Nejmilejší klasická bramboračka
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/polevka-je-grunt/bramboracka/
Není snad nic milejšího, než v časech sychravých a náročných dostat talíř dobré voňavé bramboračky jako od maminky, nebo jiné milované osoby. Bramboračka je klasika, je základ a je vynikající. Pojďme si ji společně připravit.
Vezměme to pěkně ze základních surovin, žádné zamraženiny ani jiné povyraženiny. Chápu, že v dnešní době všichni natolik spěcháme, že si chceme všechno co nejvíce usnadnit. Ale bramboračka si zaslouží dobré suroviny. Odvděčí se vám chutí jako z pohádky a bříšku bude jako v pokojíčku.
Ingredience na bramboračku
Množství: 4 porce4 střední brambory (240 g)
2 střední mrkve (120 g)
1 petržel (70 g)
1/5 celeru (60 g)
2 stroužky česneku (10 g)
1 cibule (70 g)
Hrst sušených hub popř čerstvých
2 lžíce másla (50 g)
2 lžíce mouky (30 g)
Špetka majoránky (5 g)
Krapet drceného kmínu (cca 2 g)
Postup přípravy
Doba vaření: 25 minut
Celkový čas: 35 minut
Také by vám mohlo chutnat:
Pokud zrovna nemáte k dispozici čerstvé houby, čeká vás ještě před samotným vařením troška toho máčení. Nejlépe uděláte, když si hrstičku hub sušených namočíte ještě večer před přípravou do vody, abyste ráno mohli vesele připravit bramboračku.
Krájíme
Mrkev, celer, petržel, brambory i houby si nakrájejte na cca centimetrové kostičky. Na drobnější kostičky si připravte také cibuli a můžeme začít s přípravou.
Připravujeme bramboračku
Na rozpuštěném másle a středním plameni si nejprve osmažíme dozlatova mrkev, celer, petržel.
Jakmile zelenina začne zlátnout, přidáme také cibuli a necháme ji také zezlátnout. Já jsem dlouhou dobu dělala všechnu zeleninu pohromadě, ale s věkem jsem moudřejší (no, nejsem, dobře) a je pravda, že chuť zeleniny je takto daleko lepší a cibulka také daleko rychleji karamelizuje, než zbytek zeleniny.
Směs zaprášíme moukou, kterou ještě na 2-3 minuty opražíme a poté vše přelijeme zeleninovým vývarem popřípadě i voda je v pořádku a udělá svou službu. Přidejte také trošku kmínu, který je prostě a jednoduše skvělým parťákem pro téměř každou bramborovou záležitost. Bramboračka vám za něj poděkuje.
Přidáme také brambory a houby a vše necháme do změknutí vařit. Nezapomeňte posolit.
Já přidávám prolisovaný česnek až opravdu na poslední chvíli a nechávám ho provařit jen třeba 2-3 minuty.
Jakmile je polévka hotová, tak nezapomeňte na majoránku. Tu už vařit nemusíte. Stačí ji jen promnout v dlaních, aby se z ní uvolnila ta její parádní vůně a bramboračka je na světě!
Úplně nejlepší je bramboračka s čerstvým chlebem namazaným máslem, co vám budu povídat.
Dobrou chuť
Pája
PS. Polévka je grunt, o tom vím své. Mrkněte na další polévkovou inspiraci.
Líbí se vám recept na bramboračku? Sdílejte ho s přáteli ;o) Díky!
Kolik byste dal/a receptu hvězdiček? (víc = lepší)
Další recepty z kategorií: Další recepty dle ingrediencí: brambory, celer, česnek, cibule, houby, kmín, majoránka, máslo, mouka, mrkev, petržel
Mrkněte na můj nový projekt:
Jídelníček v čase karantény a náš nový projekt #vicnezkucharka. Mrkněte rovnou na www.vicnezkucharka.cz a nebo na článek zde na blogu, kde se dočtete, o co vlastně jde a proč to celé vzniklo.
Přesně tak ji vařím už léta. Je skvělá. Já ještě dávám kroupy.
Je to prostě klasika a tu nemá smysl nijak extra přikrášlovat nebo z ní dělat něco jiného, než je. Protože sama o sobě je super.