Pokud jde o přípravu klasických lahůdek, jakými křehké posvícenské rohlíčky bezesporu jsou, držím se hesla, že je lepší držet osvědčeného postupu a sklízet tak dokonalé plody (rozuměj rohlíčky), se kterými uděláte radost všem, kdo se do nich s chutí zakousnou.

Tyto křehké malé rošťáky si můžete připravit s různými náplněmi – ořechovou, makovou, tvarohovou, povidlovou nebo jablečnou. Jen směle do nich.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Křehké posvícenské rohlíčky

Ingredience na posvícenské rohlíčky

Množství: 32 rohlíčků

(cca 32 rohlíčků)

Na těsto
350 g hladké mouky
150 g másla
200 g zakysané smetany
1 špetka soli (5 g)
moučkový cukr na pomoučení rohlíčků
1 vajíčko na pomašlování

Na tvarohovou náplň
1 polotučný tvaroh (250 g)
40 g moučkového cukru
1 lžička nastoruhané kůry z citronu
2 žloutky

Na ořechovou náplň
200 g mletých ořechů
100 g moučkového cukru
1 lžička rumu
1 bílek

Na makovou náplň
80 ml teplého mléka
100 g mletého máku
1 lžička rumu
1 lžíce moučkového cukru (20 g)
1 špetka perníkového koření (5 g)

Na jablečnou náplň
2 střední jablka (100 g)
1 lžička rumu (pokud je)
1 špetka skořice
1 lžička cukru (10 g)
1 lžička másla (10 g)


CHYSTÁTE ŠKOLNÍ SVAČINY?

Pak se vám bude líbit naše Velká svačinková bichle, čeká vás v ní na každý školní den jiný recept, sezonní, nutričně vyvážený, připravený do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Nebo si můžete stáhnout recepty na celý 1 měsíc zdarma! Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 30 minut
Celkový čas: 60 minut

Chcete posílat 1x týdně upozornění na nové recepty emailem? Navíc získáte pár dárečků! Klikněte sem a vše se dozvíte.


Také by vám mohlo chutnat:

Kdo se mnou vaří již delší dobu, ví, že s pečením sladkého to pro mě byla vždycky spíš bojovka. Byla to pro mě věda, do které jsem se vždy pouštěla spíše z donucení a opocená až na patách. Sladké pečení je pro mě daleko větší zodpovědnost a jelikož jsem masožrout, radši kousek pečeně, než… Jenže časy se mění, hladových mlsných krků přibývá, takže i do vod sladkého pečení se pouštím. A není to zas taková věda jako štěpení jádra, jak jsem se dlouhou dobu domnívala.

Těsto na posvícenské rohlíčky

Začneme přípravou těsta. V míse nebo na válu si vypracujeme vláčné, ale pevné těsto a to následovně: 

Do hladké mouky vmícháme změklé máslo, kysanou smetanu a malou špetku soli a hněteme. Hnětení dejte klidně 10 minut, protože čím lépe prohněteme, tím bude těsto lépe spolupracovat a chutnat. Těsto poté nechte odležet v lednici klidně přes noc popřípadě alespoň ½ hodiny. 

Směsi na plnění rohlíčků

Směs na plnění si připravte dle vašich chuťových preferencí. Jestliže vás honí mlsná neváhejte a udělejte si směsí víc. Jednoduše je připravíte tak, že smícháte všechny ingredience k náplni, které máte napsané v sekci ingredience. 

Jablečná směs: Mám tu ale takovou řekla bych Tomovic specialitku a to plnění jablíčky. Moje drahá polovice tento způsob plnění miluje. Zde je potřeba trošku více přípravy. Jablíčka nakrájejte na menší kostičky a na másle je společně s cukrem a troškou rumu osmažte do zezlátnutí. Smažte radši na mírném plameni. Pokud chcete jablka úplně měkká, podlijte je troškou vody a nechte podusi do úplného změknutí.

Vypracováváme těsto

Jdeme na rohlíčkování. Troubu si nastavíme na 180 °C a necháme povolit těsto v pokojové teplotě, aby se dalo dobře zpracovat.

Na pomoučené válu těsto prohněteme a nakrájíme na 4 menší díly, ze kterých vyválíme pravidelný kruh (nebojte, já mám často taky spíš šištičku). Ten si rozřežeme na osminy a na nejširší část dáme trochu náplně. Pak rolujeme a rolujeme. 

Rohlíčky dáme na pečicí papír popřípadě rovnou plech (díky máslu půjdou dobře sundat i bez papíru) a pomašlujeme je (potřeme rozmíchaným vajíčkem).

Pečeme do zezlátnutí přibližně 15-20 minut.

Hotové krasavce posypeme moučkovým cukrem a jíme.

Dobrou chuť

PS. Další sladké dobrůtky najdete v části Sladká huba.