Slovenská kapustnica
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/polevka-je-grunt/slovenska-kapustnica/
Slovenská kapustnica patří k jedné z mých nejoblíbenějších polévek, které jsou tak syté, že vám stačí jeden plný talíř, a máte o oběd nebo hodně bohatou večeři vystaráno.
Krom toho kapustnici beru také jako rodinné slovenské dědictví, protože co si budem, částečná slovenská krev se v mé povaze nezapře (viď, moje drahá polovičko).
Ingredience na slovenskou kapustnici
Množství: 8 velkých porcí500 g vepřového masa (kýta např.)
500 g uzeného
2 nožičky klobásy (např. čabajka)
2 cibule (100 g)
4 stroužky česneku (20 g)
2 hrsti sušených hub
2 sklenice kysaného zelí (1 kg)
500 ml vody na podlití
3 ks nového koření
5 celých pepřů
2 rajčatové protlaky (100 g)
2 špetky soli (10 g) – či dle chuti
1 lžíce cukru (15 g)
2 lžíce červené papriky (30 g)
2 lžíce oleje (40 ml)
Postup přípravy
Doba vaření: 60 minut
Celkový čas: 80 minut
Také by vám mohlo chutnat:
Věděli jste, že se kapustnica na Slovensku podává na Štědrý den jako jedno z hlavních jídel? Můj taťka je Slovák, takže kapustnica vždycky patřila i na náš stůl. Je tedy pravda, že to nebylo na Ježíška, ale dodnes ji mamka připravuje v tom největším hrnci, co doma je, na Nový rok. A já se vždycky těším a zároveň trošku obávám, protože se napucuju jako zvíře a sotva pak lezu. Tak moc je slovenská kapustnica dobrá. A její příprava není zas až tak složitá.
Ještě než se dáme do samotného vaření polévky, je potřeba si nechat přes noc nebo aspoň na 3-4 hodiny namočit sušené houby, aby změkly.
Vaříme kapustnicu
Cibuli si nakrájíme na kostičky a na oleji ji smažíme, dokud nezesklovatí (cca 3-4 minuty). K ní přidáme na kostičky nakrájené vepřové maso (kýta je fajn) a orestujeme, aby se zatáhlo (stačí 1-2 minuty).
Poté maso posypeme červenou paprikou, osolíme a přidáme namočené houby (vodu slijeme), bobkový list, pepř a nové koření a podlijeme přibližně 500 ml vody. Maso dusíme do změknutí (v papiňáku cca 10 minut, jinak přibližně 30 minut – záleží na druhu masa a velikosti kostiček).
V jiném hrnci si uvaříme uzené maso v celku, které zalijeme vodou tak, aby bylo kompletně ponořené. To většinou není potřeba nikterak solit ani více upravovat. 15 minut mu stačí. Vývar pak můžeme použít například na uzenou polévku či jej můžeme zamrazit nebo s ním kapustnicu částečně dochutit. Maso si nakrájíme také na kostičky.
Kysané zelí trošku pokrájíme a vodu z něj si necháme někde stranou na případné dochucení. Přidáme ho k vepřovému masu a vaříme do změknutí.
Přidáme také uzené maso a dochutíme rajčatovým protlakem. Já pro chuť ráda dávám trošku cukru. Zaprvé stáhne chuť kyselého zelí a v kombinaci s masem a ostatními chutěmi tomu prostě a jednoduše dodává šmrnc.
Na posledních pět minut vaření přidáme ještě na kolečka pokrájenou klobásu a prolisovaný česnek. Vše můžeme ještě doladit nasekanou petrželkou a máme hotovo!
Nejlépe kapustnica chutná po odležení další den. Vždyť to známe. A výborný je k ní plátek dobrého chleba.
Pokud milujete zahuštěné polévky, můžete kapustnici zahustit ještě domácí jíškou. Jelikož je ale polévka sama o sobě dost hustá, už ji více nezahušťuji.
Dobrou chuť
Pája
PS. Další polévkové lahůdky najdete v sekci Polévka je grunt.
Líbí se vám recept na slovenskou kapustnici? Sdílejte ho s přáteli ;o) Díky!
Kolik byste dal/a receptu hvězdiček? (víc = lepší)
Další recepty z kategorií: Další recepty dle ingrediencí: bobkový list, česnek, cibule, cukr, houby, hovězí, klobása, kysané zelí, nové koření, olej, pepř, rajský protlak, sůl, uzené maso, vepřové
Mrkněte na můj nový projekt:
Jídelníček v čase karantény a náš nový projekt #vicnezkucharka. Mrkněte rovnou na www.vicnezkucharka.cz a nebo na článek zde na blogu, kde se dočtete, o co vlastně jde a proč to celé vzniklo.
Vynikajúci recept
Ale tak od Slováka si toho vážím ještě víc. 🙂
A co s tím 1,5 litrem vody?
Lucko hezký den, vodou se podlévá dušené maso (už jsem to do receptu dodala) plus se také podlévá uzené, ze kterého je pak vývar. Vlastně všude je troška vody a samozřejmě je možné s ní pak i polévku lehce rozředit, pokud ji nechcete úplně hustou. U nás se dělá spíše opravdu super hustá, což ale samozřejmě nemusí vyhovovat všem. Doufám, že bude chutnat. Pája