Tato šťavnatá tvarohová bábovka je rovnocennou soupeřkou své kolegyně třené bábovky. Oproti ní je ale opravdu ještě šťavnatější, což je prostě boží.Jestliže vám tedy doma přebývá spousta tvarohu a honí vás mlsná, je šťavnatá tvarohová bábovka jasnou volbou.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Šťavnatá tvarohová bábovka

Ingredience na tvarohovou bábovku

Množství: 1 celá bábovka - 12 porcí

500 g měkkého polotučného tvarohu
160 g másla
150 g krupicového cukru
4 vejce M (200 g)
1 špetka soli (2 g)
200 g dětské krupičky
1 balíček kypřicího prášku (12 g)
1 lžička kůry z citronu (5 g)
2 lžíce holandského kakaa (50 g)

1 lžíce másla na vymazání formy (25 g)
2 lžíce krupice na vymazání formy (40 g)


TIP na vděčný vánoční dárek: V každé mé kuchařce vás čeká 190 receptů – to je 2-3× víc než ve většině ostatních kuchařek. Co uvařit zítra jednou pro vždy vyřešeno.

Prohlédnout kuchařky

Navíc k výhodnému balíčku 3 Bichlí získáte nyní dárek v hodnotě 490 Kč ZDARMA! #VícNežKuchařka

Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 45 minut
Celkový čas: 60 minut

Jelikož jde o rychlovku, můžeme si rovnou roztopit troubu na 170 °C.

Připravujeme těsto na tvarohovou bábovku

Do mísy dáme změklé máslo, cukr a žloutky a šlehačem vypracujeme krásný jemně žlutý krém, nebo jestli chcete, pěnu. Vůbec se nebojte mixovat klidně 2–3 minuty. Do krému přidáme ještě citronovou kůru a promícháme. Do této směsi zapracujeme tvaroh a nakonec přidáme ještě špetičku soli.

V jiné misce si dobře promícháme krupičku (lze ji nahradit i hrubou moukou) s kypřicím práškem a postupně ji vmícháme do žloutkovo–tvarohové směsi. Těsto bude držet, určitě tedy nečekejte tekoucí směs, ale zároveň by nemělo být jako kámen. Prostě jako pevnější pěna.

Jdeme na bílky – ty vyšleháme do pevné pěny. Postupně je vmícháme do připravené směsi a těsto máme připravené.

Jestliže doma máte kakaomilce jako my, tak si odeberte 1/3 směsi a vmíchejte do ní ještě kakao.

Formu na bábovku vymažeme máslem nebo jiným tukem (sádlem, olejem), vysypeme krupičkou nebo moukou a světlé bábovkové těsto do ní dáme celé. Pak už jen něžně přidáme také kakaové těsto, jemně prohrábneme, aby se nám vytvořit vzoreček v těstě a dáme péct.

Pokud by bábovka až moc rychle zlátla, přikryjte ji pečicím papírem nebo alobalem. Hotová by měla být ve chvíli, kdy do ní píchnete špejlí a nic se nelepí.

Jak vyklopit bábovku?

Jakmile bábovku vyndáte z trouby, nechte ji 2–3 minuty odpočinout. Pak ji překlopte na talíř a pokud je forma dobře vymazaná a vysypaná, měla by bábovka jemně vyklouznout sama. Zběsilým klepáním a tlučením jen riskujete, že vypadne jen část a bude po žížalkách.

Pokud by se bábovce hodně nechtělo, zkuste přes formu dát vlhkou utěrku a dát ji chvíli.

Jestliže ani toto nepomůže, pravděpodobně se někde stala technologická chybka a bude potřeba bábovku stěrkou nebo jiným pomocníkem z formy vyšťourat. I kdyby však nedopadla jako na výstavu bábovek, nebuďte smutní, protože chuťově to pořád bude labůžo.

Zdravím vás, bábovky.
Pája