Ratatouille je skutečná zeleninová božská mana. Samozřejmě, mohli bychom říct, že je to vlastně jen osmažená zelenina zapečená v omině, ale to bychom se setsakramentsky pletli. Ratatouille totiž představuje esenci čerstvosti a chuti zeleniny a víte jak chutná nejlépe? Pěkně odleželá druhý den.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Ratatouille neboli skutečná zeleninová božská mana

Ingredience na ratatouille

Množství: 4 porce

1 menší lilek (200 g)
1 menší cuketa (200 g)
2 čerstvá rajčata (200 g)
1 červená paprika (100 g)
1/2 cibule (50 g)
4 stroužky česneku (20 g)
400 g rajčatové passaty nebo sekaných rajčat
1 snítka čerstvého rozmarýnu
1 lžíce cukru (20 g)
1 špetka soli (5 g)
1 špetka pepře (1 g)
1 lžíce sušeného oregana (10 g)
5 lžic olivového oleje (100 ml)


TIP na vděčný vánoční dárek: V každé mé kuchařce vás čeká 190 receptů – to je 2-3× víc než ve většině ostatních kuchařek. Co uvařit zítra jednou pro vždy vyřešeno.

Prohlédnout kuchařky

Navíc k výhodnému balíčku 3 Bichlí získáte nyní dárek v hodnotě 490 Kč ZDARMA! #VícNežKuchařka

Postup přípravy

Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 40 minut
Celkový čas: 60 minut

Lze vůbec ratatouille k něčemu přirovnat? Srovnávat ho s naším českým lečem by byla asi trošku nestydatost. To nic nemění na tom, že je lečo také naprostou lahůdkou. Lehce podobná by mohla být italská dobrůtka jménem ciambotta, do které se ale také přidávají brambory.

Jedinečnost této francouzské klasiky tkví v použití skutečně čerstvým ingrediencí a ač se to nemusí na první dobrou zdát, tak opravdu stačí jen pár kvalitních kousků zeleniny a totální exploze chuti je na světě.

Takže ja si ratatouile připravit?

Připravujeme zeleninu

Lilek, cuketu a cibuli si nakrájíme na kostky, rajčata na měsíčky a papriku zbavíme jádřince a také nakrájíme na kostičky. Zde je zásadní mít opravdu vše čerstvé a zralé. Jen z takové zeleniny totiž vyždímáme tu nejlepší chuť.

Na pánvi dáme rozehřát lžíci olivového oleje a postupně budeme jednotlivé druhy zeleniny smažit na středním plameni do zezlátnutí. Vždy při každé výměně zeleniny přilejeme trošku olivového oleje. Začneme cibulí, pak lilkem a následně cuketou. U lilku je dobré počítat s tím, že nasaje poměrně hodně olivového oleje. Pak osmažíme ještě červenou papriku a nakonec zprudka orestujeme kousky rajčat.

Rajčatová omáčka

Do misky si nalijeme passatu popřípadě sekaná rajčata (jak je komu libo) a smícháme společně s prolisovaným česnekem, cukrem, solí, pepřem a také sušeným oreganem.

Troubu nastavíme na 200 °C a necháme ji rozehřát.

Do zapékací mísy si přendáme všechnu osmaženou zeleninu a smícháme ji společně s rajčatovou omáčkou. Přidáme také čerstvou snítku rozmarýnu, která dodá jídlu naprosto skvělou chuť.

Vše lehce promícháme a necháme péct přibližně 40 minut do zezlátnutí zeleniny. Ratatouille je bezkonkurenčně nejlepší s čerstvou bagetou a pro opravdové gurmány třeba i s dobrým plátkem hovězího masa.

Dobrou chuť
Pája