Žemlovka je přesně ten druh jídla, který buď milujete, nebo jej nemůžete vystát. Pokud o ní máte své pochybnosti, pojďte vyzkoušet tento lahodný recept, který z vás udělá její fanoušky.

Žemlovka je jen jedna a to ta z vánočky. Chápu, že někdy máte nutkání spotřebovat zbytek veky nebo rohlíků, ale prosím pěkně, to je zvěrstvo. Nikdy s tím nedosáhnete té skvělé vláčné a jemně sladké chuti jako s vánočkou. Takže jak na ní?

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Vynikající žemlovka z vánočky

Ingredience na žemlovku

Množství: 8 porcí

1 máslová vánočka 400 g

Jablečná směs

6 jablek (cca 500 g)
1 skořicový cukr (20 g)
1 lžíce citronové šťávy (10 ml)

Na mléčno–vaječnou zálivku

300 ml polotučného mléka
3 vejce M (150 g)
1 vanilkový cukr (20 g)

Na tvaroh 

300 g polotučného tvarohu
2 lžíce mléka (20 ml)
1 lžíce moučkového cukru (20 g)

50 g másla na potření
1 hrst rozinek (50 g)


TIP na vděčný vánoční dárek: V každé mé kuchařce vás čeká 190 receptů – to je 2-3× víc než ve většině ostatních kuchařek. Co uvařit zítra jednou pro vždy vyřešeno.

Prohlédnout kuchařky

Navíc k výhodnému balíčku 3 Bichlí získáte nyní dárek v hodnotě 490 Kč ZDARMA! #VícNežKuchařka

Postup přípravy

Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 55 minut
Celkový čas: 65 minut

Dřív mi přišla příprava žemlovky neskutečně složitá, ale ve skutečnosti to opravdu není žádná složitost a i já jakožto odpůrce sladkého pečení jsem ji zvládla.

Troubu si roztopíme na 180° C a k ruce si připravíme zapékací mísu cca 20 x 30 cm velkou a buď ji vyložíme pečicím papírem, nebo vymažeme máslem či jiným tukem.

Připravujeme jablka

Jablíčka oloupeme a nahrubo nastrouháme. Zasypeme je skořicovým cukrem a zakápneme citronovou šťávou. Většinou už není potřeba je nijak víc sladit.

Směs mléka a vajec

Do mléka rozklepneme celá vajíčka a přidáme vanilkový cukr. Všechno poctivě promícháme metličkou a jdeme na tvaroh.

Tvaroh promícháme s troškou mléka a cukrem, aby byl příjemně hladký.

Vrstvíme

Vánočku nakrájíme na cca 1 cm silné plátky a namočíme  je v mléce s vejcem a opatrně klademe do zapékací misky.

Poté poklademe vrstvou tvarohu a také nastrouhaných jablek a pokud jste stejně jako já milovníkem rozinek, tak ještě posypte rozinkami.

Úplně na vrch je potřeba nechat plátky vánoček, které potřeme rozpuštěným máslem.

Žemlovka se peče na přibližně 20 minut na 180 °C, poté ji stáhněte na 160 °C a nechte jablka změknout a dopéct. Za přibližně 40 minut máme hotovo.

Nechte ji trošku vydechnout, než se na ni vrhnete s porcovacím nožem.

Vynikající je jak ještě za tepla, tak i za studena jako takový příjemný studený zákusek.

Nechte si chutnat
Pája

PS. Pro další sladkou inspiraci se mrkněte do kategorie Sladká huba.