Domácí ajvar neboli lilkovo-papriková omáčka je svou chutí tak typická, že ji buď milujete, nebo váš čas teprve přijde. 🙂

Ajvar už do našich domácností poměrně snadno pronikl, protože jej můžeme velmi jednoduše zakoupit téměř v každém druhém obchodě. Což si ho ale připravit hezky doma? Není na tom nic složitého a chuťově se vám odmění podle vašich představ a v daleko větší kvalitě.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Domácí ajvar – skvělá příloha plná paprikové chuti

Ingredience na domácí ajvar

Množství: 4 porce

1 lilek (350 g)
6 paprik – kapií (500 g)
2 x zralá rajčata zralá (200 g)
3 lžíce olivového oleje (60 ml)
6 x stroužek česneku (30 g)
3 g soli
1 špetka pepře (1 g)
1 lžička octa (5 ml)


ROZDÁVÁME KUCHAŘKY ZDARMA

Školní rok se blíží! Udělejte radost dítkům krásnou svačinkovou krabičkou a sobě téměř nekonečnou (nejen) svačinkovou inspirací. V mé kuchařce vás čeká 190 receptů, sezonních, nutričně vyvážených, připravených do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Navíc nyní získáte jako dárek naší Velkou prázdninovu bichli! Tedy 2 knihy za cenu jedné (platí pouze do rozdání zásob). Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 120 minut
Celkový čas: 135 minut

Jaká zelenina patří do ajvaru

Čerstvá a krásně vyzrálá. Tak by se to dalo celé sfouknout, protože přesně o tom ajvar je. Potřebovat do něj budeme vlastně jen papriky, rajčata, lilek a česnek. Vše ale v krásně vyzrálé podobě, abychom do něj dostali tu nejlepší nejsytější chuť.

Zeleninu opláchneme, osušíme a rozložíme na plech vyložený pečicím papírem. Lilek rozpůlíme a na pár místech ho propícháme vidličkou. Všechnu zeleninu zakapeme olivovým olejem a necháme péct v troubě přibližně 45 minut na 200 °C. Papriky, rajčata i lilek by měly zhnědnout. Pokud budou lehce připálená, nevadí. Budeme je stejně loupat.

Jdeme to všechno oloupat

Z trouby vše přendáme do hrnce a přikryjeme pokličkou, aby se zelenina zapařila a lépe se loupala. Lehce zchladlou zeleninu oloupeme a zbavíme semínek. Vše nakrájíme na jemno a dáme do hrnce společně s olivovým olejem, solí, prolisovaným česnekem a špetkou pepře.

Probubláváme

Směs zeleniny necháme vařit bez pokličky na co nejnižší plamen, a to klidně 3 hodiny.
Ajvar dostane téměř krémovou konzistenci. Pro zvýraznění chuti přidáme ještě trošku octa, ochutnáme a je hotovo.

Pokud byste chtěli konzistenci opravdu super krémovou a bez kousků zeleniny, nebojte se ji rozmixovat.

Takto připravený ho můžeme uskladnit do čistých sklenic nebo i zavařit.

Ať Vám chutná!
Pája

PS. Tento recept je součástí naší Velké prázdninové bichle. Mrkněte na ni a nasosejte inspiraci na 190 receptů na léto.