Šťavnatá cuketová bábovka s pistáciemi
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/sladkosti/cuketova-babovka/
Bábovek není nikdy dost. Cuketová bábovka je skvělým řešením, jak se zbavit nějakých těch zbytků cuket a zároveň nasytit hladové krky bažící po sladkém.
Šťavnatá cuketová bábovka s pistáciemi navíc ještě naprosto báječně křupe. Její příprava vám zabere pár minut a odměnou bude fakt echt labůžo.
Ingredience na cuketovou bábovku
Množství: 12 porcí400 g polohrubé mouky
100 g krupicového cukru
1 vanilkový cukr (8 g)
1 kypřicí prášek (12 g)
1 lžíce holandského kakaa (10 g)
1 malá špetka soli (3 g)
2 vejce M
100 ml polotučného mléka
80 g másla
300 g nastrouhané cukety
50 g nasekaných pistácií (či jiných ořechů)
Postup přípravy
Doba vaření: 45 minut
Celkový čas: 55 minut
Také by vám mohlo chutnat:
Na bábovkách je příjemné především to, že je jejich příprava většinou velmi snadná a odměnou vám bude vynikající šťavnatý moučník, za který vám rodina poděkuje.
Šťavnatost podpoříme především přidáním cukety, ale vynikající je bábovka například i s dýní hokkaido.
Do bábovky také přidáme ořechy – v mém případě jsem sáhla po pistáciích, ale určitě se nebojte použít například vlašské, lískové nebo jiné oříšky. V bábovce udělají velkou parádu, protože budou sem tam křupat.
Připravujeme těsto
V míse si promícháme sypké složky receptu – polohrubou mouku, kypřicí prášek, vanilkový cukr, cukr, a špetku soli. Vmícháme vlažné mléko, rozpuštěné máslo a také celá vejce a dobře promícháme. Těsto bude mít takovou polotekutou konzistenci.
Pokud chcete bábovku mramorovanou, tak si dejte 1/3 těsta stranou a promíchejte s kakaem. Jestliže se s tím ale nechcete patlat, klidně kakao vmíchejte do celého těsta.
Cuketu oškrábeme, vyřízneme pecičky z jejího středu a nahrubo nastrouháme. Přimícháme ji k těstu a jdeme na poslední přípravy.
Troubu si nastavíme na 180°C na horní a dolní ohřev (popřípadě na horkovzduch).
Formu na bábovku vytřeme tukem (máslem nebo olejem) a vysypeme moukou.
Těsto přelijeme do formy na bábovku a dáme péct do trouby přibližně na 40–50 minut. Hotová bábovka by měla být hotová ve chvíli, kdy do ní píchneme špejličkou a ta je suchá.
Pokud by vám začala bábovka až příliš tmavnout, můžete na ni dát pečicí papír, aby se více nepálila.
Co po dopečení?
Bábovku necháme vychladnout a ve chvíli, kdy už je vlažná, ji můžeme překlopit na talíř. Sama o sobě je bábovka pěkně sladká, ale určitě se nikdo nebude zlobit, když ji lehce pocukrujete moučkovým cukrem. Ať vám chutná.
Líbí se vám recept na cuketovou bábovku? Sdílejte ho s přáteli ;o) Díky!
Kolik byste dal/a receptu hvězdiček? (víc = lepší)
Další recepty z kategorií: Další recepty dle ingrediencí: cuketa, cukr, holandské kakao, kypřící prášek, lískové ořechy, máslo, pistácie, polohrubá mouka, polotučné mléko, sůl, vanilkový cukr, vejce
Mrkněte na můj nový projekt:
Jídelníček v čase karantény a náš nový projekt #vicnezkucharka. Mrkněte rovnou na www.vicnezkucharka.cz a nebo na článek zde na blogu, kde se dočtete, o co vlastně jde a proč to celé vzniklo.