Čím jsem starší, tím jsem rozumnější…pochopitelně. Ha ha. Každopádně jsem ale chtěla napsat, že čím jsem starší, tím víc se mi líbí některé tradice. Houbový kuba se v mojí kuchyni nicméně objevil teprve minulé Vánoce. Cestu si musel prošlapat trnitou. Já se svým komplikovaným vztahem k houbám a Čubí muž v odporu ke kroupám nebyl nejlepší start. Ale zvládli jsme to a výsledek je vynikající. 

Pravděpodobně znáte obvyklou verzi, kdy se houbový kuba zapéká. Já jsem ale zvolila krémovou variantu a rozhodně nelituji. Vyzkoušejte také 🙂

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Ne(tradiční) smetanový houbový kuba

Ingredience na krémového houbového kubu

Množství: 4 porce

1 hrnek uvařených krup
1 hrnek máčených hub
100 g slaniny
Lžíce másla
Sůl
Pepř
1 stroužek česneku
1/2 cibule
100 ml vysokoprocentní smetany

 

Postup přípravy

Doba přípravy: 60 minut
Doba vaření: 45 minut
Celkový čas: 105 minut

Jdeme na to!

Příprava je základ

Připravit kubu není nic složitého, Jen ne potřeba myslet trochu dopředu a nechat zaprvé namočit sušené houby, aby změkly. Večer před přípravou je to ideální.

Také vás bude čekat předvaření krup v osolené vodě. Nejdřív je ale propláchněte a nechte je odstát 30 minut ve vodě. Tu pak osolte a kroupy vařte do změknutí. Čas odhaduji na cca 20-30 minut – záleží na jejich velikosti.

Jiný kuba

Na pánev dejte lžíci másla a opražte pokrájenou cibulku a slaninu. Přidejte uvařené kroupy a také namočené houby i s nálevem. Nechte vše povařit cca 10 minut a přidejte smetanu a prolisovaný česnek a podle chuti přisolte a opepřete. Už to nechte jen trochu probublat a na závěr přidejte špetku majoránky. A je vymalováno.

Nedržela jsem se tradice a houbového kubu jsem nezapékala. Dejte vědět, co si o tom myslíte vy 🙂

Dobrou chuť a hezké Vánoce s Kubou a Čubou

PS. Mrkněte do Čubích favoritů pro další origoš věci.