Obrácený jablečný koláč
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/sladkosti/obraceny-jablecny-kolac/
Tarte tatin neboli obrácený koláč s jablky je krásným příkladem toho, že i z omylu může vzniknout něco skvělého. Proč?
Komu se to nikdy nestalo, jako kdyby nevařil. Vaříte, vaříte, najednou děláte něco jiného a recept se nepovede přesně tak, jak jste si představovali. Ale snažíte se situaci zachránit a nakonec? Vítězství! Sestry Tatinovy by mohly vyprávět. Právě díky omylu jedné z nich totiž vznikl tento krásný dokonale nedokonalý obrácený koláč.
Ingredience na obrácený koláč
Množství: 8 porcíNa těsto:
100 g másla
220 g hladké mouky
70 g krupicového cukru
1 lžička vanilkového extraktu
1 vejce
1 lžička kypřicího prášku
špetka soli (5 g)
Na karamel:
100 g másla
150 g cukru
5 středních jablek (cca 800 g)
Postup přípravy
Doba vaření: 60 minut
Celkový čas: 80 minut
Také by vám mohlo chutnat:
Těsto na korpus
Do hladké mouky přidejte lžičku kypřicího prášku, špetku soli, krupicový cukr a tyto sypké ingredience promíchejte společně s měkkým máslem a jedním celým vejcem.
Těsto bude pěkně držet pohromadě a nebude se drolit. Pokud by vám přeci jen přišlo drolivější, přidejte do něj po lžičce vody a trpělivě ho vypracujte. Ono se vám za poctivou péči odmění, věřte mi.
Vypracované těsto zabalte do potravinové folie a nechte odležet v lednici ideálně přes noc nebo aspoň hodinu.
Připravme si jablka
Jablíčka oloupeme, vykrojíme jádřinec a nakrájíme na šestiny. Pokud se vám s nimi nechce krájet, nechte klidně poloviny jablek, ale menší dílky jablek mi přijdou příjemnější a vizuálně i hezčí.
Jdeme na karamel
Děsí vás příprava karamelu? Nebojte se. S trochou opatrnosti a pravidelným mícháním se promícháte k dobrému karamelu.
Do pánve (ideálně litinovové či jiné, kterou dáte přímo do trouby) dejte na středním plameni rozpustit cukr. Cukr vařečkou promíchávejte. Postupně se začne lepit a rozpouštět. Je potřeba ho pravidelně míchat a míchat… A míchat, až bude mít krásně nazlátlou barvu. To může trvat klidně 10–15 minut.
Jakmile je karamel hotový, stáhněte plamen na minimum a po menších kouskách přidávejte postupně máslo, které opět míchejte, míchejte a míchtejte. Máslo se v karamelu postupně rozpustí a jakmile se s ním spojí, přidejte další menší kousek. A tak stále dokola. Vznikne světlá karamelová kaše.
Zde se hodí říct, nebuďte pitomí, neolizujte vařečku, i když to jednoho fakt láká. Karamel je horký jak ďas, takže byste si krásně spálili jazyk. Nestojí to za to, věřte mi. Osobní zkušenost. 🙂
Klademe jablka
Do karamelové směsi teď poklademe nakrájená jablka. Klademe je od kraje hezky dokola až ke středu a to tak, aby byla u sebe opravdu na těsno. Jablka se totiž pečením zdrcnou.
Na tuto jablečnou pokládku budeme nyní dávat odpočaté těsto.
Připravujeme korpus
Těsto necháme chvíli povolit v pokojové teplotě. Práce s ním je jednoduchá a nemělo by se nijak lepit ani více trhat.
Lehce si pomoučíme vál a vyválíme těsto cca 1 cm vysoké a kulaté ve velikosti o maličko větší, než je vaše pečicí pánev popř. forma.
Vyválené těsto přeneseme na pokladená jablka a párkrát propícháme vidličkou. Přebývající kraje zahneme směrem dovnitř pánve.
