Přijde vám, že jsou těstoviny s cuketou a lilkem takové nějaké „chudé“? Nenechte se vůbec mýlit, protože to je kombinace snů.

Vlastně až překvapivě je tato kombinace naprostou delikatesou a sama jsem nevěřila, že těstoviny s cuketou a lilkem mohou být tak, tak, tak dobré. Jde o klasickou italskou rychlovku, která vás odmění nebem na talíři.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Těstoviny s cuketou a lilkem

Ingredience na těstoviny s cuketou a lilkem

Množství: 4 porce

1 lilek (350 g)
1 cuketa (350 g)
2 stroužky česneku (10 g)
1 špetka soli (5 g)
1 špetka pepře (2 g)
2 lžíce olivového oleje (40 ml)
200 g těstovin – špaget, linguin či jiné oblíbené pasty
1 hrst čerstvé bazalky (10 g)


CO ZÍTRA KE SVAČINĚ?

Problém vyřešen, stáhněte si zdarma 20 receptů z našeho bestselleru, kuchařky Velká svačinková bichle. #mňamsváča


Postup přípravy

Doba přípravy: 10 minut
Doba vaření: 20 minut
Celkový čas: 30 minut

Příprava je jednoduchá a rychlá. Klidně si tedy postavte vodu na špagety a v průběhu přípravy, až voda začne vřít, osolte ji a nechte těstoviny vařit.

Jdeme na zeleninu

Cuketu si nakrájíme na kostičky (1,5 x 1,5 cm jsou tak akorát). Stejně tak nakrájíme lilek. Pokud máte dostatek trpělivosti, můžete zeleninu prosolit a nechat klidně 30 minut odkapat. Zabezpečíte si tak, že lilek nebude hořký a zelenina do sebe nenasaje tolik tuku.

Do pánve si dáme rozehřát 2 lžíce oleje. Do něj dáme celé stroužky česneku (já je vždycky trochu nakrojím nebo rozdrcnu nožem – moje teorie je takové, že se chuť česneku líp uvolní).

K česnekům přihodíme cuketu a lilek a vše orestujeme se všech stran. Počítejte s tím, že se vám olej do všeho velmi lehce a rychle vsákne, takže podle chuti klidně olej přidejte – dietním hříšníkům začnou čerti škrtat sirkama pod kotlem, ale víte jak… dobré jídlo, žádný hřích.

Stroužky česneku před servírováním vyndáme a kdo je má rád, klidně je přidejte do jídla. Někdo ale chuť pečeného česneku nemusí, tak se zařiďte, jak vám to vyhovuje.

A co sůl? Nezapomněla jsem, nebojte. Když tedy máme osmažený jak lilek i cuketu a těstoviny – špagety jsou uvařené, smícháme všechno dohromady a teprve teď solíme. Ať nemá zelenina šanci pustit šťávu dřív, než je nutné a vítané. Na závěr přidáme natrhanou bazalku, která tu chuť ještě nakopne pořádně do zadku… Hmmmm….

Doufám, že vám bude chutnat stejně jako mně 🙂

Vaše Pája

PS. Další těstovinové dobroty najdete v kategorii Těstoviny.