Těstoviny s cuketou a lilkem
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/testoviny/testoviny-s-cuketou-a-lilkem/
Přijde vám, že jsou těstoviny s cuketou a lilkem takové nějaké „chudé“? Nenechte se vůbec mýlit, protože to je kombinace snů.
Vlastně až překvapivě je tato kombinace naprostou delikatesou a sama jsem nevěřila, že těstoviny s cuketou a lilkem mohou být tak, tak, tak dobré. Jde o klasickou italskou rychlovku, která vás odmění nebem na talíři.
Ingredience na těstoviny s cuketou a lilkem
Množství: 4 porce1 lilek (350 g)
1 cuketa (350 g)
2 stroužky česneku (10 g)
1 špetka soli (5 g)
1 špetka pepře (2 g)
2 lžíce olivového oleje (40 ml)
200 g těstovin – špaget, linguin či jiné oblíbené pasty
1 hrst čerstvé bazalky (10 g)
Postup přípravy
Doba vaření: 20 minut
Celkový čas: 30 minut
Také by vám mohlo chutnat:
Příprava je jednoduchá a rychlá. Klidně si tedy postavte vodu na špagety a v průběhu přípravy, až voda začne vřít, osolte ji a nechtě těstoviny vařit.
Jdeme na zeleninu
Cuketu si nakrájíme na kostičky (1,5 x 1,5 cm jsou tak akorát). Stejně tak nakrájíme lilek. Pokud máte dostatek trpělivosti, můžete zeleninu prosolit a nechat klidně 30 minut odkapat. Zabezpečíte si tak, že lilek nebude hořký a zelenina do sebe nenasaje tolik tuku.
Do pánve si dáme rozehřát 2 lžíce oleje. Do něj dáme celé stroužky česneku (já je vždycky trochu nakrojím nebo rozdrcnu nožem – moje teorie je takové, že se chuť česneku líp uvolní).
K česnekům přihodíme cuketu a lilek a vše orestujeme se všech stran. Počítejte s tím, že se vám olej do všeho velmi lehce a rychle vsákne, takže podle chuti klidně olej přidejte – dietním hříšníkům začnou čerti škrtat sirkama pod kotlem, ale víte jak…dobré jídlo, žádný hřích.
Stroužky česneku před servírováním vyndáme a kdo je má rád, klidně je přidejte do jídla. Někdo ale chuť pečeného česneku nemusí, tak se zařiďte, jak vám to vyhovuje.
A co sůl? Nezapomněla jsem, nebojte. Když tedy máme osmažený jak lilek i cuketu a těstoviny – špagety jsou uvařené, smícháme všechno dohromady a teprve teď solíme. Ať nemá zelenina šanci pustit šťávu dřív, než je nutné a vítané. Na závěr přidáme natrhanou bazalku, která tu chuť ještě nakopne pořádně do zadku…Hmmmm….
Doufám, že vám bude chutnat stejně jako mně 🙂
Vaše Pája
PS. Další těstovinové dobroty najdete v kategorii Těstoviny.
Líbí se vám recept na těstoviny s cuketou a lilkem? Sdílejte ho s přáteli ;o) Díky!
Kolik byste dal/a receptu hvězdiček? (víc = lepší)
Další recepty z kategorií: Další recepty dle ingrediencí: bazalka, česnek, cuketa, lilek, olivový olej, špagety, těstoviny
Mrkněte na můj nový projekt:
Jídelníček v čase karantény a náš nový projekt #vicnezkucharka. Mrkněte rovnou na www.vicnezkucharka.cz a nebo na článek zde na blogu, kde se dočtete, o co vlastně jde a proč to celé vzniklo.
musím říct, že jsem si od toho moc neslibovala. Ale lilek se už začínal scvrkávat a cukety by v tomhle vedru taky nevydržely, takže za mne jasná volba – vyzkoušet nový recept. Zrovna si tady pochutnávám a omlouvám se, že jsem nevěřila… Je to prostě LUXUSNÍ 🙂 takže recept ukládám a určitě ho ještě mnohokrát použiju 🙂 díky, díky, díky
Renatko, já Vám úplně nejvíc děkuji, protože sama jsem pro to nedokázala najít vhodnější slova a Vy to naprosto přesně vystihujete. Člověk si od toho moc neslibuje a výsledek? Já jsem byla taky velmi skeptická a ta chuť naprosto překvapí. Pája