Parmigiana – zapečený lilek
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/peceme/parmigiana-zapeceny-lilek/
Parmigiana anebo také zapečený lilek je pro mě naprostým topem v italské kuchyni a chuťově mu pro mě nemůžou konkurovat ani lasagně. Ono totiž když si představíte chuť smaženého lilku se šunkou, mozzarellou v tomatovém sosu, tak určitě pochopíte 🙂
Nejde sice o nic dietního, ale je to tak dobré, že to na vás bude mít určitě jen blahodárné účinky! Obrňte se trpělivostí, protože příprava je poměrně zdlouhavá, ale výsledek stojí za to.
Ingredience na parmigianu
Množství: 4 porce2 střední lilky
1 rajčatové pyré 400 g minimum
150 g šunky
2 balení mozzarely
Sušená bazalka
Sůl
Pepř
Parmezán na posyp
Dostatek oleje na smažení
Postup přípravy
Doba vaření: 40 minut
Celkový čas: 140 minut
Také by vám mohlo chutnat:
Nejprve si nakrájejte lilky na tenké plátky. Plátky pak uložte do mísy na cezení těstovin a jednotlivé vrstvy posolte – chceme nechat lilky vypotit, aby ztratily trochu ze své hořkosti.
Celou masu ještě něčím zatižte např. hrncem nebo kulatým prkénkem. Nechce lilky odležet klidně hodinu. Poté je pořádně promačkejte, ať z nich dostanete přebytečnou vodu.
Smažíme jak o život
Teď přichází ta nejvíce zdlouhavá fáze celého receptu – smažení lilku. Do pánve dejte dostatek oleje – čím víc, tím líp (aby byl lilek celý ponořený, když bude smažen). Lilek se jím totiž tolik nenasaje. Nechte olej poctivě rozpálit a každý jednotlivý plátek osmažte. Jelikož jich je asi 100, tak to prostě trvá. Ale trpělivost…opravdu to za to stojí. Máte dosmaženo? Jdeme dál.
Vrstvení
Do zapékací misky (třeba takové) dejte nejprve vrstvu lilku, poté šunku, plátky mozzarelly a celé trochu potřete rajčatovým pyré. Posolte a popepřete, zabazalkujte. A jedeme znovu – další vrstva, a pak další vrstva. Pokud vám zbude trocha pyré, tak ho přilijte do pekáčku a celou tuhle krásu posypte ještě parmezánem.
Nechte péct v troubě na 200°C přibližně 40 minut – měla by se udělat krásná zlatavá krustička. Po dopečení nechce parmigianu 10 minut oddechnout a servírujte. Je to lahoda…velmi pravděpodobně vám nic nezbude do dalšího dne.
Dobrou chuť 🙂
Líbí se vám recept na parmigianu? Sdílejte ho s přáteli ;o) Díky!
Kolik byste dal/a receptu hvězdiček? (víc = lepší)
Další recepty z kategorií: Další recepty dle ingrediencí: bazalka, lilek, mozzarella, olej, parmezán, rajčatové pyré, šunka
Mrkněte na můj nový projekt:
Jídelníček v čase karantény a náš nový projekt #vicnezkucharka. Mrkněte rovnou na www.vicnezkucharka.cz a nebo na článek zde na blogu, kde se dočtete, o co vlastně jde a proč to celé vzniklo.
Vypadá to moc dobře, vyzkouším. Lilek dávám do různých dušených zeleninových jídel, ale mám 1 recept, který zatím všem chutnal:
lilek nakrájím podélně se slupkou na cca 1/2 cm tenké plátky, osolit, vypotit, pak do rozpáleného oleje opéct z obou stran jako topinku,
vyndat z pánve, potřít z jedné strany rozetřeným česnekem se solí,
posypat nasekaným čerstvým koriandrem, přehnout na polovinu, náplní dovnitř, naskládat do mísy, uzavřít a nechat rozležet v chladu do druhého dne, Konzumuje se studený a je to moc dobré.
Ahoj Hanko, dělám něco podobného, akorát místo koriandru dávám tymián nebo bazalku a je to stejná dobrota. Lilek je skvělá věc a naprosto ho miluju i takhle jednoduše. Díky za tip na koriandr 🙂
Teď jsem dopékala, vypadá a voní to naprosto skvostně… už se těším na zítřejší oběd
Jak dopadl oběd? Chutnalo?
Musím říct, že to bylo opravdu výtečné… vůbec mi nechybělo maso a ta parmezánová krustička…luxus! Zařadím stoprocentně do jídelníčku a dokonce to mělo takový úspěch, že to jedl i přítel, který těmto surovinám vůbec nevěří! Díky za recept!
Naprosto chápu radost z toho, že to chutnalo příteli! Taky to tak mám, že mám vždycky radost, když projde něco, k čemu se moje milovaná polovina staví trošku skepticky 🙂
hmmm no dala bych si, vypadá to krásně :). Už tak dlouho si říkám, že tento recept musím vyzkoušet…
No tak to vypadá opravdu výtečně…zrovna se mi doma jeden lilek válí a nějak se mi do něj zatím nechtělo, tak si asi udělám poloviční porcičku 🙂
Určitě recept vyzkouším.