Pokud jde o přípravu klasických lahůdek, jakými křehké posvícenské rohlíčky bezesporu jsou, držím se hesla, že je lepší držet osvědčeného postupu a sklízet tak dokonalé plody (rozuměj rohlíčky), se kterými uděláte radost všem, kdo se do nich s chutí zakousnou.

Tyto křehké malé rošťáky si můžete připravit s různými náplněmi – ořechovou, makovou, tvarohovou, povidlovou nebo jablečnou. Jen směle do nich.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Křehké posvícenské rohlíčky

Ingredience na posvícenské rohlíčky

Množství: 32 rohlíčků

(cca 32 rohlíčků)

Na těsto
350 g hladké mouky
150 g másla
200 g zakysané smetany
1 špetka soli (5 g)
moučkový cukr na pomoučení rohlíčků
1 vajíčko na pomašlování

Na tvarohovou náplň
1 polotučný tvaroh (250 g)
40 g moučkového cukru
1 lžička nastoruhané kůry z citronu
2 žloutky

Na ořechovou náplň
200 g mletých ořechů
100 g moučkového cukru
1 lžička rumu
1 bílek

Na makovou náplň
80 ml teplého mléka
100 g mletého máku
1 lžička rumu
1 lžíce moučkového cukru (20 g)
1 špetka perníkového koření (5 g)

Na jablečnou náplň
2 střední jablka (100 g)
1 lžička rumu (pokud je)
1 špetka skořice
1 lžička cukru (10 g)
1 lžička másla (10 g)


TIP na vděčný vánoční dárek: V každé mé kuchařce vás čeká 190 receptů – to je 2-3× víc než ve většině ostatních kuchařek. Co uvařit zítra jednou pro vždy vyřešeno.

Prohlédnout kuchařky

Navíc k výhodnému balíčku 3 Bichlí získáte nyní dárek v hodnotě 490 Kč ZDARMA! #VícNežKuchařka

Postup přípravy

Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 30 minut
Celkový čas: 60 minut

Kdo se mnou vaří již delší dobu, ví, že s pečením sladkého to pro mě byla vždycky spíš bojovka. Byla to pro mě věda, do které jsem se vždy pouštěla spíše z donucení a opocená až na patách. Sladké pečení je pro mě daleko větší zodpovědnost a jelikož jsem masožrout, radši kousek pečeně, než… Jenže časy se mění, hladových mlsných krků přibývá, takže i do vod sladkého pečení se pouštím. A není to zas taková věda jako štěpení jádra, jak jsem se dlouhou dobu domnívala.

Těsto na posvícenské rohlíčky

Začneme přípravou těsta. V míse nebo na válu si vypracujeme vláčné, ale pevné těsto a to následovně: 

Do hladké mouky vmícháme změklé máslo, kysanou smetanu a malou špetku soli a hněteme. Hnětení dejte klidně 10 minut, protože čím lépe prohněteme, tím bude těsto lépe spolupracovat a chutnat. Těsto poté nechte odležet v lednici klidně přes noc popřípadě alespoň ½ hodiny. 

Směsi na plnění rohlíčků

Směs na plnění si připravte dle vašich chuťových preferencí. Jestliže vás honí mlsná neváhejte a udělejte si směsí víc. Jednoduše je připravíte tak, že smícháte všechny ingredience k náplni, které máte napsané v sekci ingredience. 

Jablečná směs: Mám tu ale takovou řekla bych Tomovic specialitku a to plnění jablíčky. Moje drahá polovice tento způsob plnění miluje. Zde je potřeba trošku více přípravy. Jablíčka nakrájejte na menší kostičky a na másle je společně s cukrem a troškou rumu osmažte do zezlátnutí. Smažte radši na mírném plameni. Pokud chcete jablka úplně měkká, podlijte je troškou vody a nechte podusi do úplného změknutí.

Vypracováváme těsto

Jdeme na rohlíčkování. Troubu si nastavíme na 180 °C a necháme povolit těsto v pokojové teplotě, aby se dalo dobře zpracovat.

Na pomoučené válu těsto prohněteme a nakrájíme na 4 menší díly, ze kterých vyválíme pravidelný kruh (nebojte, já mám často taky spíš šištičku). Ten si rozřežeme na osminy a na nejširší část dáme trochu náplně. Pak rolujeme a rolujeme. 

Rohlíčky dáme na pečicí papír popřípadě rovnou plech (díky máslu půjdou dobře sundat i bez papíru) a pomašlujeme je (potřeme rozmíchaným vajíčkem).

Pečeme do zezlátnutí přibližně 15-20 minut.

Hotové krasavce posypeme moučkovým cukrem a jíme.

Dobrou chuť

PS. Další sladké dobrůtky najdete v části Sladká huba.