Slovenská kapustnica patří k jedné z mých nejoblíbenějších polévek, které jsou tak syté, že vám stačí jeden plný talíř, a máte o oběd nebo hodně bohatou večeři vystaráno.

Krom toho kapustnici beru také jako rodinné slovenské dědictví, protože co si budem, částečná slovenská krev se v mé povaze nezapře (viď, moje drahá polovičko).

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Slovenská kapustnica

Ingredience na slovenskou kapustnici

Množství: 8 velkých porcí

500 g vepřového masa (kýta např.)
500 g uzeného
2 nožičky klobásy (např. čabajka)
2 cibule (100 g)
4 stroužky česneku (20 g)
2 hrsti sušených hub
2 sklenice kysaného zelí (1 kg)
500 ml vody na podlití
3 ks nového koření
5 celých pepřů
2 rajčatové protlaky (100 g)
2 špetky soli (10 g) – či dle chuti
1 lžíce cukru (15 g)
2 lžíce červené papriky (30 g)
2 lžíce oleje (40 ml)


TIP na vděčný vánoční dárek: V každé mé kuchařce vás čeká 190 receptů – to je 2-3× víc než ve většině ostatních kuchařek. Co uvařit zítra jednou pro vždy vyřešeno.

Prohlédnout kuchařky

Navíc k výhodnému balíčku 3 Bichlí získáte nyní dárek v hodnotě 490 Kč ZDARMA! #VícNežKuchařka

Postup přípravy

Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 60 minut
Celkový čas: 80 minut

Chcete posílat 1x týdně upozornění na nové recepty emailem? Navíc získáte pár dárečků! Klikněte sem a vše se dozvíte.


Také by vám mohlo chutnat:

Věděli jste, že se kapustnica na Slovensku podává na Štědrý den jako jedno z hlavních jídel? Můj taťka je Slovák, takže kapustnica vždycky patřila i na náš stůl. Je tedy pravda, že to nebylo na Ježíška, ale dodnes ji mamka připravuje v tom největším hrnci, co doma je, na Nový rok. A já se vždycky těším a zároveň trošku obávám, protože se napucuju jako zvíře a sotva pak lezu. Tak moc je slovenská kapustnica dobrá. A její příprava není zas až tak složitá.

Ještě než se dáme do samotného vaření polévky, je potřeba si nechat přes noc nebo aspoň na 3-4 hodiny namočit sušené houby, aby změkly.

Vaříme kapustnicu

Cibuli si nakrájíme na kostičky a na oleji ji smažíme, dokud nezesklovatí (cca 3-4 minuty). K ní přidáme na kostičky nakrájené vepřové maso (kýta je fajn) a orestujeme, aby se zatáhlo (stačí 1-2 minuty).

Poté maso posypeme červenou paprikou, osolíme a přidáme namočené houby (vodu slijeme), bobkový list, pepř a nové koření a podlijeme přibližně 500 ml vody. Maso dusíme do změknutí (v papiňáku cca 10 minut, jinak přibližně 30 minut – záleží na druhu masa a velikosti kostiček).

V jiném hrnci si uvaříme uzené maso v celku, které zalijeme vodou tak, aby bylo kompletně ponořené. To většinou není potřeba nikterak solit ani více upravovat. 15 minut mu stačí. Vývar pak můžeme použít například na uzenou polévku či jej můžeme zamrazit nebo s ním kapustnicu částečně dochutit. Maso si nakrájíme také na kostičky.

Kysané zelí trošku pokrájíme a vodu z něj si necháme někde stranou na případné dochucení. Přidáme ho k vepřovému masu a vaříme do změknutí.

Přidáme také uzené maso a dochutíme rajčatovým protlakem. Já pro chuť ráda dávám trošku cukru. Zaprvé stáhne chuť kyselého zelí a v kombinaci s masem a ostatními chutěmi tomu prostě a jednoduše dodává šmrnc.

Na posledních pět minut vaření přidáme ještě na kolečka pokrájenou klobásu a prolisovaný česnek. Vše můžeme ještě doladit nasekanou petrželkou a máme hotovo!

Nejlépe kapustnica chutná po odležení další den. Vždyť to známe. A výborný je k ní plátek dobrého chleba.

Pokud milujete zahuštěné polévky, můžete kapustnici zahustit ještě domácí jíškou. Jelikož je ale polévka sama o sobě dost hustá, už ji více nezahušťuji.

Dobrou chuť
Pája

PS. Další polévkové lahůdky najdete v sekci Polévka je grunt.