Zelený chřest, když je pěkně čerstvý, je svou chutí naprosto nezaměnitelný. Když se dobře připraví, ať už třeba jen v páře, krásně vám křupne při skousnutí. Sice je pravda, že jakmile si odskočíte na malou, máte pocit, že jste v malé chemické továrně, ale pro dobré jídlo je potřeba občas přinášet oběti.

My jsme si tentokrát s mým mužem připravili chřest zapečený s chorizem v sýrovém bešamelu. Jeho příprava je velmi jednoduchá a je to parádní příloha, ale třeba i hlavní jídlo.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Zapečený chřest s chorizem v sýrovém bešamelu

Ingredience

Množství: 4 menší porce

1 svazek zeleného chřestu
100 g choriza
100 g sýru gouda
1 stroužek česneku
2 lžíce másla
300 ml mléka
2 lžíce hladké mouky


ROZDÁVÁME KUCHAŘKY ZDARMA

Školní rok se blíží! Udělejte radost dítkům krásnou svačinkovou krabičkou a sobě téměř nekonečnou (nejen) svačinkovou inspirací. V mé kuchařce vás čeká 190 receptů, sezonních, nutričně vyvážených, připravených do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Navíc nyní získáte jako dárek naší Velkou prázdninovu bichli! Tedy 2 knihy za cenu jedné (platí pouze do rozdání zásob). Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 30 minut
Celkový čas: 45 minut

Vezměte si zelený chřest a odlámejte dřevnaté konečky, které by se vám jinak při uvaření mohly pěkně nepříjemně zamotat mezi zuby. Chřest na 1-2 minuty spařte ve vodě nebo v páře a dejte ho do zapékací misky. Posypte ho chorizem a klidně i rovnou sýrem (goudička je parádní).

Připravte si z másla, mléka a vody bešamel. Pokud nevíte jak, postup je v receptu na lasagne. Do bešamelu přidejte i stroužek česneku a vmíchejte také sýr, například goudu či parmezán (já jsem v origoš receptu dávala grana padano, ale to bylo chuťově až moc výrazné, což pak v kombinaci s chorizem a chřestem bylo až moc silné).

Chřest přelejte bešamelem a nechte zapéct v troubě při 200°C, až se udělá pěkná zlatavá krustička.

Pak už servírujte.

Vaše Pája