Skvělý kotlíkový guláš plný chuti
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/gulase/kotlikovy-gulas/
Kotlíkový guláš je pro mě bez diskuze rodinnou záležitostí nejčastěji provozovanou mou slovenskou rodinou. Připravuje se ho většinou doslova kotel pro celou armádu. 🙂Kotlíkový guláš bychom měli připravovat hezky na ohni, v kotlíčku, ale zvládneme ho i doma ve velkém hrnci a chutnat bude i tak bezvadně.
Avšak čekání u ohně a diskutování o životě má prostě své kouzlo. U nás je to většinou doprovázeno i „drobným“ občerstvením, aby člověk nezhynul hlady, než se guláš dodělá. Naše drahá babička připraví kuřecí stehna s klobáskami… jen tak na chuť, samozřejmě. 🙂 U toho se přikrmujeme domácími pagáčky, kdyby náhodou…
Ingredience na kotlíkový guláš
Množství: 6 porcí1 kg hovězí kližky
500 g cibule
5 stroužků česneku (25 g)
3 lžíce oleje nebo ještě lépe sádla (60 g)
4 papriky (400 g)
5 zralých rajčat (400 g)
500 g brambor
2 lžíce sladké papriky (60 g)
1 lžička drceného kmínu (5 g)
1 špetka pepře (1 g)
1 větší špetka soli (7 g)
1 lžíce majoránky (5 g)
1 l hovězího vývaru nebo vody
Na dozdobení
1 větší cibule na dozdobení
¼ kváskového chleba
Postup přípravy
Doba vaření: 120 minut
Celkový čas: 140 minut
Také by vám mohlo chutnat:
Maso na guláš
Klasikou klasik je hovězí klička, která díky klihu, který svalem prorůstá, vytváří rozhodně nejlepší chuť. Použít ale můžete i hovězí krk nebo karabáček. Do guláše se hodí i maso vepřové (např. kýta), která je pro mnohé i chuťově příjemnější. Rozhodnutí tedy nechám na vás.
Maso si nakrájíme na cca 3 cm kostky.
Zakládáme guláš
V kotlíku (nebo hrnci) necháme rozpálit olej nebo ještě lépe sádlo, na kterém osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli. Smažíme hezky postupně a rovnoměrně. Jakmile začne cibule zlátnout, přidáme na plátky nakrájené papriky a opět je společně s cibulí smažíme. Stačí 2–3 minuty.
K cibuli a paprikám přidáme i na měsíčky nakrájená rajčata. Těm bude stačit minuta.
Na zeleninu přihodíme také maso a necháme ho restovat ze všech stran cca 5 minut. Chceme, aby se zatáhlo.
Kořeníme
Do kotlíku přidáme koření – červenou papriku, drcený kmín, pepř a zalijeme hovězím vývarem nebo vodou. Vše dosolíme a necháme napospas alespoň 1 hodinu.
Maso se bude vařit velmi pravděpodobně déle, ani 2 hodiny mu mnohdy nestačí, takže trpělivost.
Dokončujeme kotlíkový guláš
Masíčko je měkké? Paráda. Do kotlíkového guláše ještě přihodíme na kostky nakrájené brambory a necháme je vařit do měkka. Jakmile i brambory změknou pod tíhou dokonalé chuti, je čas na spoustu prolisovaného česneku a také v dlaních promnutou majoránku (krásně se rozvoní). Minutka dvě vaření a můžeme se na to vrhnout.
Nejlepší je ještě ke kotlíkovému guláši přidat na plátky pokrájenou čerstvou cibuli a také dobrý kváskový chléb. Není nic lepšího, není!
Dobrou chuť přeje Pája
Ps. Mysleli jste si, že guláš existuje jen jeden? Ráda vás vyvedu z omylu. Mrkněte do kategorie Guláše. 🙂
Líbí se vám recept na kotlíkový guláš? Sdílejte ho s přáteli ;o) Díky!
Kolik byste dal/a receptu hvězdiček? (víc = lepší)
Další recepty z kategorií: Další recepty dle ingrediencí: červená paprika, česnek, cibule, gulášové koření, hovězí, hovězí kližka, majoránka, olej, paprika, rajčata, sádlo, sůl
Mrkněte na můj nový projekt:
Jídelníček v čase karantény a náš nový projekt #vicnezkucharka. Mrkněte rovnou na www.vicnezkucharka.cz a nebo na článek zde na blogu, kde se dočtete, o co vlastně jde a proč to celé vzniklo.