Pokud si chcete doma udělat opravdu skvělou a uvolněnou vánoční atmosféru, nebo chcete někoho milého obdarovat originálním, vlastoručně vyrobeným darem, vrhněte se na přípravu domácího vaječného likéru (nebo koňaku, je to to samé).

Troška toho rumového opojení ve spojení s lahodně vaječným krémem uvolní každého vystresovaného jedince, to mi věřte. Vaše svátky tak budou pohodlně vláčné a beze stresu (což je samozřejmě přímo úměrné množství rumu, který do vaječňáku dostanete) ;). 

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Domácí skořicovo – vaječný likér

Ingredience na vaječný likér

Množství: cca 2 litry

10 žloutků
500ml kondenzovaného neslazeného mléka
750 ml smetany na šlehání min. 30%
2 vanilkové cukry nebo jeden vanilkový lusk
500 ml rumu
300 g cukru krystal
1 lžíce skořice

PRO DÁRKOVÉ ÚČELY
1l láhev
500 ml láhev
330 ml čupr lahvička pro bejbátka


TIP na vděčný vánoční dárek: V každé mé kuchařce vás čeká 190 receptů – to je 2-3× víc než ve většině ostatních kuchařek. Co uvařit zítra jednou pro vždy vyřešeno.

Prohlédnout kuchařky

Navíc k výhodnému balíčku 3 Bichlí získáte nyní dárek v hodnotě 490 Kč ZDARMA! #VícNežKuchařka

Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 15 minut
Celkový čas: 30 minut

Příprava je jednoduchá jako facka (já na mixáž používám tohohle robota nebo mixér a za ně bych teda dala ruce do zapnuté trouby, tj. vřele doporučuji. Viz mé recenze – robotí a mixéří). Ručně by to byl podle mě dost očistec.

Do žloutků vmíchejte cukr krystal i s vanilkovými cukry. Míchejte klidně 5-10 minut. Měla by vám vzniknout bílá krémová pěna. Jakmile máte hebkou pěnu, přilévejte postupně kondenzované mléko a smetanu na šlehání. Opět míchejte klidně dalších 5 minut. (Pokud máte pravý nefalšovaný vanilkový lusk, tak ho přidejte do směsi pěkně vyloupnutý až ve chvíli, kdy budete dávat mléko a smetanu). 

Nakonec pak přidejte a jen párkrát promíchejte skořici – dodá vaječnému likéru šmrnc a grády. Pokud ale skořici neholdujete, tak dávat nemusíte.

Tímto by se dal recept ukončit a vaječný likér doladit rumem. Pokud ale chcete předejít nějaké té salmonelózní příhodě, doporučuji pokračovat ještě chvilku a to s vodní lázní – pro vaječňák. Vy si dejte lázeň až poté.


Vyháníme salmonelu a podobné

Do většího hrnce dejte vodu tak, aby se nedotýkala hrnce, který bude sedět nad ní. Přelijte vaječnou směs do hrnce nebo mísy, ve které ji budete nad párou prohřívat. Pěkně poctivě míchejte, až bude směs mít teplotu takovou, že tam neudržíte prst…ale zase ať to nebublá. Super pomocník je v tomto případě nějaký kuchyňský teploměr. Směs by měla mít přes 80°C – tím zemře každá salmonela, která by se o vaječnák pokoušela.

Jakmile jste pozabíjeli veškeré nepěknosti, je čas dolít rum. Pokud chcete udělat nealkoholický vaječňák třeba pro svá dítka, tak nezapomeňte dát kousek směsi stranou (a třeba do ní kápnout aspoň trošku rumového aroma).


Nechce odležet do vychladnutí, poté skladujte v lednici a darujte s láskou každému, kdo si to na Vánoce zaslouží. Když necháte vaječný koňak odležet aspoň týden, bude chuť plnější a lepší…ale kdo by to vydržel. Při popíjení zobejte třeba kakaová vosí hnízda 🙂

Čubička