Bábovek není nikdy dost. Cuketová bábovka je skvělým řešením, jak se zbavit nějakých těch zbytků cuket a zároveň nasytit hladové krky bažící po sladkém.

Šťavnatá cuketová bábovka s pistáciemi navíc ještě naprosto báječně křupe. Její příprava vám zabere pár minut a odměnou bude fakt echt labůžo.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Šťavnatá cuketová bábovka s pistáciemi

Ingredience na cuketovou bábovku

Množství: 12 porcí

400 g polohrubé mouky
100 g krupicového cukru
1 vanilkový cukr (8 g)
1 kypřicí prášek (12 g)
1 lžíce holandského kakaa (10 g)
1 malá špetka soli (3 g)
2 vejce M
100 ml polotučného mléka
80 g másla
300 g nastrouhané cukety
50 g nasekaných pistácií (či jiných ořechů)


ROZDÁVÁME KUCHAŘKY ZDARMA

Školní rok se blíží! Udělejte radost dítkům krásnou svačinkovou krabičkou a sobě téměř nekonečnou (nejen) svačinkovou inspirací. V mé kuchařce vás čeká 190 receptů, sezonních, nutričně vyvážených, připravených do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Navíc nyní získáte jako dárek naší Velkou prázdninovu bichli! Tedy 2 knihy za cenu jedné (platí pouze do rozdání zásob). Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 45 minut
Celkový čas: 60 minut

Na bábovkách je příjemné především to, že je jejich příprava většinou velmi snadná a odměnou vám bude vynikající šťavnatý moučník, za který vám rodina poděkuje.

Šťavnatost podpoříme především přidáním cukety, ale vynikající je bábovka například i s dýní hokkaido.

Do bábovky také přidáme ořechy – v mém případě jsem sáhla po pistáciích, ale určitě se nebojte použít například vlašské, lískové nebo jiné oříšky. V bábovce udělají velkou parádu, protože budou sem tam křupat.

Připravujeme těsto

V míse si promícháme sypké složky receptu – polohrubou mouku, kypřicí prášek, vanilkový cukr, cukr, a špetku soli. Vmícháme vlažné mléko, rozpuštěné máslo a také celá vejce a dobře promícháme. Těsto bude mít takovou polotekutou konzistenci.

Pokud chcete bábovku mramorovanou, tak si dejte 1/3 těsta stranou a promíchejte s kakaem. Jestliže se s tím ale nechcete patlat, klidně kakao vmíchejte do celého těsta.

Cuketu oškrábeme, vyřízneme pecičky z jejího středu a nahrubo nastrouháme. Přimícháme ji k těstu a jdeme na poslední přípravy.

Troubu si nastavíme na 180°C na horní a dolní ohřev (popřípadě na horkovzduch).

Formu na bábovku vytřeme tukem (máslem nebo olejem) a vysypeme moukou.

Těsto přelijeme do formy na bábovku a dáme péct do trouby přibližně na 40–50 minut. Hotová bábovka by měla být hotová ve chvíli, kdy do ní píchneme špejličkou a ta je suchá.

Pokud by vám začala bábovka až příliš tmavnout, můžete na ni dát pečicí papír, aby se více nepálila.

Co po dopečení?

Bábovku necháme vychladnout a ve chvíli, kdy už je vlažná, ji můžeme překlopit na talíř. Sama o sobě je bábovka pěkně sladká, ale určitě se nikdo nebude zlobit, když ji lehce pocukrujete moučkovým cukrem. Ať vám chutná.

Pája