Snad nikdy v životě jsem nejedla lepší křehké skořicové šneky, než jsou tyto! Dámy a pánové, toto je taková lahoda, že jejich příprava je naprostá nutnost.
Nemusíte se vůbec bát, že by křehké skořicové šneky byly příliš složité. Zvládla jsem je i já, osoba, která se bojí péct sladké. 🙂

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Křehké skořicové šneky

Ingredience na skořicové šneky

Množství: 12 šneků

Na těsto

450 g hladké mouky
50 g cukru
1 špetka soli (5 g)
1 lžička mletého kardamonu (5 g)
80 g másla
200 ml vlažného polotučného mléka
1 balení čerstvého droždí (42 g) nebo 1 balení sušeného (10 – 12 g)

Na náplň

100 g másla
60 g cukru
2 lžíce mleté skořice (40 g)
1 špetka mletého kardamonu (3 g)

Na potření

1 vejce M (50 g)
1 skořicový cukr (20 g)


CHYSTÁTE ŠKOLNÍ SVAČINY?

Pak se vám bude líbit naše Velká svačinková bichle, čeká vás v ní na každý školní den jiný recept, sezonní, nutričně vyvážený, připravený do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Nebo si můžete stáhnout recepty na celý 1 měsíc zdarma! Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 90 minut
Doba vaření: 25 minut
Celkový čas: 115 minut

Připravujeme těsto na skořicové šneky

Vždycky jsem se bála pracovat s kynutým těstem. Bála jsem se toho, jestli vykyne, nevykyne, ale pak jsem se naučila pár jednoduchých pravidel, kterých se držím zuby nehty, a kynutí je pro mě teď už spíše radostí.

Do mísy si dáme mouku, špetku soli, cukr a dobře promícháme se lžičkou kardamonu, který dodá těstu úžasnou chuť a vůni.

V těstu si uděláme důlek, do kterého rozdrobíme čerstvé droždí, popřípadě nasypeme sušené. U čerstvého droždí je vždy větší jistota, že vykyne. Se sušeným droždím mám nejlepší zkušenost s francouzským vlaštovkovým.

K sypkým věcem a droždí přilejeme rozpuštěné máslo smíchané s vlažným mlékem, ale zde pozor. Máslo i mléko by měly být jen vlažné, ne horké. Mohly by jinak pozabíjet kvasinky a to určitě nechceme. Směs v důlku lehce promícháme, aby droždí mohlo začít pracovat.

Necháme 10 minut odpočívat.

Pak už jen vypracujeme těsto. Nelekejte se, pokud bude těsto lepivější, je to tak naprosto v pořádku. Hníst ho můžete jak rukou nebo mixérem na nižší otáčky a to klidně 10 minut.

Vypracované těsto zaprášíme moukou a přikryjeme potravinovou folií.

Takto ho necháme 1 hodinu odpočívat na teplém místě.

Kontrolujeme těsto

Těsto po hodině rukou prohněteme a opět lehce zasypeme moukou a ještě dalších 30 minut necháme kynout. Mělo by zdvojnásobit svůj objem – tak totiž poznáte, že je připravené k dalšímu zpracování.

Připravujeme skořicovou směs

Mezitím, co nám těsto podruhé kyne, si připravíme směs na plnění. Máslo rozpustíme a smícháme ho s cukrem, skořicí a špetkou kardamonu. Aby se nám pak směs dobře roztírala a úplně netekla, dejte ji do lednice, aby trošku ztuhla.

Připravujeme a motáme skořicové šneky

Určitě bychom si mohli těsto jen jednoduše smotat do ruličky a udělal z něj klasické šneky. Jenže jelikož víme, že se jí i očima, tak si šnečky zamotáme do krásných motánků. Není to nic složitého.

Těsto si přendáme na moukou vysypaný vál a rozválíme na plát o tloušťce cca 5–7 mm.

Celý plát potřeme vychlazenou směsí a to rovnoměrně do všech stran.

Plát pak přehneme na třetiny a můžeme začít krájet. Zde vše řeknou především fotky, spíš než slova. Ale zkusím to. 🙂 Přeložený plát si rozřežeme na podlouhlé obdélníky, které ještě na jedné straně nařízneme.

Vezmeme jednotlivé pláty a budeme „plést“ jednoduchý cop, který pak ještě vykroutíme do vrtule, stočíme do šnečka a konec vložíme dospod krásně vytvořeného šnečka.

Jednotlivé šneky dáme na pečicí papír a nakonec potřeme směsí rozmíchaného vejce se skořicovým cukrem.

Pečeme v troubě na 180 °C přibližně 20 minut.

Skořicové šneky budou nádherně zlaté a po vychladnutí křehké, křupavé a prostě dobré jako sen.

Dobrou chuť vám přeje Pája