Křehké posvícenské rohlíčky
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/sladkosti/posvicenske-rohlicky/
Pokud jde o přípravu klasických lahůdek, jakými křehké posvícenské rohlíčky bezesporu jsou, držím se hesla, že je lepší držet osvědčeného postupu a sklízet tak dokonalé plody (rozuměj rohlíčky), se kterými uděláte radost všem, kdo se do nich s chutí zakousnou.
Tyto křehké malé rošťáky si můžete připravit s různými náplněmi – ořechovou, makovou, tvarohovou, povidlovou nebo jablečnou. Jen směle do nich.
Ingredience na posvícenské rohlíčky
Množství: 32 rohlíčků(cca 32 rohlíčků)
Na těsto
350 g hladké mouky
150 g másla
200 g zakysané smetany
1 špetka soli (5 g)
moučkový cukr na pomoučení rohlíčků
1 vajíčko na pomašlování
Na tvarohovou náplň
1 polotučný tvaroh (250 g)
40 g moučkového cukru
1 lžička nastoruhané kůry z citronu
2 žloutky
Na ořechovou náplň
200 g mletých ořechů
100 g moučkového cukru
1 lžička rumu
1 bílek
Na makovou náplň
80 ml teplého mléka
100 g mletého máku
1 lžička rumu
1 lžíce moučkového cukru (20 g)
1 špetka perníkového koření (5 g)
Na jablečnou náplň
2 střední jablka (100 g)
1 lžička rumu (pokud je)
1 špetka skořice
1 lžička cukru (10 g)
1 lžička másla (10 g)
Postup přípravy
Doba vaření: 30 minut
Celkový čas: 60 minut
Také by vám mohlo chutnat:
Kdo se mnou vaří již delší dobu, ví, že s pečením sladkého to pro mě byla vždycky spíš bojovka. Byla to pro mě věda, do které jsem se vždy pouštěla spíše z donucení a opocená až na patách. Sladké pečení je pro mě daleko větší zodpovědnost a jelikož jsem masožrout, radši kousek pečeně, než… Jenže časy se mění, hladových mlsných krků přibývá, takže i do vod sladkého pečení se pouštím. A není to zas taková věda jako štěpení jádra, jak jsem se dlouhou dobu domnívala.
Těsto na posvícenské rohlíčky
Začneme přípravou těsta. V míse nebo na válu si vypracujeme vláčné, ale pevné těsto a to následovně:
Do hladké mouky vmícháme změklé máslo, kysanou smetanu a malou špetku soli a hněteme. Hnětení dejte klidně 10 minut, protože čím lépe prohněteme, tím bude těsto lépe spolupracovat a chutnat. Těsto poté nechte odležet v lednici klidně přes noc popřípadě alespoň ½ hodiny.
Směsi na plnění rohlíčků
Směs na plnění si připravte dle vašich chuťových preferencí. Jestliže vás honí mlsná neváhejte a udělejte si směsí víc. Jednoduše je připravíte tak, že smícháte všechny ingredience k náplni, které máte napsané v sekci ingredience.
Jablečná směs: Mám tu ale takovou řekla bych Tomovic specialitku a to plnění jablíčky. Moje drahá polovice tento způsob plnění miluje. Zde je potřeba trošku více přípravy. Jablíčka nakrájejte na menší kostičky a na másle je společně s cukrem a troškou rumu osmažte do zezlátnutí. Smažte radši na mírném plameni. Pokud chcete jablka úplně měkká, podlijte je troškou vody a nechte podusi do úplného změknutí.
Vypracováváme těsto
Jdeme na rohlíčkování. Troubu si nastavíme na 180 °C a necháme povolit těsto v pokojové teplotě, aby se dalo dobře zpracovat.
Na pomoučené válu těsto prohněteme a nakrájíme na 4 menší díly, ze kterých vyválíme pravidelný kruh (nebojte, já mám často taky spíš šištičku). Ten si rozřežeme na osminy a na nejširší část dáme trochu náplně. Pak rolujeme a rolujeme.
Rohlíčky dáme na pečicí papír popřípadě rovnou plech (díky máslu půjdou dobře sundat i bez papíru) a pomašlujeme je (potřeme rozmíchaným vajíčkem).
Pečeme do zezlátnutí přibližně 15-20 minut.
Hotové krasavce posypeme moučkovým cukrem a jíme.
Dobrou chuť
PS. Další sladké dobrůtky najdete v části Sladká huba.
Líbí se vám recept na posvícenské rohlíčky? Sdílejte ho s přáteli ;o) Díky!
Kolik byste dal/a receptu hvězdiček? (víc = lepší)
Další recepty z kategorií: Další recepty dle ingrediencí: Hladká mouka, jablka, kysaná smetana, mák, máslo, moučkový cukr, ořechy, rum, sůl, tvaroh, vejce
Mrkněte na můj nový projekt:
Jídelníček v čase karantény a náš nový projekt #vicnezkucharka. Mrkněte rovnou na www.vicnezkucharka.cz a nebo na článek zde na blogu, kde se dočtete, o co vlastně jde a proč to celé vzniklo.