Křehké skořicové šneky
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/sladkosti/skoricove-sneky/
Snad nikdy v životě jsem nejedla lepší křehké skořicové šneky, než jsou tyto! Dámy a pánové, toto je taková lahoda, že jejich příprava je naprostá nutnost.Nemusíte se vůbec bát, že by křehké skořicové šneky, byly příliš složité. Zvládla jsem je i já, osoba, která se bojí péct sladké. 🙂
Ingredience na skořicové šneky
Množství: 12 šnekůNa těsto
450 g hladké mouky
50 g cukru
1 špetka soli (5 g)
1 lžička mletého kardamonu (5 g)
80 g másla
200 ml vlažného polotučného mléka
1 balení čerstvého droždí (42 g) nebo 1 balení sušeného (10 – 12 g)
Na náplň
100 g másla
60 g cukru
2 lžíce mleté skořice (40 g)
1 špetka mletého kardamonu (3 g)
Na potření
1 vejce M (50 g)
1 skořicový cukr (20 g)
Postup přípravy
Doba vaření: 25 minut
Celkový čas: 115 minut
Také by vám mohlo chutnat:
Připravujeme těsto na skořicové šneky
Vždycky jsem se bála pracovat s kynutým těstem. Bála jsem se toho, jestli vykyne, nevykyne, ale pak jsem se naučila pár jednoduchých pravidel, kterých se držím zuby nehty, a kynutí je pro mě teď už spíše radostí.
Do mísy si dáme mouku, špetku soli, cukr a dobře promícháme se lžičkou kardamonu, který dodá těstu úžasnou chuť a vůni.
V těstu si uděláme důlek, do kterého rozdrobíme čerstvé droždí, popřípadě nasypeme sušené. U čerstvého droždí je vždy větší jistota, že vykyne. Se sušeným droždím mám nejlepší zkušenost s francouzským vlaštovkovým.
K sypkým věcem a droždí přilejeme rozpuštěné máslo smíchané s vlažným mlékem, ale zde pozor. Máslo i mléko by mělo být jen vlažné, ne horké. Mohlo by tak pozabíjet kvasinky a to určitě nechceme. Směs v důlku lehce promícháme, aby droždí mohlo zažít pracovat.
Necháme 10 minut odpočívat.
Pak už jen vypracujeme těsto. Nelekejte se, pokud bude těsto lepivější, je to tak naprosto v pořádku. Hníst ho můžete jak rukou nebo mixérem na nižší otáčky a to klidně 10 minut.
Vypracované těsto zaprášíme moukou a přikryjeme potravinovou folií.
Takto ho necháme 1 hodinu odpočívat na teplém místě.
Kontrolujeme těsto
Těsto po hodině rukou prohněteme a opět lehce zasypeme moukou a ještě dalších 30 minut necháme kynout. Mělo by zdvojnásobit svůj objem – tak totiž poznáte, že je připravené k dalšímu zpracování.
Připravujeme skořicovou směs
Mezitím, co nám těsto podruhé kyne, si připravíme směs na plnění. Máslo rozpustíme a smícháme ho s cukrem, skořicí a špetkou kardamonu. Aby se nám pak směs dobře roztírala a úplně netekla, dejte ji do lednice, aby trošku ztuhla.
Připravujeme a motáme skořicové šneky
Určitě bychom si mohli těsto jen jednoduše smotat do ruličky a udělal z něj klasické šneky. Jenže jelikož víme, že se jí i očima, tak si šnečky zamotáme do krásných motánků. Není to nic složitého.
Těsto si přendáme na moukou vysypaný vál a rozválíme na plát o tloušce cca 5–7 mm.
Celý plát potřeme vychlazenou směsí a to rovnoměrně do všech stran.
Plát pak přehneme na třetiny a můžeme začít krájet. Zde vše řeknou především fotky, spíš než slova. Ale zkusím to. 🙂 Přeložený plát si rozřežeme na podlouhlé obdélníky, které ještě na jedné straně nařízneme.
Vezmeme jednotlivé pláty a budeme „plést“ jednoduchý cop, který pak ještě vykroutíme do vrtule, stočíme do šnečka a konec vložíme dospod krásně vytvořeného šnečka.
Jednotlivé šneky dáme na pečicí papír a nakonec potřeme směsí rozmíchaného vejce se skořicovým cukrem.
Pečeme v troubě na 180 °C přibližně 20 minut.
