Dokonalá třená mramorová bábovka
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/sladkosti/trena-mramorova-babovka/
Bábovek jsem se vždycky bála. Mohla bych napsat, že tomu tak bylo už na pískovišti, ale není to tak. Z přípravy bábovky jsem měla vždycky strach, že se to prostě nepovede. A co taková třená mramorová bábovka? To už bylo něco.
Snažím se ale řídit heslem, že kdo se bojí, nesmí do lesa a my jsme v lese poměrně často a rádi, takže i do bábovkování jsem se časem dostala. Možná je to i naším malým pokládkem v podobě batolátka, které jako zkušený profík jedno ze svých prvních slov vystřelilo babakaaa – že by výzva?
Ingredience na třenou mramorovou bábovku
Množství: 1 celá bábovka180 g másla
4 vejce
330 g cukru krystal
330 g polohrubé mouky
125 ml mléka
Špetka citrónové kůry
2 lžíce holandského kakaa
Máslo na vymazání formy
Polohrubka na vymazání formy (nebo krupička)
Postup přípravy
Doba vaření: 40 minut
Celkový čas: 70 minut
Také by vám mohlo chutnat:
Kouzlo třené bábovky
Jak na třenou mramorovou bábovku? Když už se do ní pustíte a uděláte ji opravdu poctivě, zjistíte, že je daleko propracovanější, křehčí, něžnější a zábavnější. Ono celé její kouzlo totiž spočívá v tom, že je potřeba třít poctivě. Co to znamená? Třít klidně 20 minut žloutky s cukrem a rozměklým máslem. Proto pak spousta lidí vzpomíná a říká: „joo ta babiččina bábovka„…ony totiž babičky opravdu věnovaly čas tomu, aby ze žloutku a cukru vznikla naprosto dokonalá a jemná pěna.
My už si to v dnešní době můžeme velmi usnadnit tím, že si pomůžeme robotem s třecím nástavcem nebo i ručním mixérem, ale z toho sakra taky po dvaceti minutách bolí ruka (dá se to ovšem vydržet) :). S robotem stačí třít 10 minut, mixérem věnujte směsi spíše 15 minut. Postupně také přilívejte vlažné mléko.
Není tedy potřeba k tomu dávat ještě prášek do pečiva. Na ten prosím zapomeňte.
Těsto
Máme tedy utřené žloutky s krystalovým cukrem a postupně k nim je potřeba přisypávat polohrubou mouku.
Jdeme na vyšlehání bílků. Vyšlehejte pěkné tuhé bílky a jemně je vmíchejte do utřeniny a mouky. Jdeme dochucovat.
Dochucujeme
Oddělte si cca 1/3 těsta stranou a vmíchejte do něj kakao.
Do zbytku světlého těsta přidávám i trochu té citrónové kůry, která směs úžasně ovoní.
Do vymazané formy pak dejte nejdříve světlé těsto a na něj tmavé a něžně promíchejte, pokud chcete mozaiku.
Pečeme
Pečte v troubě na 170 °C přibližně 40 minut. T
Testujeme za pomoci špejličky (nic už se na ni nelepí) a jakmile bábovku vyndáme, hned přes ní dáme mokrou utěrku, necháme 2-3 minuty odpočinout a bábovku z formy vyndáme. Je to nejjednodušší způsob, jak bábovku z formy dostat.
Pak už jen netrpělivě čekáme, až bábovka vychladne a můžeme se na to vrhnout.
Dobrou chuť
Pája
Líbí se vám recept na třenou mramorovou bábovku? Sdílejte ho s přáteli ;o) Díky!
Kolik byste dal/a receptu hvězdiček? (víc = lepší)
Další recepty z kategorií: Další recepty dle ingrediencí: citron, cukr, kakao, máslo, mléko, olej, polohrubá mouka, vejce
Mrkněte na můj nový projekt:
Jídelníček v čase karantény a náš nový projekt #vicnezkucharka. Mrkněte rovnou na www.vicnezkucharka.cz a nebo na článek zde na blogu, kde se dočtete, o co vlastně jde a proč to celé vzniklo.
Prosím pro dceru bezlepkové recepty
Děkuji Netková matka
Hezký den, Ireno,
pokud hledáte bezlepkové, tak mrkněte k nám na Víc než kuchařku do vyhledávání: https://vicnezkucharka.cz/hledat/
Zde můžete filtrovat právě bezlepkové a popřípadě třeba i vyfiltrovat ingredienci, na kterou je třeba alergie atd.
Recepty tam nejsou sepsané, to je jen pro majitele našich kuchařek, ale rozhodně to je minimálně zdroj inspirace.
Dejte vědět, jestli je to pro Vás přínosné.
Mějte se moc hezky,
Pája
A kdy se tam dá to mléko?
Aleno díky za otázku a už jsem to v receptu upravila. Mléko tam přidej ve chvíli, kdy je máslo se žloutky a cukrem utřené…cca po 10ti minutách a dále směs míchej. Dobrou chuť.