Pečeme v troubě na 160°C přibližně hodinu – těsto bude mít zlatavý nádech.
Koláč necháme zchladnout a pomocí podnosu nebo talíře, který přiložíme na korpus ho opatrně otočíme zkaramelizovanými jablky navrch.
Hotovo!
Může se stát, že se některá jablka přichytí k pánvi, ale nic se neděje. Prostě je jen sloupněte a přilepte ke zbytku koláče. Chuti to určitě neublíží.
Za sebe musím říct, že je pro mě koláč opravdu hodně velkým slaďourem. Vřele tedy doporučuji jeho sladkou chuť nabourat například lžící kysané smetany. Je to lahoda.
Po obráceném koláči sice rozhodně nezhubnete ani deko, ale bude vám jako v bavlnce.
Pája
Líbí se vám recept na obrácený koláč? Sdílejte ho s přáteli ;o) Díky!
Kolik byste dal/a receptu hvězdiček? (víc = lepší)
Další recepty z kategorií: Další recepty dle ingrediencí: cukr, jablka, kypřící prášek, máslo, sůl, vanilkový extrakt, vejce
Mrkněte na můj nový projekt:
Jídelníček v čase karantény a náš nový projekt #vicnezkucharka. Mrkněte rovnou na www.vicnezkucharka.cz a nebo na článek zde na blogu, kde se dočtete, o co vlastně jde a proč to celé vzniklo.
Super recept dělala jsem z bezlepkové mouky
Celková premiéra, s těstem se pracovalo dobře, karamel taky ok. Tak teď už jen ta chuť ale zatím se peče. 🙂
Olinko, jak recept dopadl? Věřím, že skvěle a po koláči se jen zaprášilo. Pája
Koláč je výborný, jen příště asi budu muset péct v jiné nádobě. Použila jsem litinový kulatý pekáč, v něm udělala karamel a pak přidala jablka a těsto. S těstem se pracovalo výborně, dala jsem upéct v litinové nádobě. Bohužel se mi nepodařilo koláč překlopit, respektive nechtěl ven z pekáče a nakonec mi zůstala v pekáči část jablek a malá část těsta. Snědli jsme ho i tak, byl skvělý, jen asi příště karamel předám do kulaté formy.
Ireno, hezký den. Taky mám litinovou pánev a musím se přiznat, že mi velmi dlouho trvalo se s ní spřátelit. Je to prostě specifické vaření a dovedu si představit, že to možná nemuselo jít vyklopit. Ale přesně jak píšete, stejně to člověk sež… 🙂 Stačí to jen překydat na koláč. Ono to stejně samo o sobě tolik parády neudělá. Mějte se krásně. Pája
Výborný koláč, dělala jsem z dvojité dávky na velký plech, aby vydržel i na neděli. , (pekla jsem v sobotu). Těsto bylo v ledničce jen půl hodiny a nebyl problém rozválet.
Dvojitá dávka je rozhodně rozumná. U nás se po něm doslova zaprášilo. 🙂
Bohužel,hodnotím špatně.Těsto se válelo velmi špatně,trhalo se.Uležené v lednici bylo.Kaše po spojení zkaramelizovaného cukru s máslem nevznikla,byly z toho akorát karamelové krusty.
KC, moc mě mrzí, že se recept nepovedl. S těstem bohužel asi příliš neporadím – možná bylo málo másla. Mouka je také často kus od kusu jiná.
Karamel je potvora, o tom žádná. Je jen potřeba ho opravdu neuspěchat a trpělivě míchat a máslo neházet celé, ale po kouskách a zapracovat ho.
Skvělý recept, už se těším, až ho upeču.Bude z bezlepkové mouky,ale budu věřit, že se povede.Jinak Pavlínko,moc děkuji za pomoc krůček po krůčku.
Už při samotném čtení receptu potvrzuji platnost Pavlovových reflexů. A pokud jde o hvězdičky, tak bych Vám jich dal 27, aby to ladilo
s vlajkou EU.
Děkuji, Richarde. 🙂