Zimní salát s pečenými batáty, cizrnou a čočkou
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/salaty/zimni-salat/
Zimní salát s pečenými batáty, cizrnou a čočkou je ztělesněným důkazem toho, že i když mrzne, až praští, můžeme vytvořit něco zeleninového a naprosto báječného.
Recept se jmenuje „zimní salát“ především proto, že ingredience seženete i v naprosté zeleninové nepřízni v zimě. Nebojte se s ním ale ládovat vlastně kdykoli během roku. Díky zelenině, ale i luštěninám a dobré bílkovince mozzarellce je to totiž naprosto výživná pecka.
Ingredience na zimní salát s pečenými batáty, cizrnou a čočkou
Množství: 4 porce2 batáty (300 g)
2 lžíce olivového oleje (40 ml)
1 plechovka cizrny (425 ml)
1 plechovka čočky (425 ml)
1 menší červená cibule (50 g)
2 balení mozzarelly (2 x 125 g)
100 g zelených oliv
1 větší jablko (100 g)
1 balení baby špenátu (125 g)
Na zálivku
2 lžíce olivového oleje (40 ml)
1 lžíce citronové šťávy (10 ml)
1 stroužek česneku (5 g)
1 špetka červené papriky (5 g)
1 špetka soli (5 g)
Postup přípravy
Doba vaření: 15 minut
Celkový čas: 15 minut
Také by vám mohlo chutnat:
Chystáme batáty
Nemůže být vlastně nic jednoduššího. Jediné, s čím se budete muset trošku vařit, jsou batáty. Ale i tak je to vlastně raz dva. Začneme tedy s nimi.
Batáty oloupeme a nakrájíme je na kostičky tak akorát na skus. V pánvi necháme rozehřát olivový olej na kterém na mírném plameni budeme smažit batáty. 10-15 minut není vůbec problém. Chceme, aby byly krásně zlaté.
Batáty se dají také upéct v troubě na 180 °C – hoďte je na pečicí papír, lehce zakapejte olejem a pečte do zezlátnutí cca 20 minut.
Za mě je ale stále praktičtější metoda smažení na pánvi.
Jakmile jsou batáty měkké a zlaté, přidáme k nim ještě baby špenát (nebo klidně i obyč špenát) a necháme ho už jen spařit (1 minuta stačí).
Připravujeme zálivku
Do salátu si připravíme naprosto jednoduchou a výbornou zálivku. Smícháme 2 lžíce olivového oleje, 1 lžíci citronové šťávy, 1 stroužek česneku, 1 špetku červené papriky, 1 špetku soli a vymícháme emulzi.
Dokončujeme salát
Do mísy si nakrájíme na tenké proužky červenou cibuli, přidáme slité olivy (zelené jsou zde opravdu daleko lepší), přidáme scezenou čočku a cizrnu, nezapomeneme také na kostičky nakrájené jablko.
Přidáme pečené batáty se špenátem a promícháme se zálivkou. A to je vše. Salátek je hotový. Vydatný a hlavně naprosto úžasný.
Dobrou chuť přeje Pája
PS. Další salátové dobroty najdete v sekci (Ne)zdravé saláty.
Líbí se vám recept na zimní salát s pečenými batáty, cizrnou a čočkou? Sdílejte ho s přáteli ;o) Díky!
Kolik byste dal/a receptu hvězdiček? (víc = lepší)
Další recepty z kategorií:
- (Ne) Zdravé saláty
- Bezlepci
- Naši favoriti
- Přílohy jak z výlohy
- Rychlovky na talíři
- Vegetariáni
- Zdravé dobroty
Mrkněte na můj nový projekt:
Jídelníček v čase karantény a náš nový projekt #vicnezkucharka. Mrkněte rovnou na www.vicnezkucharka.cz a nebo na článek zde na blogu, kde se dočtete, o co vlastně jde a proč to celé vzniklo.