Šťavnatá tvarohová bábovka
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/sladkosti/stavnata-tvarohova-babovka/
Tato šťavnatá tvarohová bábovka je rovnocennou soupeřkou své kolegyně třené bábovky. Oproti ní je ale opravdu ještě šťavnatější, což je prostě boží.Jestliže vám tedy doma přebývá spousta tvarohu a honí vás mlsná, je šťavnatá tvarohová bábovka jasnou volbou.
Ingredience na tvarohovou bábovku
Množství: 1 celá bábovka - 12 porcí500 g měkkého polotučného tvarohu
160 g másla
150 g krupicového cukru
4 vejce M (200 g)
1 špetka soli (2 g)
200 g dětské krupičky
1 balíček kypřicího prášku (12 g)
1 lžička kůry z citronu (5 g)
2 lžíce holandského kakaa (50 g)
1 lžíce másla na vymazání formy (25 g)
2 lžíce krupice na vymazání formy (40 g)
Postup přípravy
Doba vaření: 45 minut
Celkový čas: 60 minut
Také by vám mohlo chutnat:
Jelikož jde o rychlovku, můžeme si rovnou roztopit troubu na 170 °C.
Připravujeme těsto na tvarohovou bábovku
Do mísy dáme změklé máslo, cukr a žloutky a šlehačem vypracujeme krásný jemně žlutý krém, nebo jestli chcete, pěnu. Vůbec se nebojte mixovat klidně 2–3 minuty. Do krému přidáme ještě citronovou kůru a promícháme. Do této směsi zapracujeme tvaroh a nakonec přidáme ještě špetičku soli.
V jiné misce si dobře promícháme krupičku (lze ji nahradit i hrubou moukou) s kypřicím práškem a postupně ji vmícháme do žloutkovo–tvarohové směsi. Těsto bude držet, určitě tedy nečekejte tekoucí směs, ale zároveň by nemělo být jako kámen. Prostě jako pevnější pěna.
Jdeme na bílky – ty vyšleháme do pevné pěny. Postupně je vmícháme do připravené směsi a těsto máme připravené.
Jestliže doma máte kakaomilce jako my, tak si odeberte 1/3 směsi a vmíchejte do ní ještě kakao.
Formu na bábovku vymažeme máslem nebo jiným tukem (sádlem, olejem), vysypeme krupičkou nebo moukou a světlé bábovkové těsto do ní dáme celé. Pak už jen něžně přidáme také kakaové těsto, jemně prohrábneme, aby se nám vytvořit vzoreček v těstě a dáme péct.
Pokud by bábovka až moc rychle zlátla, přikryjte ji pečicím papírem nebo alobalem. Hotová by měla být ve chvíli, kdy do ní píchnete špejlí a nic se nelepí.
Jak vyklopit bábovku?
Jakmile bábovku vyndáte z trouby, nechte ji 2–3 minuty odpočinout. Pak ji překlopte na talíř a pokud je forma dobře vymazaná a vysypaná, měla by bábovka jemně vyklouznout sama. Zběsilým klepáním a tlučením jen riskujete, že vypadne jen část a bude po žížalkách.
Pokud by se bábovce hodně nechtělo, zkuste přes formu dát vlhkou utěrku a dát ji chvíli.
Jestliže ani toto nepomůže, pravděpodobně se někde stala technologická chybka a bude potřeba bábovku stěrkou nebo jiným pomocníkem z formy vyšťourat. I kdyby však nedopadla jako na výstavu bábovek, nebuďte smutní, protože chuťově to pořád bude labůžo.
Zdravím vás, bábovky.
Pája
Líbí se vám recept na tvarohovou bábovku? Sdílejte ho s přáteli ;o) Díky!
Kolik byste dal/a receptu hvězdiček? (víc = lepší)
Další recepty z kategorií: Další recepty dle ingrediencí: citronová kůra, cukr, holandské kakao, krupička, kypřící prášek, máslo, sůl, tvaroh, vejce
Mrkněte na můj nový projekt:
Jídelníček v čase karantény a náš nový projekt #vicnezkucharka. Mrkněte rovnou na www.vicnezkucharka.cz a nebo na článek zde na blogu, kde se dočtete, o co vlastně jde a proč to celé vzniklo.
Ráda předám můj osvědčený způsob jak 100
Ráda předám můj osvědčený způsob jak stoprocentně vyklopit bábovku : výmazu formu Herou, vysypu strouhanku a vložím do mrazáku. Tam nechám libovolně, čím déle tím lépe. Po upečení
nechám 45 min. vysychat, položím na bábovku ubrousek, na něj hluboký talíř, uchopím pevně a obrátím.
Aleno, moc díky za Váš tip.
Hrozný recept, složitý, hodně nádobí, každá hrnickova bábovka je lepší, manžel mi to poslal a chtěla jsem mu udělat radost, on radost měl, já ne…
Renato, krásný den. To mě mrzí, že Vám recept přijde jako hrozný. A víte co? Já jsem ho psala především pro lidi, co nemají rádi hrníčkové recepty, protože neví, kolik gramů čeho je a toto je pro ně srozumitelné, jasné.
Na bábovku většinou použiji dvě mísy a formu maximálně. To mi nepřijde jako hodně nádobí.
Holt každý asi potřebujeme něco jiného, to je život. Nemůžeme být všichni stejný. Jsem ráda, že manžel radost měl.
Mějte se hezky, Pája
Renátko, nevím, co hulíte, ale na tenhle recept mi stačila velká mísa, miska na vážení suchého, 1 metla z mixéru, metla z robota a a ještě jedna na sníh, abych nemusel přelévat… Nádobí minimum…
Mimochodem, doporučuji přidat trošičku vanilky nebo kokosu, to je teprve dobrota
Děkuji za krásné recepty, ráda peču, tatnek byl cukrář, tak asi proto – děkuji, nacházím občas i nové inspirace. Markéta