského ptáčka

Množství: 4 porce

4 plátky hovězí roštěné nebo kýty (4 x 150 g)
1 špekáček (75 g)
50 g libové anglické slaniny
2 vejce M
2 větší nakládané okurky (40 g)
2 cibule (200 g)
4 lžíce plnotučné hořčice (60 g)
1 špetka soli (5 g)
2 lžíce sádla (40 g)
2 lžíce hladké mouky (40 g)
1 l vody nebo hovězího vývaru
1 špetka pepře (2 g)


TIP na vděčný vánoční dárek: V každé mé kuchařce vás čeká 190 receptů – to je 2-3× víc než ve většině ostatních kuchařek. Co uvařit zítra jednou pro vždy vyřešeno.

Prohlédnout kuchařky

Navíc k výhodnému balíčku 3 Bichlí získáte nyní dárek v hodnotě 490 Kč ZDARMA! #VícNežKuchařka

Postup přípravy

Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 90 minut
Celkový čas: 110 minut

Jako maso na přípravu španělského ptáčka zvolit?

Chceme–li si užít opravdu hodobóžové pohoštění, můžeme sáhnout po klasické roštěné, která je ale, co si budeme povídat, dosti drahá. Takže pokud chceme trošku ušetřit, výborně nám poslouží také hovězí kýta.

Připravujeme maso

Maso si nakrájíme na plátky (cca 1,2 cm), pokud je už nemáme předkrájené. Nařízneme lehce kraje a maso dobře rozklepeme z obou stran.

Jednotlivé plátky osolíme, opepříme a potřeme hořčicí. Můžeme přejít k plnění.

Plníme ptáčky

K ruce si připravíme jehly na špikování nebo párátka, nebo potravinářskou nit.

Anglickou slaninu si nakrájíme na 1 cm široké špalíčky, špekáček rozřízneme na čtvrtiny, předem uvařená vajíčka natvrdo nakrájíme na čtvrtiny a okurku rozřízneme na půl nebo na čtvrtinu (záleží na její velikosti). Cibule bude stačit jen polovina, kterou si ještě nakrájíme na 4 silnější plátky.

Vše naklademe do prostředku masa a opatrně rolujeme tak, aby nám náplň nevypadla a aby se nám maso nepotrhalo.

Maso buď převážeme kuchyňským provázkem, což chce grif, trpělivost a um. Jednodušší je maso opatrně uzavřít pomocí jehly nebo párátek.

Vaříme španěláky

V hrnci dáme rozpustit sádlo, na kterém orestujeme jednotlivé ptáčky pěkně ze všech stran dohněda. Pak je z výpeku vyndáme stranou a pokračujeme.

Do výpeku přidáme na drobné kostičky nakrájenou cibuli (i zbytek, co jsme nevyužili při balení ptáčků) a restujeme do zhnědnutí. Pro mlsné jazyky je možné do výpeku přidat i kousky špeku nebo slaniny.

Pak už jen přidáme mouku a ještě minutu mícháme.

Vše zalijeme vodou nebo vývarem, dosolíme, vrátíme všechny ptáčky a dusíme další 1,5 hodiny, dokud není maso měkké. Pro urychlení ptáčky klidně duste v papiňáku, což trvá přibližně 30 minut, ale samozřejmě záleží na typu papiňáku, který máte.

Jakmile je maso měkké, připravíme si k němu nějakou oblíbenou přílohu a servírujeme s výbornou omáčkou.

Dobrou chuť vám přeji,
Pája