Jednoduchá pomazánka z červené řepy
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/pomazanky/pomazanka-z-cervene-repy/
Růžové pohlazení po dušičce, přesně to je jednoduchá pomazánka z červené řepy. Mně na talíři vždycky udělá radost. Už jen tou barvou a chutí a taky tím, jak je to jednoduché si myslím, že pomazánkové recepty by se měly na našich stolech objevovat častěji.
Variant na řepnou pomazánku existuje celá řada, ale tahle je podle mě taková nejjednodušší a zároveň je její chuť tak krásně čistá a dobrá, že ji vlastně mám asi nejradši.
Ingredience na pomazánku z červené řepy
Množství: 4-6 porcí250 g předvařené bulvy řepy
100 g lučiny
1 menší stroužek česneku
špetička drceného kmínu
lžíce pažitky, popř. zkuste mátu
špetka soli
Postup přípravy
Doba vaření: 0 minut
Celkový čas: 15 minut
Také by vám mohlo chutnat:
Řepa jako základ
Na tuhle dobrotu používám řepu už předvařenou, nicméně někteří kolegové vařiči používají řepu klidně i čerstvou a jen oloupanou a velmi na jemnou nastrouhanou. Nechávám to na vás, ale já kopu za již předvařenou. Ano a taky ji většinou už kupuji zavakuovanou – je to prostě urychlení postupu.
Jestliže se ale rozhodnete řepu vařit doma, tady je jednoduchý postup, jak uvařit řepu:
- Řepu ještě neloupanou dejte do dostatečně osolené vody
- Nechce ji vařit přibližně 30-45 minut – zde záleží především na tom, jak je řepa velká. Do uvařené řepy by se mělo dát jednoduše píchnout ostrým nožem a měla by být až do svého středu měkká.
- Hotovou řepu nechce trošku vychladnout, ale loupejte ji ještě teplou. Půjde to lépe.
Řepu bychom tedy měli vyřešenou. Co s ní dál?
Nastrouhejte ji na jemno na struhadle a teď už ji jdeme vlastně jen dochutit. 🙂 Promíchejte ji s lučinou a stroužek česneku utřeným se solí (je pak skvěle jemný a sůl se v něm bezvadně promíchá…nebo jak to vlastně nazvat). Pro nakopnutí chuti přidejte maličko drceného kmínu, který chuť ještě trošku povytáhne z nudy a šedi.
Této růžové krasavici moc sluší, když do ní přimícháte trošku čerstvé pažitky. Ta zaprvé ještě doladí chuť a zadruhé se barevně krásně hodí. Pro větší experimentátory doporučuji vyzkoušet přidat trošku máty… Oh lalalaaa.
Máme hotovo!
Výborná je pomazánka z červené řepy s dobrým celozrnným pečivem a nějakou dobrou zeleninou. Je to také super dobrá svačinka do školy pro prcky – láká jak barvou, tak i chuťově je často vítaná.
Pro další svačinkové tipy se mrkni do naší Velké svačinkové bichle.
Dobrou chuť
Pája
Líbí se vám recept na pomazánku z červené řepy? Sdílejte ho s přáteli ;o) Díky!
Kolik byste dal/a receptu hvězdiček? (víc = lepší)
Další recepty z kategorií: Další recepty dle ingrediencí: česnek, kmín, lučina, máta, pažitka, pomazánkové máslo, řepa
Mrkněte na můj nový projekt:
Jídelníček v čase karantény a náš nový projekt #vicnezkucharka. Mrkněte rovnou na www.vicnezkucharka.cz a nebo na článek zde na blogu, kde se dočtete, o co vlastně jde a proč to celé vzniklo.
Milá Pájo. Díky za hezký receptík. Určitě tuto pomazánku zkusím.
No a já také ulítávám již od mala na bramboráku a jiných podobných plackách, které zapíjím vždy jen studeným mlékem.
A samozřejmě také miluji okurkový lák a nebo lák z různých zeleninových čalamád, které si dělám sama. Někdy to ani nevydržím a lák upíjím i když tam zelenina ještě je. Tu pak sním většinou večer k vaječné omeletě.
Ahoj Álo, jsem ráda, že tu je někdo velmi podobně chuťově naladěn. Ono nás určitě bude víc. Čalamádou jsi mi připomněla, že už jsem dlouho žádnou neměla a měla bych to napravit. Máš nějaký osvědčený recept?
Milá Pájo, to jsi mě těmi chutěmi dostala. Musím se přiznat, že vypít lák z okurek je pro mě taky zážitek z nemilejších. Ale ze svého mládí se pamatuji například, když babička dělala bramborové placky (tenkrát se dělaly na plátech kamen) s mákem a bramborovou polévku, tak jsem milovala přikusovat ty placky na sladko k polévce a dodnes na to vzpomínám, jako jeden z nejkrásnějších kulinářských zážitků.
Jarko, to se vůbec nedivím. Dovedu si to chuťově představit a ještě k tomu z plátu…to má prostě naprosto jiné kouzlo. Na plátu jsme občas dělávali suché topinky jen tak s máslem a to pro mě bylo taky naprosto něco úžasného.