Bábovek není nikdy dost. Cuketová bábovka je skvělým řešením, jak se zbavit nějakých těch zbytků cuket a zároveň nasytit hladové krky bažící po sladkém.

Šťavnatá cuketová bábovka s pistáciemi navíc ještě naprosto báječně křupe. Její příprava vám zabere pár minut a odměnou bude fakt echt labůžo.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Šťavnatá cuketová bábovka s pistáciemi

Ingredience na cuketovou bábovku

Množství: 12 porcí

400 g polohrubé mouky
100 g krupicového cukru
1 vanilkový cukr (8 g)
1 kypřicí prášek (12 g)
1 lžíce holandského kakaa (10 g)
1 malá špetka soli (3 g)
2 vejce M
100 ml polotučného mléka
80 g másla
300 g nastrouhané cukety
50 g nasekaných pistácií (či jiných ořechů)


TIP na vděčný vánoční dárek: V každé mé kuchařce vás čeká 190 receptů – to je 2-3× víc než ve většině ostatních kuchařek. Co uvařit zítra jednou pro vždy vyřešeno.

Prohlédnout kuchařky

Navíc k výhodnému balíčku 3 Bichlí získáte nyní dárek v hodnotě 490 Kč ZDARMA! #VícNežKuchařka

Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 45 minut
Celkový čas: 55 minut

Na bábovkách je příjemné především to, že je jejich příprava většinou velmi snadná a odměnou vám bude vynikající šťavnatý moučník, za který vám rodina poděkuje.

Šťavnatost podpoříme především přidáním cukety, ale vynikající je bábovka například i s dýní hokkaido.

Do bábovky také přidáme ořechy – v mém případě jsem sáhla po pistáciích, ale určitě se nebojte použít například vlašské, lískové nebo jiné oříšky. V bábovce udělají velkou parádu, protože budou sem tam křupat.

Připravujeme těsto

V míse si promícháme sypké složky receptu – polohrubou mouku, kypřicí prášek, vanilkový cukr, cukr, a špetku soli. Vmícháme vlažné mléko, rozpuštěné máslo a také celá vejce a dobře promícháme. Těsto bude mít takovou polotekutou konzistenci.

Pokud chcete bábovku mramorovanou, tak si dejte 1/3 těsta stranou a promíchejte s kakaem. Jestliže se s tím ale nechcete patlat, klidně kakao vmíchejte do celého těsta.

Cuketu oškrábeme, vyřízneme pecičky z jejího středu a nahrubo nastrouháme. Přimícháme ji k těstu a jdeme na poslední přípravy.

Troubu si nastavíme na 180°C na horní a dolní ohřev (popřípadě na horkovzduch).

Formu na bábovku vytřeme tukem (máslem nebo olejem) a vysypeme moukou.

Těsto přelijeme do formy na bábovku a dáme péct do trouby přibližně na 40–50 minut. Hotová bábovka by měla být hotová ve chvíli, kdy do ní píchneme špejličkou a ta je suchá.

Pokud by vám začala bábovka až příliš tmavnout, můžete na ni dát pečicí papír, aby se více nepálila.

Co po dopečení?

Bábovku necháme vychladnout a ve chvíli, kdy už je vlažná, ji můžeme překlopit na talíř. Sama o sobě je bábovka pěkně sladká, ale určitě se nikdo nebude zlobit, když ji lehce pocukrujete moučkovým cukrem. Ať vám chutná.

Pája