Špenátové lasagně
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/testoviny/spenatove-lasagne/
Přijde mi, že špenátové lasagně jsou trošku opomíjenou sestrou lasagní klasických. Je to ale velká škoda, protože chuťově jsou naprosto báječné.
Recept vznikl ve spolupráci s online farmářskými trhy Scuk.cz a Country Life.
Troška špenátu, troška bešamelu, dobré těstoviny lasagně a maličko protlaku a výborná bezmasá lahůdka je na světě.
Ingredience na špenátové lasagně
Množství: 4 porce1 balení lasagní – 250 g
500 g mraženého špenátu
3 stroužky česneku (15 g)
1 špetka soli (5 g)
3 rajské protlaky (210 g)
Na bešamel
2 lžíce másla (50 g)
2 vrchovaté lžíce hladké mouky (50 g)
500 ml mléka
50 g parmezánu
1 špetka soli (5 g)
Postup přípravy
Doba vaření: 40 minut
Celkový čas: 65 minut
Také by vám mohlo chutnat:
Ač se to na první pohled vůbec nemusí zdát, jsou špenátové lasagně vlastně velmi jednoduchá lahůdka, kterou si můžete udělat radost ať už k obědu, nebo třeba k větší véče. Dobrý listový špenát a poctivý bešamel naprosto stačí k tomu, abyste vykouzlili fakt dobré lasagně.
Připravujeme bešamel
Nic složitého, nebojte. V kastrůlku necháme rozehřát máslo, ke kterému přidáme hladkou mouku a na mírném plameni smažíme přibližně 2–3 minuty (do chvíle, než začne chytat lehce růžovou barvu). Vezmeme si metličku a do založené jíšky pomalu lijeme mléko a mícháme, mícháme a mícháme, aby nevznikly hrudky.
Bešamel necháme na mírném plameni a za pravidelného míchání přijít k varu. Směs postupně zhoustne. My do lasagní potřebujeme, aby byla krásně krémová, ale stále ještě dobře tekoucí. Bešamel nechte provářet klidně 10 minut.
Nakonec k němu přidáme ještě nastrouhaný parmezán a pro zvýraznění chuti můžeme i na špičku nože muškátového oříšku.
Jedeme dál
Špenát
Zde se vůbec nebojím použít špenát listový mražený, protože jeho kvalita, když jsme obezřetní, není vůbec špatná. Necháme ho rozehřát v pánvi tak, aby neplaval ve vodě, to nechceme, nenene. Osolíme, přidáme prolisovaný česnek a je připraven.
Rajský protlak – může i nemusí
Do špenátových lasagní není vlastně ani nutné rajský protlak přidávat, ale pokud máte rádi trošku toho podráždění rajčatovou chutí, jděte do toho.
Protlak necháme společně s celým stroužkem česneku (krásně jej ovoní) prohřát na pánvi, lehce osolíme a maličko naředíme vodou. Takto ho necháme 2–3 minuty probublat a víc s ním dělat nemusíme.
Vrstvíme
Hurá, jdeme do finále. Roztopme si troubu na 180°C.
Na dno pekáčku dáme trošku rajského protlaku. Na něj pak lasagně.
Na lasagně bešamel a špenát, pak zase lasagně… A tak vlastně pořád dokola, až se dostaneme k vrcholku pekáčku. Poslední vrstvu uzavíráme tím, že dáme lasagně a doplníme vrstvou bešamelu.
Pro milovníky sýrové chuti klidně ještě zasypte parmezánem.
Špenátové lasagně pečeme přibližně 30–40 minut, dokud se na nich neudělá zlatá krustička.
Dobrou chuť přeje Pája
PS. Nezapomeňte, že tu mám také klasické masové lasagně.
Líbí se vám recept na špenátové lasagně? Sdílejte ho s přáteli ;o) Díky!
Kolik byste dal/a receptu hvězdiček? (víc = lepší)
Další recepty z kategorií: Další recepty dle ingrediencí: česnek, Hladká mouka, lasagně, máslo, mléko, rajský protlak, špenát, sůl
Mrkněte na můj nový projekt:
Jídelníček v čase karantény a náš nový projekt #vicnezkucharka. Mrkněte rovnou na www.vicnezkucharka.cz a nebo na článek zde na blogu, kde se dočtete, o co vlastně jde a proč to celé vzniklo.