Výborný španělský ptáček naplněný tím nejlepším, co nám chutná
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/maso/spanelsky-ptacek/
Ať už před vámi leží španělský ptáček s rýži, knedlíkem nebo dokonce s hranolkami, asi se všichni shodneme, že je to lahůdka, ač mi občas přijde trošku nedoceněná.
Vždyť španělský ptáček v sobě skrývá vlastně samé poklady – skvělé hovězí maso, kousek slaninky, vajíčko, párek a ještě trošku té cibule. A ta omáčka k tomu. Tak pojďme do toho.
Pro lenivé tu mám samozřejmě i variantu na ptáčka v rozletu.
Ingredience na španělského ptáčka
Množství: 4 porce4 plátky hovězí roštěné nebo kýty (4 x 150 g)
1 špekáček (75 g)
50 g libové anglické slaniny
2 vejce M
2 větší nakládané okurky (40 g)
2 cibule (200 g)
4 lžíce plnotučné hořčice (60 g)
1 špetka soli (5 g)
2 lžíce sádla (40 g)
2 lžíce hladké mouky (40 g)
1 l vody nebo hovězího vývaru
1 špetka pepře (2 g)
Postup přípravy
Doba vaření: 90 minut
Celkový čas: 110 minut
Také by vám mohlo chutnat:
Jako maso na přípravu španělského ptáčka zvolit?
Chceme–li si užít opravdu hodobóžové pohoštění, můžeme sáhnout po klasické roštěné, která je ale, co si budeme povídat, dosti drahá. Takže pokud chceme trošku ušetřit, výborně nám poslouží také hovězí kýta.
Připravujeme maso
Maso si nakrájíme na plátky (cca 1,2 cm), pokud je už nemáme předkrájené. Nařízneme lehce kraje a maso dobře rozklepeme z obou stran.
Jednotlivé plátky osolíme, opepříme a potřeme hořčicí. Můžeme přejít k plnění.
Plníme ptáčky
K ruce si připravíme jehly na špikování nebo párátka, nebo potravinářskou nit.
Anglickou slaninu si nakrájíme na 1 cm široké špalíčky, špekáček rozřízneme na čtvrtiny, předem uvařená vajíčka natvrdo nakrájíme na čtvrtiny a okurku rozřízneme na půl nebo na čtvrtinu (záleží na její velikosti). Cibule bude stačit jen polovina, kterou si ještě nakrájíme na 4 silnější plátky.
Vše naklademe do prostředku masa a opatrně rolujeme tak, aby nám náplň nevypadla a aby se nám maso nepotrhalo.
Maso buď převážeme kuchyňským provázkem, což chce grif, trpělivost a um. Jednodušší je maso opatrně uzavřít pomocí jehly nebo párátek.
Vaříme španěláky
V hrnci dáme rozpustit sádlo, na kterém orestujeme jednotlivé ptáčky pěkně ze všech stran dohněda. Pak je z výpeku vyndáme stranou a pokračujeme.
Do výpeku přidáme na drobné kostičky nakrájenou cibuli (i zbytek, co jsme nevyužili při balení ptáčků) a restujeme do zhnědnutí. Pro mlsné jazyky je možné do výpeku přidat i kousky špeku nebo slaniny.
Pak už jen přidáme mouku a ještě minutu mícháme.
Vše zalijeme vodou nebo vývarem, dosolíme, vrátíme všechny ptáčky a dusíme další 1,5 hodiny, dokud není maso měkké. Pro urychlení ptáčky klidně duste v papiňáku, což trvá přibližně 30 minut, ale samozřejmě záleží na typu papiňáku, který máte.
Jakmile je maso měkké, připravíme si k němu nějakou oblíbenou přílohu a servírujeme s výbornou omáčkou.
Dobrou chuť vám přeji,
Pája
Líbí se vám recept na španělského ptáčka ? Sdílejte ho s přáteli ;o) Díky!
Kolik byste dal/a receptu hvězdiček? (víc = lepší)
Další recepty z kategorií: Další recepty dle ingrediencí: anglická slanina, cibule, Hladká mouka, horčice, hovězí, hovězí kýta, hovězí roštěná, nakládané okurky, pepř, sádlo, špekáčky, sůl, vejce, voda, vývar
Mrkněte na můj nový projekt:
Jídelníček v čase karantény a náš nový projekt #vicnezkucharka. Mrkněte rovnou na www.vicnezkucharka.cz a nebo na článek zde na blogu, kde se dočtete, o co vlastně jde a proč to celé vzniklo.