Krémová špenátová polévka se smetanou se u nás doma řadí mezi jednu z nejoblíbenějších polévek. Jemná a plná chuti – přesně o tom je tato jednoduchá polévková lahůdka.

Krémová špenátová polévka se smetanou vám nezabere mnoho času… a vlastně ani ingrediencí. 🙂

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Krémová špenátová polévka se smetanou

Ingredience na krémovou špenátovou polévku se smetanou

Množství: 4 porce

400 g mraženého špenátu
2 stroužky česneku (10 g)
1 cibule (100 g)
2 lžíce olivového oleje (40 ml)
300 ml 33% smetany na šlehání
300 ml zeleninového vývaru
1 špetka soli (5 g)
50 g parmezánu


CO VAŘIT O PRÁZDNINÁCH?

Problém vyřešen, prolistujte si zdarma přes 60 stránek z naší loňské vyprodané novinky, kuchařky Velká prázdninová bichle. Výhodné předobjednávky dotisku už jsou v plném proudu, tak nečekejte a ulovte si tu svou za nejvýhodnější cenu! #190perfektních_receptů

Koupit prázdninový kuchařkový HIT


Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 15 minut
Celkový čas: 30 minut

Jaký špenát zvolit?

Pokud máte po ruce špenát čerstvý, rozhodně sáhněte po něm. Jen je potřeba počítat s tím, že se jeho objem při podušení zásadně zmenší, takže ho na přípravu polévky budete potřebovat opravdu velké balení. Klidně dvojnásobné oproti mraženému, již spařenému špenátu.

Já osobně ráda používám špenát mražený listový, protože už je předem zpracovaný a dá se sehnat po celý rok. A dá se koupit ve velmi dobré kvalitě.

Jdeme na polévku

Cibuli nakrájíme na drobné kostičky a necháme ji smažit ve větším hrnci na olivovém oleji. Chceme, aby nám zesklovatěla. K cibuli přidáme mražený špenát (případně čerstvý) a necháme ho povolit (stačí na středním plameni) pod pokličkou, dokud není opravdu rozmrazený.

Ke špenátu přidáme trošku zeleninového vývaru a soli a necháme přijít k varu.

Do základu teď už můžeme přidat prolisovaný česnek a také smetanu, která polévku krásně zjemní a dodá jí tu pravou chuť. Určitě použijte smetanu na šlehání s alespoň 31% tuku – má pro polévku lepší konzistenci a také jí nevadí, když projde varem.

Jakmile začne polévka opět bublat, stáhneme ji na nejmenší plamen a postupně přisypáváme parmezán tak, aby se v průběhu přidávání stačil rozpustit. Zabráníme tak tomu, aby nám zhrudkovatěl.

Mixujeme a servírujeme

Polévku buď můžeme rozmixovat úplně do hladka, případně v ní můžeme nechat drobné kousky špenátu – je to především na vás a na vašich chuťových preferencích.

Vynikající je polévka s opečenými krutonky nebo naší favoritkou – slanou granolou. 🙂

Ať si pochutnáte!
Pája

Pro další polévkovou inspiraci mrkněte do kategorie Polévka je grunt.