Zapečené dršťky s bramborami
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/maso/zapecene-drstky/
Hovězí dršťky asi budete znát především z dršťkové polévky, ale já tu pro vás mám recept na něco trošku jiného – na zapečené dršťky s bramborem a rajčaty. Pokud milujete držky stejně jako já, určitě vyzkoušejte a očička se vám rozsvítí z toho, že máte další využití pro tuto netradiční potravinu.
Zapečené držky jsou perfektním obědem a rozhodně velmi netradičním pohoštěním, takže směle do toho.
Ingredience na zapečené dršťky s bramborem
Množství: 4 porce500 g uvařených dršťek
4-5 větších brambor
3-4 střední zralá rajčata
2 lžíce olivového oleje
Špetka majoránky
Sůl
2 stroužky česneku
2 lžíce soli na pročištění držek
Postup přípravy
Doba vaření: 45 minut
Celkový čas: 165 minut
Také by vám mohlo chutnat:
Jak uvařit dršťky
Předem se omlouvám všem dobrodruhům, kteří si kupují již předvařené dršťky v obchodě, ale to se prostě vůbec nedá srovnat s tím, když si dršťky poctivě připravíte doma. Kvalita je kilometry jinde a jejich vzhled není jak z nějaké plastové stavebnice. Takže jak si uvařit dršťky?
Pokud zrovna nedisponujete šikovnou a ochotnou maminkou, jako mám já, a která je ochotna mi drštičky pěkně předvařit rovnou ku spotřebě, bude vás čekat trochu zdlouhavá procedura. Ale výsledek stojí za to, tak vydržte. Kromě toho se určitě vyplatí udělat větší množství a dršťky na další použití zamrazit
Okrájejte nehezké kraje a dršťky nejprve promněte se solí (cca dvě lžíce) a pečlivě je vymyjte ve studené vodě. Dejte je do hrnce se studenou vodou a vařte 30 minut. Je lepší si kusy dršťek nakrájet na menší kusy (cca 10×10 cm).
Dršťky propláchněte a jdeme na celý proces ještě jednou. Dršťky vařte dalších 30 minut.
Pak je znovu propláchněte a teď už jdeme na vývar. Tedy prostě dršťky opět dáme do studené vody, osolíme a už vaříme v papiňáku přibližně hodinu, bez něj další dvě hodiny, dokud nebudou dršťky měkké.
Základ celého držkového kouzla máme, tak jdeme zapékat.
Jdeme zapékat
Teď už je to všechno velmi jednoduché.
Troubu si roztopte na 180°C.
Do pekáčku dejte na kostky nakrájené syrové brambory, čerstvá rajčátka a na nudličky nakrájené uvařené dršťky. Přidejte dva stroužky prolisovaného česneku a posolte dle chuti. Vše zakapejte olivovým olejem a promíchejte.
V troubě nechte péct přibližně 45 minut – jednou či dvakrát klidně promíchejte.
Na posledních 5 minut přidejte i špetku majoránky.
Užijte si tuhle naprosto netradiční dobrotu, protože ta za to stojí!
Pája
Líbí se vám recept na zapečené dršťky s bramborem? Sdílejte ho s přáteli ;o) Díky!
Kolik byste dal/a receptu hvězdiček? (víc = lepší)
Další recepty z kategorií: Další recepty dle ingrediencí: brambory, česnek, dršťky, majoránka, olivový olej, rajčata, sůl
Mrkněte na můj nový projekt:
Jídelníček v čase karantény a náš nový projekt #vicnezkucharka. Mrkněte rovnou na www.vicnezkucharka.cz a nebo na článek zde na blogu, kde se dočtete, o co vlastně jde a proč to celé vzniklo.
Držky jsou správně vedené.
Väčšinou sú v predaji predvarené držky kdesi z Brazílie (boli aj nemecké). Ak si ich uvaríte doma je s tým trochu roboty a smradu ,ale chuť sa nedá porovnať. Tie Brazílske chutili ako kartón…….
To je právě to…nedá se to s poctivými držkami vůbec srovnat. Já jsem popravdě nikdy neměla tolik odvahy je koupit a ochutnat, protože vypadají jako plast. Lepší se trošku zapotit a připravit si je doma.