Ratatouille neboli skutečná zeleninová božská mana
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/prilohy-k-jidlu/ratatouille/
Ratatouille je skutečná zeleninová božská mana. Samozřejmě, mohli bychom říct, že je to vlastně jen osmažená zelenina zapečená v omině, ale to bychom se setsakramentsky pletli. Ratatouille totiž představuje esenci čerstvosti a chuti zeleniny a víte jak chutná nejlépe? Pěkně odleželá druhý den.
Ingredience na ratatouille
Množství: 4 porce1 menší lilek (200 g)
1 menší cuketa (200 g)
2 čerstvá rajčata (200 g)
1 červená paprika (100 g)
1/2 cibule (50 g)
4 stroužky česneku (20 g)
400 g rajčatové passaty nebo sekaných rajčat
1 snítka čerstvého rozmarýnu
1 lžíce cukru (20 g)
1 špetka soli (5 g)
1 špetka pepře (1 g)
1 lžíce sušeného oregana (10 g)
5 lžic olivového oleje (100 ml)
Postup přípravy
Doba vaření: 40 minut
Celkový čas: 60 minut
Také by vám mohlo chutnat:
Lze vůbec ratatouille k něčemu přirovnat? Srovnávat ho s naším českým lečem by byla asi trošku nestydatost. To nic nemění na tom, že je lečo také naprostou lahůdkou. Lehce podobná by mohla být italská dobrůtka jménem ciambotta, do které se ale také přidávají brambory.
Jedinečnost této francouzské klasiky tkví v použití skutečně čerstvým ingrediencí a ač se to nemusí na první dobrou zdát, tak opravdu stačí jen pár kvalitních kousků zeleniny a totální exploze chuti je na světě.
Takže ja si ratatouile připravit?
Připravujeme zeleninu
Lilek, cuketu a cibuli si nakrájíme na kostky, rajčata na měsíčky a papriku zbavíme jádřince a také nakrájíme na kostičky. Zde je zásadní mít opravdu vše čerstvé a zralé. Jen z takové zeleniny totiž vyždímáme tu nejlepší chuť.
Na pánvi dáme rozehřát lžíci olivového oleje a postupně budeme jednotlivé druhy zeleniny smažit na středním plameni do zezlátnutí. Vždy při každé výměně zeleniny přilejeme trošku olivového oleje. Začneme cibulí, pak lilkem a následně cuketou. U lilku je dobré počítat s tím, že nasaje poměrně hodně olivového oleje. Pak osmažíme ještě červenou papriku a nakonec zprudka orestujeme kousky rajčat.
Rajčatová omáčka
Do misky si nalijeme passatu popřípadě sekaná rajčata (jak je komu libo) a smícháme společně s prolisovaným česnekem, cukrem, solí, pepřem a také sušeným oreganem.
Troubu nastavíme na 200 °C a necháme ji rozehřát.
Do zapékací mísy si přendáme všechnu osmaženou zeleninu a smícháme ji společně s rajčatovou omáčkou. Přidáme také čerstvou snítku rozmarýnu, která dodá jídlu naprosto skvělou chuť.
Vše lehce promícháme a necháme péct přibližně 40 minut do zezlátnutí zeleniny. Ratatouille je bezkonkurenčně nejlepší s čerstvou bagetou a pro opravdové gurmány třeba i s dobrým plátkem hovězího masa.
Dobrou chuť
Pája
Líbí se vám recept na ratatouille? Sdílejte ho s přáteli ;o) Díky!
Kolik byste dal/a receptu hvězdiček? (víc = lepší)
Další recepty z kategorií: Další recepty dle ingrediencí: červená paprika, česnek, cibule, cuketa, cukr, lilek, oregano, pepř, rajčata, rajčatové pyré, rozmarýn, sekaná rajčata, sůl
Mrkněte na můj nový projekt:
Jídelníček v čase karantény a náš nový projekt #vicnezkucharka. Mrkněte rovnou na www.vicnezkucharka.cz a nebo na článek zde na blogu, kde se dočtete, o co vlastně jde a proč to celé vzniklo.