Zapečený sendvič se sýrem a kvašenou zeleninou se na první dobrou může tvářit jako zvláštní kočkopes – nebude zvláštní zkombinovat kvašenou zeleninu se sýrem? Nebude. 🙂


Recept vznikl ve spolupráci s online farmářským tržištěm Scuk.cz a Kvash – rodinou manufakturou.


Nejen že je to opravdová lahůdka, ale zabijete tu několik much jednou ranou. Použijete starší chléb, který by už jinak třeba nebyl k jídlu, díky kvašené zelenině dodáte tělu spoustu živin a vitaminů a ještě si náramně pochutnáte.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Zapečený sendvič se sýrem a kvašenou zeleninou

Ingredience na zapečený sendvič se sýrem a kvašenou zeleninou

Množství: 4 porce

4 plátky (kváskového) chleba (4 x 70 g)
160 g dobré kvašené zeleniny
160 g sýra goudy či eidamu


Školní rok je tu! Udělejte radost dítkům krásnou svačinkovou krabičkou a sobě téměř nekonečnou (nejen) svačinkovou inspirací. V mé kuchařce vás čeká 190 receptů, sezonních, nutričně vyvážených, připravených do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Navíc nyní získáte bonus – neomezený přístup k receptům z knihy v členské sekci našeho webu, takže recepty budete mít po ruce i na cestách a kniha může zůstat klidně doma. 🙂 Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 5 minut
Doba vaření: 10 minut
Celkový čas: 15 minut

Příprava zde vlastně téměř není, protože jen nakrájíte chléb, dáte na něj kvašenou zeleninu, kterou máte nejradši a zasypete nastrouhaným sýrem.

Vše pak necháte zapéct na 200 °C přibližně na 10 minut, dokud se neudělá krásná křupavá kůrka a sýr se nerozteče.

A jelikož toto je vlastně celý recept, mohli bychom zde skončit. Pojďme si ale trošku víc říct ke kvašené zelenině.

Proč jíst kvašenou zeleninu?

Jakmile se s námi rozloučí příjemné jarní nebo letní teploty, začínají si na nás brousit zuby všelijaké nemoci, které zrovna nejsou nejzábavnějším společníkem pro nikoho. Co si budeme povídat.

Kvašená zelenina je naprosto báječným způsobem, jak můžete za chladných dní (já se s ní nacpávám tedy i v létě) podpořit svou imunitu. Kvašenka totiž obsahuje mraky živých bakterií, které krásně podporují střevní mikroflóru. A kdo má střívka jako ze žurnálu, bývá také daleko více zdravý.

Krom bakterií je kvašená zelenina skvělým zdrojem různých vitaminů a minerálů.

A pokud ani toto jako argument baštit zkvašenou zeleninu nestačilo, vězte, že se dá připravit za pár korun a receptů na ní je nepočítaně.

Jestliže ale nemáte čas, nebo máte obavy, že je kvašení moc složité a radši jej přenecháte někomu jinému, mohu vřele doporučit právě Kvash. Ani bych nevěřila, kolik existuje variant kvašené zeleniny a že mohou být tak dobré.

Kvašené zelenině zdar!
Pája