Dlouhou dobu jsem hledala nějakou alternativu pro guláš, prostě nějaký recept s hovězím masem, který by mě zaujal, byl by nový a pošťouchlo by to chutě. A jednoho dne se povedlo. Všechno už tu jednou bylo, takže je možné, že si postesknete, že to není nic nového pod sluncem, nebo proč s tím tolik rozruchu. Ale můžu vám říct, že kombinace koření se zapečeným hovězím je naprosto báječná a budete na ní dlouho vzpomínat. Příprava je velmi jednoduchá, jen to chce trpělivost při pečení. Vůně se z trouby line tak intenzivní, že je lepší odvětrávat, nebo jít někam jinam. Já v tomhle ohledu nejsem moc trpělivá a ráda očuchávám a “kontroluji” proces pečení, i když to vůbec není nutné.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Pečené hovězí kostky v koření

Ingredience na pečené hovězí kostky

Množství: 4 velké porce

1 kg hovězího zadního
2 cibule
1 rovná lžička chilli
1 vrchovatá lžička červené papriky
2 celé skořice
1 lžíce cukru
5 nových koření
3 hřebíčky
3 stroužky česneku
3-4 cm čerstvého zázvoru
300 ml vody na podlití
1 lžíce mouky, ale nemusí být
Sůl dle potřeby (cca lehce vrchovatá kávová lžička)


TIP na vděčný vánoční dárek: V každé mé kuchařce vás čeká 190 receptů – to je 2-3× víc než ve většině ostatních kuchařek. Co uvařit zítra jednou pro vždy vyřešeno.

Prohlédnout kuchařky

Navíc k výhodnému balíčku 3 Bichlí získáte nyní dárek v hodnotě 490 Kč ZDARMA! #VícNežKuchařka

Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 120 minut
Celkový čas: 135 minut

Na větší kostky nakrájejte hovězí zadní. Do pečicí mísy (já mám parádní smaltovanou) dejte trochu oleje a orestujte nejprve na na plátky nakrájenou cibulku, aby změkla. Pak přidejte hovězí kostky a nechte je zatáhnout, aby byly ze všech stran pěkně osmahlé.

Poslední fází je pak maso okořenit (popřípadě ještě zaprášit lžící mouky, aby se udělal výpek hutnější, ale já to nemusím, tak to nedělám).

Osolte a přidejte všechno koření – chilli, červenou papriku,  nadrcený česnek, nastrouhaný zázvor, nové koření, hřebíček a skořici, promíchejte a posypte cukrem. Celé směs nechte pár sekund prošumět ve směsi koření, oleje a cukru a podlijte sklenicí vody.

Pečte zakryté v troubě na 170 °C 1h 20 minut. V průběhu není ani potřeba maso kontrolovat, jen ho nechte napospas dušení. Po této době maso odkryjte a nechte ještě 20 minut péct na 200°C.

Podávejte s rýží nebo nějakou dobrou bagetkou.

Dobrota!

PS. Pro opravdové gurmány je pak varianta pomalého pečení na 100°C klidně i 4 hodiny. Maso je pak tak křehké, že se samo rozpadne a bude jak dortíček.