V jednoduchosti je krása a pokud budu hodnotit sýrovou roládu, tak je to doslova a do písmene jídelní krasavice a parádnice. Naposledy, když jsem sýrovou roládu připravovala, tak jsme ji snědli ve dvou téměř na posezení, jak byla dobrá. Dejte si pozor. Ona se totiž tváří hodně nenápadně, ale pak se zakousnete a řeknete si, tak si dám ještě plátek, pak další plátek, a další… no a má to ještě smysl tam nechávat těch posledních pár centimetrů? Peklo.

Jelikož je roláda sama o sobě opravdu pěkně barevně zabalený skvost, hodí se na oslavy, pro hosty, ale můžete si s ní udělat radost i jen tak pro rozveselení dne.

Jdeme na to.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Jednoduchá sýrová roláda

Ingredience na sýrovou roládu

Množství: 25 plátků

20 plátků goudy

Na výplň

4 tavené sýry
1 pomazánkové máslo
½ červené papriky
1 menší cibule nebo nejlíp šalotka
Hrst pažitky nebo něco jinak zeleného – paprika, rukola, polníček
150 g šunky
Lžička čerstvého pepře
Sůl dle chuti


ROZDÁVÁME KUCHAŘKY ZDARMA

Školní rok se blíží! Udělejte radost dítkům krásnou svačinkovou krabičkou a sobě téměř nekonečnou (nejen) svačinkovou inspirací. V mé kuchařce vás čeká 190 receptů, sezonních, nutričně vyvážených, připravených do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Navíc nyní získáte jako dárek naší Velkou prázdninovu bichli! Tedy 2 knihy za cenu jedné (platí pouze do rozdání zásob). Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 5 minut
Celkový čas: 25 minut

Náplň rolády

V misce si smíchejte tavené sýry, pomazánkové máslo a přidejte k tomu nadrobno nasekanou červenou papriku, šalotku nebo pažitku (popřípadě něco jinak pěkně zeleného, co máte rádi), trošku pepře a podle chuti dosolte, pokud je to potřeba. Náplň máme hotovou.

Určitě by se sem hodila třeba i žlutá paprika nebo nějaká jiná vesele vypadající zelenina – udělá to pak na průřezu krásný vzorek.

Sýrová placka

Rozehřejte si troubu na 150°C. Na plochý pekáček dejte pečící papír a poskládejte plátky goudy tak, aby se částečně překrývaly. Nechte pár minut roztopit v troubě – je lepší to kontrolovat a když se začne sýr táhnout a rozpouštět, tak ho vyndejte. Může to být otázka pár minut.

Nechte goudu 2-3 minuty vychladnout a ještě ji rozválejte válečkem, aby se plátky skutečně spojily. Je potřeba sýr nechat opravdu aspoň chvilku vychladnout, jinak se vám na váleček bude lepit a nebudete z toho šťastní… má zkušenost.

Sýr máme, náplň máme… jdeme plnit a rolovat.

Plníme a rolujeme

Rozetřete náplň po celé délce a šířce sýra. Na směs ještě poklaďte rovnoměrně plátky šunky. Vezměte za kraj pečícího papíru (ten vám pomůže s rolováním) a pěkně napevno srolujte roládu. Přendejte ji do potravinové folie a nechte ještě odležet v lednici. Je to žůžo bájo krása a lahoda.

Pája

PS. Je libo nějakou další svačinku?