Krémová špenátová polévka se smetanou
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/polevka-je-grunt/kremova-spenatova-polevka/
Krémová špenátová polévka se smetanou se u nás doma řadí mezi jednu z nejoblíbenějších polévek. Jemná a plná chuti – přesně o tom je tato jednoduchá polévková lahůdka.
Krémová špenátová polévka se smetanou vám nezabere mnoho času… a vlastně ani ingrediencí. 🙂


Ingredience na krémovou špenátovou polévku se smetanou
Množství: 4 porce400 g mraženého špenátu
2 stroužky česneku (10 g)
1 cibule (100 g)
2 lžíce olivového oleje (40 ml)
300 ml 33% smetany na šlehání
300 ml zeleninového vývaru
1 špetka soli (5 g)
50 g parmezánu
Postup přípravy
Doba vaření: 15 minut
Celkový čas: 30 minut
Také by vám mohlo chutnat:
Jaký špenát zvolit?
Pokud máte po ruce špenát čerstvý, rozhodně sáhněte po něm. Jen je potřeba počítat s tím, že se jeho objem při podušení zásadně zmenší, takže ho na přípravu polévky budete potřebovat opravdu velké balení. Klidně dvojnásobné oproti mraženému, již spařenému špenátu.
Já osobně ráda používám špenát mražený listový, protože už je předem zpracovaný a dá se sehnat po celý rok. A dá se koupit ve velmi dobré kvalitě.
Jdeme na polévku
Cibuli nakrájíme na drobné kostičky a necháme ji smažit ve větším hrnci na olivovém oleji. Chceme, aby nám zesklovatěla. K cibuli přidáme mražený špenát (případně čerstvý) a necháme ho povolit (stačí na středním plameni) pod pokličkou, dokud není opravdu rozmrazený.
Ke špenátu přidáme trošku zeleninového vývaru a soli a necháme přijít k varu.
Do základu teď už můžeme přidat prolisovaný česnek a také smetanu, která polévku krásně zjemní a dodá jí tu pravou chuť. Určitě použijte smetanu na šlehání s alespoň 31% tuku – má pro polévku lepší konzistenci a také jí nevadí, když projde varem.
Jakmile začne polévka opět bublat, stáhneme ji na nejmenší plamen a postupně přisypáváme parmezán tak, aby se v průběhu přidávání stačil rozpustit. Zabráníme tak tomu, aby nám zhrudkovatěl.
Mixujeme a servírujeme
Polévku buď můžeme rozmixovat úplně do hladka, případně v ní můžeme nechat drobné kousky špenátu – je to především na vás a na vašich chuťových preferencích.
Vynikající je polévka s opečenými krutonky nebo naší favoritkou – slanou granolou. 🙂
Ať si pochutnáte!
Pája
Pro další polévkovou inspiraci mrkněte do kategorie Polévka je grunt.