Tato šťavnatá tvarohová bábovka je rovnocennou soupeřkou své kolegyně třené bábovky. Oproti ní je ale opravdu ještě šťavnatější, což je prostě boží.
Jestliže vám tedy doma přebývá spousta tvarohu a honí vás mlsná, je šťavnatá tvarohová bábovka jasnou volbou.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Šťavnatá tvarohová bábovka

Ingredience na tvarohovou bábovku

Množství: 1 celá bábovka - 12 porcí

500 g měkkého polotučného tvarohu
160 g másla
150 g krupicového cukru
4 vejce M (200 g)
1 špetka soli (2 g)
200 g dětské krupičky
1 balíček kypřicího prášku (12 g)
1 lžička kůry z citronu (5 g)
2 lžíce holandského kakaa (50 g)

1 lžíce másla na vymazání formy (25 g)
2 lžíce krupice na vysypání formy (40 g)


CHYSTÁTE ŠKOLNÍ SVAČINY?

Pak se vám bude líbit naše Velká svačinková bichle, čeká vás v ní na každý školní den jiný recept, sezonní, nutričně vyvážený, připravený do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Nebo si můžete stáhnout recepty na celý 1 měsíc zdarma! Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 45 minut
Celkový čas: 60 minut

Jelikož jde o rychlovku, můžeme si rovnou roztopit troubu na 170 °C.

Připravujeme těsto na tvarohovou bábovku

Do mísy dáme změklé máslo, cukr a žloutky a šlehačem vypracujeme krásný jemně žlutý krém, nebo jestli chcete, pěnu. Vůbec se nebojte mixovat klidně 2–3 minuty. Do krému přidáme ještě citronovou kůru a promícháme. Do této směsi zapracujeme tvaroh a nakonec přidáme ještě špetičku soli.

V jiné misce si dobře promícháme krupičku (lze ji nahradit i hrubou moukou) s kypřicím práškem a postupně ji vmícháme do žloutkovo–tvarohové směsi. Těsto bude držet, určitě tedy nečekejte tekoucí směs, ale zároveň by nemělo být jako kámen. Prostě jako pevnější pěna.

Jdeme na bílky – ty vyšleháme do pevné pěny. Postupně je vmícháme do připravené směsi a těsto máme připravené.

Jestliže doma máte kakaomilce jako my, tak si odeberte 1/3 směsi a vmíchejte do ní ještě kakao.

Formu na bábovku vymažeme máslem nebo jiným tukem (sádlem, olejem), vysypeme krupičkou nebo moukou a světlé bábovkové těsto do ní dáme celé. Pak už jen něžně přidáme také kakaové těsto, jemně prohrábneme, aby se nám vytvořit vzoreček v těstě a dáme péct.

Pokud by bábovka až moc rychle zlátla, přikryjte ji pečicím papírem nebo alobalem. Hotová by měla být ve chvíli, kdy do ní píchnete špejlí a nic se nelepí.

Jak vyklopit bábovku?

Jakmile bábovku vyndáte z trouby, nechte ji 2–3 minuty odpočinout. Pak ji překlopte na talíř a pokud je forma dobře vymazaná a vysypaná, měla by bábovka jemně vyklouznout sama. Zběsilým klepáním a tlučením jen riskujete, že vypadne jen část a bude po žížalkách.

Pokud by se bábovce hodně nechtělo, zkuste přes formu dát vlhkou utěrku a dát ji chvíli.

Jestliže ani toto nepomůže, pravděpodobně se někde stala technologická chybka a bude potřeba bábovku stěrkou nebo jiným pomocníkem z formy vyšťourat. I kdyby však nedopadla jako na výstavu bábovek, nebuďte smutní, protože chuťově to pořád bude labůžo.

Zdravím vás, bábovky.
Pája