Taky už máte trošku po krk hledání, jak připravit pečená kuřecí stehna nějak nově? Pokud máte rádi křupavou kůrčičku a k tomu dokonalou omáčku, tak pečená kuřecí stehna po toskánsku je jasná volba a zkuste ho! Proč? 

Představte si skvělé kuřecí maso, které namáčíte do omáčky z rajčat, smetany a parmezánu…je potřeba něco dodávat? Dokonalost sama 🙂

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Pečená kuřecí stehna po toskánsku

Ingredience na pečená kuřecí stehna po toskánsku

Množství: 4 porce

4-6 kuřecí stehen (horních)
1 cibule (70 g)
1 smetana na šlehání (30% a více)
1 hrst parmezánu
4 rajčata či plechovka sekaných rajčat
Sůl
Pepř
2 hrudky másla nebo 2 lžíce olivového oleje


TIP na vděčný vánoční dárek: V každé mé kuchařce vás čeká 190 receptů – to je 2-3× víc než ve většině ostatních kuchařek. Co uvařit zítra jednou pro vždy vyřešeno.

Prohlédnout kuchařky

Navíc k výhodnému balíčku 3 Bichlí získáte nyní dárek v hodnotě 490 Kč ZDARMA! #VícNežKuchařka

Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 50 minut
Celkový čas: 65 minut

Proč pečená kuřecí stehna po toskánsku?

Kdysi jsem recept našla ve vodách internetu a nedalo mi to, proč vlastně po toskánsku? Hledala jsem a přímou odpověď nenašla, nicméně tu máme pár vodítek 🙂

V první řadě je tento recept velmi jednoduchý na přípravu a je připraven jen z pár ingrediencí. To je pro toskánskou kuchyni velmi typické. Italové vlastně obecně vaří střídmě a z toho, co jim zrovna jejich nejbližší okolí dá. Toskánská kuchyně je také především o rajčatech, sýrech – což splňujeme a o dobrém mase bylinkách. V neposlední řadě se v italské (tedy i toskánské) kuchyni ničím neplýtvá. Všeho se spotřebuje beze zbytku. No prostě krása.

Dost řečí, jdeme vařit

Protože italská (toskánská) kuchyně, příprava bude jednoduchá. Připravte si horní kuřecí stehna, či kompletní, nebo jen dolní – dle chuti. Já jsem si vybrala horní kuřecí stehna. Opláchněte je pod studenou vodou, pěkně je utřete do sucha a posolte je a opepřete.

Rozpalte si troubu na 180°C.

Do pánve (ideálně takové, kterou pak můžete šoupnout rovnou do trouby) dejte hrudku másla (nebo lžíci olivového oleje, dle chuti) a zprudka stehna opečte z obou stran. Pak už je nechte vesele péct v troubě přibližně 30-40 minut.

Vyndejte stehna z pečící pánve nebo pekáčku a jdeme zpracovat výpek. Stehna mohou odpočívat v alobalu.

Do výpeku můžeme přidat ještě hrudku másla a co dál? Přidáme na jemno nakrájenou cibulku na kostky. Necháme ji zesklovatět.

Přidáme na měsíčky nakrájená rajčata a necháme je 2-3 minuty povolit. Pokud není zrovna vhodná sezona na chutná rajčátka, dejte radši plechovku sekaných rajčat. Lepší plná chuť rajčete než nějaká nanicovaná bezchutná padavka.

Přilejte smetanu. Já používám většinou smetanu na šlehání (je pěkně tučná). Smetana na vaření s nižším podílem tuku mi přijde taková nanicovatá a vodová. Samozřejmě kdo se hlídá, může nahradit třeba kokosovým krémem.

Nechte projít varem a jdeme do konečné fáze. Přidejte hrst parmezánu. Já jsem nedávno od maminky dostala tohle super struhadlo na sýr (zvýšila se nám tím dost zásadně spotřeba parmezánu, ale co se dá dělat).

Omáčka je hotová! Pokud jste fajnovky, můžete ji samozřejmě ještě třeba rozmixovat, ale proč si to ještě komplikovat. Dejte do omáčky ještě na chvilku pohovět stehýnkům a jdeme na servírování.

Pokud bychom měli být opravdu toskánští, stačil by nám k pečeným stehnům jen plátek dobrého chleba, který bychom namáčeli. Pro větší labužníky volte jinou přílohu dle chuti :). My jelikož milujeme pečené brambory, tak volíme dokonalé pečené brambůrky. Mrkni na krátké video a uvidíš, jak je velmi jednoduše připravit.

Jednoduché pečené brambory

Jednoduché pečené brambory

Kuchyňští pomocníci použití v receptu

Říkáte si produkt placement a že jste na něj alergičtí. Já taky. No tady o nic takového nejde, ale občas mi píšete a ptáte se, co to tam vlastně používáme, co to je za věci na fotkách u receptu. Jsou to totiž věci, které používám deno denně a jsou naprosto boží a poslední dobou se při práci v kuchyni omezuji vlastně jen na ně. Tady jsou:

  1. Silikonová stěrka Staub – nesmysl? Já vám nevím. Používám ji pořád a neustále jako míchačku, stíračku, mlsačku a jiné další a je naprosto bezvadná. Pokud chceš ještě víc informací, podívej se na můj obsáhlejší popis do mého Obchůdku.
  2. Hluboká pánev SmartClick – skvělý nepřilnavý povrch, je hluboká, takže v ní vařím třeba i polévky a HLAVNĚ! má odjímatelnou rukojeť, takže ji dáte i do trouby. Bezvadná věc.
  3. Struhadlo na sýr – trošku jsem mrmlala, protože mi to přišlo jako naprostá blbost a věc, co mi bude jen zabírat místo. Tak trošku místa v lednici struhadlo zabere, ale zase s ním strouháme velmi často a jak už jsem psala výše, spotřeba sýrů roste. Je skvěle jednoduché a bezvadně strouhá.
  4. Damaškový nůž – mám sadu tří nožů z damašku a jsou skvěle ostré a rukojeť vyvážená a krom toho je to česká výroba G21 Vitality, se kterými jsem více než spokojená. Časem dodám podrobnější recenzi. Za mě naprosto dokonalí řezáči.

.
Pokud vás zajímají další věci, bez kterých se v kuchyni neobejdu nebo bych je fakt opravdu hodně moc chtěla a potřebovala, mrkněte do našeho Obchůdku.