Skořicové šneky budou nádherně zlaté a po vychladnutí křehké, křupavé a prostě dobré jako sen.
Dobrou chuť vám přeje Pája
Líbí se vám recept na skořicové šneky? Sdílejte ho s přáteli ;o) Díky!
Kolik byste dal/a receptu hvězdiček? (víc = lepší)
Další recepty z kategorií: Další recepty dle ingrediencí: cukr, droždí, Hladká mouka, kardamon, máslo, mouka, skořice, skořicový cukr, sůl, vejce
Mrkněte na můj nový projekt:
Jídelníček v čase karantény a náš nový projekt #vicnezkucharka. Mrkněte rovnou na www.vicnezkucharka.cz a nebo na článek zde na blogu, kde se dočtete, o co vlastně jde a proč to celé vzniklo.
Těsto perfektní krásně se snim pracuje a je nadychane ale za mě teda moc skořice rozhodně příště nebudu dávat tolik
Týno, moc děkuji za pochvalu těsta. Skořici klidně dle libosti. My jsme hodně skořicoví.
Mějte se moc hezky,
Pája
Dobrý den, je tento recept i v kuchařce?
Dobrý den, většina receptů, které jsou tady na blogu nejsou pak už použity v kuchařce. Je pravda, že některé tam jsou ale většinou v upravené variantě.
Dobrý den, smím se zeptat, zda v receptu není napsána menší část mléka, například? Všechny ingredience jsem dávala přesně podle popisu, no těsto není lepivé jak píšete, ale sypké, tak teď nevím, co s tím. Děkuji za případnou odpověď.
Dobrý den, Nikol,
děkuji za upozornění. Opravdu tam má být více mléka a to 200 ml.
Recepturu už jsem upravila. Pája
Dobry den, se 100ml mléka mi vzniklo uplne tuhe testo… lepive a vlacne testo jak mate na obrazku jsem nemela ani po pridani 180ml mleka… opravdu to ma byt jen 100ml mleka? Ono totiz i k vlacnemu testu, z jakeho vznika treba foccacia, se na 400g mouky pridava 350ml
Vody… neverim, ze ze 100ml mleka a 450g mouky udelate tak ridke testo…
Andy, děkuji za upozornění. Recepturu jsem již přepsala. Pája
Nejlepší šneky jaké jsem kdy jedla i dělala . Jediné co bych poupravila je množství mléka na 150 ml. Jinak se s těstem velmi dobře pracuje. Za mě 5
Evo, krásný den. Moc děkuji za upozornění na chybku v receptu. Přenastavovala jsem poměr surovin na menší počet porcí a bohužel mléko opravdu ujelo. Má ho tam být 200 ml a už jsem to i upravila. Děkuji za upozornění. Doufám, že teď už se vše povede na jedničku. Pája
Dobrý den, ráda bych si jen upřesnila množství droždí u tohoto receptu, protože tam máte menší rozpor. Uvádíte jedno balení, což je standardně 42g, ale v závorce máte gramů 25. Tak půl balení nebo jedno celé? 😉 Předem děkuji, Jana
Hezký den, Jano, droždí je opravdu jeden balíček čerstvého (42 g) anebo jeden balíček sušeného (10-12 g). Mějte se moc hezky, Pája
Dobrý den,děkuji za moc lákavý recept,jen jsem se chtěla zeptat,jestli náhodou ve výčtu ingrediencí nechybí mléko.Přijde mi,že na fotkách ho vidím a bez něj by mi to přišlo nějaké suché. Ještě jsem recept nezkoušela ale chystám se na to.Velice děkuji za odpověď.
Regina
Regino, krásný den. Mlíčko vypadlo a již jsem recept upravila. Samozřejmě se do těsta přidává (zde 100 ml) a dává se společně s rozpuštěným máslem. Děkuji za upozornění a ať se povedou. Pája
Nějakou kuchařku bych si ráda koupila.
Hezký den, Mileno, naše kuchařky najdete na stránce: https://vicnezkucharka.cz/kucharky. Zde si je také můžete objednat. Pája
Vypadají nádherně, ale asi by to chtělo ty fotky. Neumím si to představit.Díky za nádherné recepty.
Jardo, krásný den. Fotky jsou i s komplet postupem. Stačí jen jet šipkami doprava nebo doleva (šipky jsou na stranách fotek. Popřípadě zkuste obnovit stránku, jestli není problém v prohlížeči. Mějte se moc hezky, Pája