Kokosová buchta
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/sladkosti/kokosova-buchta/
Leckomu se při spojení slov „Natluču ti kokos“ vybaví dramatické chvíle, kdy ho po pokoji naháněl starší sourozenec, toužíc mladšího nezbedníka vytrestat za pravděpodobně rozbitou nebo ztracenou věc, se kterou ale on prostě určitě neměl co do činění.
Paní Čubu nátluk kokosu spíše vrací do vzpomínek na chvíli, kdy se poprvé zakousla do své první vlastnoručně upečené kokosové buchty a to k tomu navrch ještě ochmýřené kokosovou peřinkou.
Ona na první pohled kokosová buchta asi mnoho zájmu nevzbudí, ale při prvním ohledání za pomoci čichového aparátu člověk minimálně zpozorní a řekne si, že to tedy opravdu ukrutně dobře voní, a tedy by to mohlo i stejně dobře chutnat. Taky že ano.
S prvním zakousnutím si řeknete: „Hmmm, to je celé takové lehké a šťavnaté, že si budu asi muset dát ještě další kousek, abych zjistil, čím to je, že je to tak…voňavé a na jazyku se rozplývající.“ Ve chvíli, kdy už do sebe soukáte pátý kousek buchty, jste také propadli jejímu kouzlu.
Ingredience na kokosovou buchtu
Množství: 1 plech1 prášek do pečiva
½ hrnku oleje
1 hrnek cukr krystal
1 hrnek mléko
2 hrnky polohrubá mouka
2 vejce
1 hrnek kokosu
1 hrnek cukr moučka
250ml smetany na šlehání
Postup přípravy
Doba vaření: 40 minut
Celkový čas: 55 minut
Také by vám mohlo chutnat:
Jak tedy na ní?
Příprava tohoto kokosového potěšení je velmi jednoduchá a rychlá. V míse se smíchají všechny ingredience kromě kokosu, moučkového cukru a smetany – ty nám později poslouží jako hlavní buchtová pokrývka. Když jsou ingredience hezky smíchané, vlejeme je do vymazaného pekáče (třeba takového, případně další inspiraci hledejte v mém obchůdku).
V tuto chvíli nastupují do akce kokos a moučkový cukr. Ty si promícháme dohromady a posypeme směsí připravené těsto – hezky rovnoměrně a s citem, ať tam nejsou krátery.
Klademe do trouby vyhřáté na 200°C a pečeme cca 20 minut – tj. dokud není kokos nazlátlý. Pro rejpálky: vezmeme špejličku a zarejeme do těsta. Když už se na špejli nic nepřilepí, je buchta hotová.
Kdo četl pozorně, určitě mu vrtá hlavou, kam se poděla smetana. Čuba nezapomněla! Pozorný čtenář se nemusí bát. Smetana jen poslouží ve chvíli, kdy buchtu vytáhneme z trouby. Smetanu je potřeba rovnoměrně rozlít ještě za horka, aby se do buchty vsákla.
Buchta je bezkonkurenčně nejlepší, když ji necháte třeba přes noc vychladnout v lednici. To se pak kokos a smetana krásně spojí dohromady a vytvoří nefalšované kokosové nebe na zemi.
A to je prosím pěkně celé!
Hledáš více sladké inspirace?
Líbí se vám recept na kokosovou buchtu? Sdílejte ho s přáteli ;o) Díky!
Kolik byste dal/a receptu hvězdiček? (víc = lepší)
Další recepty z kategorií: Další recepty dle ingrediencí: kokos, mléko, moučkový cukr, mouka, olej, prášek do pečiva, smetana, vejce
Mrkněte na můj nový projekt:
Jídelníček v čase karantény a náš nový projekt #vicnezkucharka. Mrkněte rovnou na www.vicnezkucharka.cz a nebo na článek zde na blogu, kde se dočtete, o co vlastně jde a proč to celé vzniklo.
Dobrý den,
nezkoušely jste dát místo smetany ke šlehání veganskou variantu – Alpro smetanu? Dcera má alergii na mléčnou bílkovinu a tolik těch mléčných výrobků v jedné buchtě nesnese.
Děkuji
Jana
Jano, myslím, že to by mělo jít naprosto v pohodě. Smetana tam má hlavně funkci zvlhčení a dovedu si představit, že třeba i troška mandlového, rýžového nebo kokosového nápoje by udělala stejnou službu.
Hezký den.Děláte na velký plech?
Pozdě, ale přece. Plech je to větší – cca 36×25 cm.
Mužů ji udělat z bezlepkove mouky?
Ahoj Ivano, podle mě by to mělo jít bez problému i s bezlepkovou moukou. Dej mi prosím vědět, zda se povedla.
Líbí se mi recepty. Vyzkoušela jsem výbornou kokosovou buchtu. Polévám ji čokoládovou polevou
Tak ta čokoládová poleva musí být super!