Paní Čuba sice holduje převážně masitým pokrmům, nicméně občas se stane, že maso dojde, nebo na něj prostě není chuť a Čuba se dá do přípravy plněného lilku (tj.baklažánku).

Pány lilky si Čuba pěkně podélně rozkrojí a vydlabe z nich vnitřek, aby zůstala jen lodička, do které se bude později hňácat skvělá plňka. Lilek sám o sobě má občas prazvláštní nahořklou chuť, což spoustu lidí odradí, aby se s ním kamarádili. Čuba se svým vrozeným reflexem všechno zjednodušovat a nepárat se s tím zde kapituluje a vzniklé půlky si pěkně nasolí a nechá je se zpotit (tím pádem se už nemusíte nikdy stydět za tvrzení, že se vám zpotily půlky, protože v tomto smyslu je to výhra).

V tuto chvíli nám už někde v kastrůlku bublají nakrájené a posolené brambory, které uvaříme do měkka. Ideální je, pokud nám nějaká ta brambora zbyde od oběda z předchozího dne, páč je s tím míň práce.

Ingredience


2 střední lilky
4 brambory
4 větší rajčata
½ cibule
Bazalku
Česnek
Sůl
Oliváč
1 vajíčko od slepičky
Strouhanka
Bonusově: parmezán

Množství: 4 porce


Nově: Sledujte Čubí stories na Instagramu!

Fotky nových receptů, ale i legrácky a pohled do zákulisí (nejen) kulinářského života Paní Čuby přes „Instagram stories“. Buďme v kontaktu 🙂

Čubí instagram a stories

@receptypanicuby


Postup přípravy

Doba přípravy: 35 minut
Doba vaření: 35 minut
Celkový čas: 70 minut

Chceš posílat upozornění na nové recepty přímo do FB messengeru? Můj nový virtuální pomocník Čubot se o to postará. A je to vtipálek! O co jde?



Také by Ti mohlo chutnat:

PŘÍPRAVA NÁPLNĚ

Paní Čuba si mezitím z vydlabaného vnitřku lilku udělá drobné kostičky. Na pánev si dá krapet oleje a osmahne na něm na kostičky nakrájenou cibuli, pak tam přidá kostičky lilku a dostatečně to posolí. Čuba tam ještě leje tak deci vody, aby se to opravdu uvařilo a vznikla z toho taková blátivá a nevábně vypadající (chuťově však lahodící) hmota. Když se to asi po pěti minutách takhle pěkně podusí, tak se to hodí někam do misky aspoň na chvilku vychladnout.

Když to tak Čuba pěkně sepisuje, tak jí napadá, že to celé zní neskutečně komplikovaně, ale ono to vůbec komplikované není. Žádné stresy.

Máme tu tedy zpocené půlky, chladnoucí bahýnko a uvařené brambory. Co s tím dál? Brambory rozmačkáme klidně na kaši a přidáme k nim hezky prolisovaný stroužek česneku. Tohle pěkně smícháme s lilkovým bahýnkem a když už je to trošku chladnější, vhodíme do toho vajíčko. To před tím samozřejmě rozklepneme.

U paní Čuby se moc často parmezán nevyskytuje, ale když už, tak je parádní ho do této kejdičky také krapet dát, protože to tomu dodá patřičný šmrnc. Páč je Čuba trošku sklerotická, zapomněla dodat, že je ještě potřeba si nakrájet rajčata na kostičky a ty taky podusit na pánvi se solí a troškou té v ingrediencích zmiňované bazalky.

Teď je tedy konečně na čase tomu nasadit korunu a udělat z toho skutečné jídlo. Čuba dodává, že už je taky na čase si zapnout troubu a dát ji na 200°C.

PLNĚNÍ

Vezmeme lilkové půlky a krapet je propláchneme vodou, aby se z nich dostala vypocená voda, a vysušíme je. Čuba k tomu používá i trochu hrubé síly a půlky zmáčkne tak, aby se ještě trošku vyšťavily. Zde se dostáváme před dietní dilema. Kdo to chce mít asi tak o 0,5% dietnější, tak lilky začne plnit směsí rovnou. Kdo se nebojí nezdravých přepálených tuků, tak vypocené půlky ještě nechá osmažit v oleji (ano, je to lepší!), ale není to nutné.

Lilkové lodičky teď můžeme položit na pečící papír a hezky naplnit lilkovo-bramborovou směsí a ještě to překrýt rajčatovou omáčkou. Na závěr je parádní to přesypat troškou strouhanky a ideálně i zbytkem sýra a zakápnout olivovým olejem.

Pak už jen stačí vše šoupnout do trouby a čekat, až to celé chytne krásnou zlatavou barvu.