Cuketa je takový můj miláček mezi zeleninou (latinsky cucurbita), na kterého nedám dopustit. Je pravda, že u cukety z obchodu už člověk moc nepozná chuť, když neudržuje vizuální kontakt s pokrmem, ale i tak. 

Kdybyste náhodou někdy měli možnost se dostat k většímu množství cuketových květů, tak to je teprve naprostá lahoda. Naplňte mozzarelou, plátkem mortadelly a květ obalte ve vaječném těstíčku a smažte. Oooo bože!

Ale o tom tento recept není.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Cukety plněné masem se sýrem

Ingredience

Množství: 2 porce

2 střední cukety
0,5 mletého masa hovězo-vepř
1 rajčatové pyré
5 stroužků česneku
Hrstička čerstvé petržele
½ cibule
Sýr na posypání – já měla goudu
Lžička pepře
Sůl
Olivový olej
200 ml vody – menší sklenička

Zbytky chleba vítání


TIP!: Pouze do konce ledna s mým kódem KUCHTIME15 získáte 15% slevu na cokoli od české firmy G21-Vitality. Což je například: 1200 Kč sleva na mého oblíbeného celokovového robota Promesso s obřím výkonem (má recenze), 405 Kč sleva na sadu dokonalých damaškových nožů (má recenze) nebo třeba 375 Kč sleva na tenhle neúnavný tyčový mixér, který v mé kuchyni je téměř denně v akci už více než dva roky (má recenze tu). #otonechcesprijit

Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 40 minut
Celkový čas: 55 minut

Zpět k plněné cuketě. Protože to taky stojí za to a se svým květovaným bráškou drží pěkně krok.

Cuketky si vydlabejte a zbylé vnitřky nakrájejte na malé kostičky. Připravte si na kostky také cibuli. Oboje osmahněte na olivovém oleji a odstavte si někam do mističky.

Na pánvi si osmahněte mleté maso. Přisolte ho a opepřete. Když už bude pěkně osmahlé všude, přidejte kostky cukety s cibulí a přelejte rajčatovým pyrém a menší sklenkou vody. Přidejte nastrouhané česneky a nechte probublávat na mírném ohni. Přilitá voda se odvaří a vznikne vám velmi pěkná směs, kterou pak budeme plnit cukety. Měla by být pěkně konzistentní, nevodová.

Doporučuji neochutnávat – vždycky si spálím tlamu, sežeru polovinu směsi, a pak musím ještě Čubímu muži vysvětlovat, proč už toho tolik nesním k večeri – kdyby mě někdy sledoval, tak moc dobře ví, že v tom jídle mám strčený rypáček téměř pořád (já vím, neměla bych, roste po tom řiť atd.).

Připravené cuketové kajáčky posolte a dejte do nich směs…klidně může být s kopečkem a naskládejte je do pekáčku.

Troubu si mezitím rozpalte na 200 °C.

Mně se povedlo mít i přebytečný zbytek tvrdého chleba, na který jsem směs taky nandala, což byl skvělý nápad…musím se pochválit.

Posypte nastrouhaným sýrem a nechce zapéct do pěkné zlatavé krustičky.

Příloha netřeba

Vaše Čubička