Domácí ajvar neboli lilkovo-papriková omáčka je svou chutí tak typická, že ji buď milujete, nebo váš čas teprve přijde. 🙂

Ajvar už do našich domácností poměrně snadno pronikl, protože jej můžeme velmi jednoduše zakoupit téměř v každém druhém obchodě. Což si ho ale připravit hezky doma? Není na tom nic složitého a chuťově se vám odmění podle vašich představ a v daleko větší kvalitě.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Domácí ajvar – skvělá příloha plná paprikové chuti

Ingredience na domácí ajvar

Množství: 4 porce

1 lilek (350 g)
6 paprik – kapií (500 g)
2 x zralá rajčata zralá (200 g)
3 lžíce olivového oleje (60 ml)
6 x stroužek česneku (30 g)
3 g soli
1 špetka pepře (1 g)
1 lžička octa (5 ml)


TIP na vděčný vánoční dárek: V každé mé kuchařce vás čeká 190 receptů – to je 2-3× víc než ve většině ostatních kuchařek. Co uvařit zítra jednou pro vždy vyřešeno.

Prohlédnout kuchařky

Navíc k výhodnému balíčku 3 Bichlí získáte nyní dárek v hodnotě 490 Kč ZDARMA! #VícNežKuchařka

Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 120 minut
Celkový čas: 135 minut

Jaká zelenina patří do ajvaru

Čerstvá a krásně vyzrálá. Tak by se to dalo celé sfouknout, protože přesně o tom ajvar je. Potřebovat do něj budeme vlastně jen papriky, rajčata, lilek a česnek. Vše ale v krásně vyzrálé podobě, abychom do něj dostali tu nejlepší nejsytější chuť.

Zeleninu opláchneme, osušíme a rozložíme na plech vyložený pečicím papírem. Lilek rozpůlíme a na pár místech ho propícháme vidličkou. Všechnu zeleninu zakapeme olivovým olejem a necháme péct v troubě přibližně 45 minut na 200 °C. Papriky, rajčata i lilek by měly zhnědnout. Pokud budou lehce připálená, nevadí. Budeme je stejně loupat.

Jdeme to všechno oloupat

Z trouby vše přendáme do hrnce a přikryjeme pokličkou, aby se zelenina zapařila a lépe se loupala. Lehce zchladlou zeleninu oloupeme a zbavíme semínek. Vše nakrájíme na jemno a dáme do hrnce společně s olivovým olejem, solí, prolisovaným česnekem a špetkou pepře.

Probubláváme

Směs zeleniny necháme vařit bez pokličky na co nejnižší plamen, a to klidně 3 hodiny.
Ajvar dostane téměř krémovou konzistenci. Pro zvýraznění chuti přidáme ještě trošku octa, ochutnáme a je hotovo.

Pokud byste chtěli konzistenci opravdu super krémovou a bez kousků zeleniny, nebojte se ji rozmixovat.

Takto připravený ho můžeme uskladnit do čistých sklenic nebo i zavařit.

Ať Vám chutná!
Pája

PS. Tento recept je součástí naší Velké prázdninové bichle. Mrkněte na ni a nasosejte inspiraci na 190 receptů na léto.