Vepřové kotlety s krémovo žampionovou omáčkou
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/maso/veprove-kotlety-s-kremovo-zampionovou-omackou/
Vepř sem, vepř tam, všude samý vepř. Česká republika je zemí vepřového…no vás to možná ani tak nepřekvapí, ale po delší době jsem se vrátila do našich luhů a hájů a krom toho, že je to tu opravdu velmi na pohodu a nemáme si vůbec na co stěžovat, tak jsem si všimla, že prostě všude vepř (je pravda, že mě krapet mrzí, že tu tak moc nejíme kravičky, protože ty jsou taky hodně v pohodě).
Proti vepřovi nic nemám, ba naopak. Vepřové maso se dá upravit na milion způsobů a masožrouty bych řekla vlastně nemá jak urazit.
Já jsem nám pro tentokráte vybrala vepřovou kotletu s krémovo-žampionovou omáčkou
Ingredience na vepřové kotlety s krémovo žampionovou omáčkou
Množství: 4 porce4 plátky vepřové kotlety
1 balení smetany na vaření (250ml) nebo kokosového mléka nebo rostlinné smetany
8 žampionů
Černý pepř
Sůl
Olivový olej na smažení
(slanina)
Postup přípravy
Doba vaření: 15 minut
Celkový čas: 30 minut
Také by vám mohlo chutnat:
Vepřovy kotlety najdete velmi jednoduše v každém řeznictví a připravte se na to, že budou pravděpodobně malinko sušší, takové kotlety prostě od přírody bývají. Pokud je ještě nemáte naplátkované, tak si je nakrájejte na plátky přibližně 1,5-2 cm silné a s rozumem je opepřete a posolte.
Nakrájejte si také žampiony – styl je jen na vás, zda na čtvrtky nebo plátky nebo kostky – prostě tak jak zvládnete. Možná vám to přijde hnusné a řeknete si, že jsem vepřová, ale já žampiony většinou tak jen ošmudlám rukou, neoplachuji vodou. Ani z nich neslupuji svrchní vrstvu. Nejsou pak už tak krásně hebounké a přijde mi to zbytečné, ale pokud máte rádi hygienu, tak je oloupejte a omyjte.
V pánvi si nechte rozehřát lžíci olivového oleje a kotlety z obou stran osmahněte spíše na prudším plameni (zde jsou indukční, električtí i sklokeramičtí trochu v pasti, ale řekla bych to tak, že prostě na vyšším výkonu, ale ne na tom úplně nejsilnějším). Z pánve je vyjměte a jedeme dál.
Do pánve si teď přihodíme žampiony a necháme je chvilku jen tak smažit (3-5 minut na středním plameni), aby nám změkly. Pak už jen stačí je přelít buď smetanou na vaření, popřípadě rostlinou smetanou (to pro bez laktózy) nebo i kokosovým mlékem. Celé necháme přijít do varu, přidáme kotlety a necháme ještě 2-3 minuty provařit a jsme u cíle.
Jednoduché, milé a pochopitelně i chutné. Jako přílohu doporučuji například opečené brambory.
PS. Na jedné z fotek si možná všimnete takového malého detailu, který v popisu receptu chybí – slanina. Je to taky varianta a já jsem s ní i počítala, než jsem zjistila, že bychom z ní možná tak dostali asi pěknou hnačku. Takže pokud máte dobrou slaninu, směle do toho!
Líbí se vám recept na vepřové kotlety s krémovo žampionovou omáčkou? Sdílejte ho s přáteli ;o) Díky!
Kolik byste dal/a receptu hvězdiček? (víc = lepší)
Další recepty z kategorií: Další recepty dle ingrediencí: olivový olej, pepř, smetana, vepřové, žampiony
Mrkněte na můj nový projekt:
Jídelníček v čase karantény a náš nový projekt #vicnezkucharka. Mrkněte rovnou na www.vicnezkucharka.cz a nebo na článek zde na blogu, kde se dočtete, o co vlastně jde a proč to celé vzniklo.
Takže dávám vědět. Nelze jinak než říci…ÚSPĚCH.Chutnalo nejen mně, ale i značně konzervativnímu manželovi. Většinu novinek musím pomalu dávkovat, než jsou přijaty. Tenhle ne. Takže díky.
Hezky pomalu a opatrně. Znám to..tedy spíš u rodičů. Je potřeba nenápadně nechat zkusit kousek, dát jim šanci zjistit, že je to super 🙂
Díky za recept. Zítra vyzkouším, ale použiji krkovici, tu mám v lednici. Věřím, že i tak bude jídlo skvělé. A k množství omáčky. Myslím, že je v pořádku. Vždyť to není omáčka ke knedlům a opečené brambory toho moc nevypijí.
Ahoj Lenko, dej pak vědět, jak chutnalo 🙂
Jen mně tak vrtá hlavou, přeci jen jsou to čtyři porce .. není jedno balení smetany na vaření málo? Bejvá to tak v průměru 200ml. Přijde mi, že by to k tomu byl spíš jen takovej decentní sos na dně. Ale nechám se rád vyvést z omylu 🙂
Ahoj Radku, děkuji za komentář a věc se má tak, že já většinou používám 250ml smetanu a ono jak vlastně i žampiony popustí vodu, tak pak té omáčky je dostatek. Na fotce u receptu je mnořství omáčky právě ze smetany 250ml. Vyzkoušej to prosím a kdyby Ti to přišlo málo, tak mi prosím dej vědět, abych třeba mohla do receptu doplnit, že je lepší si tam dát smetany víc 🙂
Tak se těším,jak si počtu na Vašich vtipných hláškách a receptech.Díky.
Děkuji moc! Pokud byste paní Dano chtěla nějaký speciální recept, tak dejte vědět 😉