Zapečený sendvič se sýrem a kvašenou zeleninou se na první dobrou může tvářit jako zvláštní kočkopes – nebude zvláštní zkombinovat kvašenou zeleninu se sýrem? Nebude. 🙂


Recept vznikl ve spolupráci s online farmářským tržištěm Scuk.cz a Kvash – rodinou manufakturou.


Nejen že je to opravdová lahůdka, ale zabijete tu několik much jednou ranou. Použijete starší chléb, který by už jinak třeba nebyl k jídlu, díky kvašené zelenině dodáte tělu spoustu živin a vitaminů a ještě si náramně pochutnáte.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Zapečený sendvič se sýrem a kvašenou zeleninou

Ingredience na zapečený sendvič se sýrem a kvašenou zeleninou

Množství: 4 porce

4 plátky (kváskového) chleba (4 x 70 g)
160 g dobré kvašené zeleniny
160 g sýra goudy či eidamu


CO KUCHTIT ZÍTRA?

Problém vyřešen, mrkněte na naší kuchařku Velká svačinková bichle. Najdete v ní 190 receptů skvěle použitelných nejen na svačinky, ale i na snídaně nebo večeře! To je na každý (školní) den jiný recept! Koupit zde. #každýdenjinásváča


Postup přípravy

Doba přípravy: 5 minut
Doba vaření: 10 minut
Celkový čas: 15 minut

Příprava zde vlastně téměř není, protože jen nakrájíte chléb, dáte na něj kvašenou zeleninu, kterou máte nejradši a zasypete nastrouhaným sýrem.

Vše pak necháte zapéct na 200 °C přibližně na 10 minut, dokud se neudělá krásná křupavá kůrka a sýr se nerozteče.

A jelikož toto je vlastně celý recept, mohli bychom zde skončit. Pojďme si ale trošku víc říct ke kvašené zelenině.

Proč jíst kvašenou zeleninu?

Jakmile se s námi rozloučí příjemné jarní nebo letní teploty, začínají si na nás brousit zuby všelijaké nemoci, které zrovna nejsou nejzábavnějším společníkem pro nikoho. Co si budeme povídat.

Kvašená zelenina je naprosto báječným způsobem, jak můžete za chladných dní (já se s ní nacpávám tedy i v létě) podpořit svou imunitu. Kvašenka totiž obsahuje mraky živých bakterií, které krásně podporují střevní mikroflóru. A kdo má střívka jako ze žurnálu, bývá také daleko více zdravý.

Krom bakterií je kvašená zelenina skvělým zdrojem různých vitaminů a minerálů.

A pokud ani toto jako argument baštit zkvašenou zeleninu nestačilo, vězte, že se dá připravit za pár korun a receptů na ní je nepočítaně.

Jestliže ale nemáte čas, nebo máte obavy, že je kvašení moc složité a radši jej přenecháte někomu jinému, mohu vřele doporučit právě Kvash. Ani bych nevěřila, kolik existuje variant kvašené zeleniny a že mohou být tak dobré.

Kvašené zelenině zdar!
Pája