Bábovek jsem se vždycky bála. Mohla bych napsat, že tomu tak bylo už na pískovišti, ale není to tak. Z přípravy bábovky jsem měla vždycky strach, že se to prostě nepovede. A co taková třená mramorová bábovka? To už bylo něco. 

Snažím se ale řídit heslem, že kdo se bojí, nesmí do lesa a my jsme v lese poměrně často a rádi, takže i do bábovkování jsem se časem dostala. Možná je to i naším malým pokládkem v podobě batolátka, které jako zkušený profík jedno ze svých prvních slov vystřelilo babakaaa – že by výzva?

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Dokonalá třená mramorová bábovka

Ingredience na třenou mramorovou bábovku

Množství: 1 celá bábovka

180 g másla
4 vejce
330 g cukru krystal
330 g polohrubé mouky
125 ml mléka
Špetka citrónové kůry
2 lžíce holandského kakaa
Máslo na vymazání formy
Polohrubka na vymazání formy (nebo krupička)


ROZDÁVÁME KUCHAŘKY ZDARMA

Školní rok se blíží! Udělejte radost dítkům krásnou svačinkovou krabičkou a sobě téměř nekonečnou (nejen) svačinkovou inspirací. V mé kuchařce vás čeká 190 receptů, sezonních, nutričně vyvážených, připravených do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Navíc nyní získáte jako dárek naší Velkou prázdninovu bichli! Tedy 2 knihy za cenu jedné (platí pouze do rozdání zásob). Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 40 minut
Celkový čas: 70 minut

Kouzlo třené bábovky

Jak na třenou mramorovou bábovku? Když už se do ní pustíte a uděláte ji opravdu poctivě, zjistíte, že je daleko propracovanější, křehčí, něžnější a zábavnější. Ono celé její kouzlo totiž spočívá v tom, že je potřeba třít poctivě. Co to znamená? Třít klidně 20 minut žloutky s cukrem a rozměklým máslem. Proto pak spousta lidí vzpomíná a říká: „joo ta babiččina bábovka„… ony totiž babičky opravdu věnovaly čas tomu, aby ze žloutku a cukru vznikla naprosto dokonalá a jemná pěna.

My už si to v dnešní době můžeme velmi usnadnit tím, že si pomůžeme robotem s třecím nástavcem nebo i ručním mixérem, ale z toho sakra taky po dvaceti minutách bolí ruka (dá se to ovšem vydržet) :). S robotem stačí třít 10 minut, mixérem věnujte směsi spíše 15 minut. Postupně také přilévejte vlažné mléko.

Není potřeba k tomu dávat ještě prášek do pečiva. Na ten prosím zapomeňte.

Těsto

Máme tedy utřené žloutky s krystalovým cukrem a postupně k nim je potřeba přisypávat polohrubou mouku.

Jdeme na vyšlehání bílků. Vyšlehejte pěkné tuhé bílky a jemně je vmíchejte do utřeniny a mouky. Jdeme dochucovat.

Dochucujeme

Oddělte si cca 1/3 těsta stranou a vmíchejte do něj kakao.

Do zbytku světlého těsta přidávám i trochu té citrónové kůry, která směs úžasně ovoní.

Do vymazané formy pak dejte nejdříve světlé těsto a na něj tmavé a něžně promíchejte, pokud chcete mozaiku.

Pečeme

Pečte v troubě na 170 °C přibližně 40 minut. T

Testujeme za pomoci špejličky (nic už se na ni nelepí) a jakmile bábovku vyndáme, hned přes ní dáme mokrou utěrku, necháme 2-3 minuty odpočinout a bábovku z formy vyndáme. Je to nejjednodušší způsob, jak bábovku z formy dostat.

Pak už jen netrpělivě čekáme, až bábovka vychladne a můžeme se na ni vrhnout.

Dobrou chuť
Pája