Zimní salát s pečenými batáty, cizrnou a čočkou je ztělesněným důkazem toho, že i když mrzne, až praští, můžeme vytvořit něco zeleninového a naprosto báječného.

Recept se jmenuje „zimní salát“ především proto, že ingredience seženete i v naprosté zeleninové nepřízni v zimě. Nebojte se s ním ale ládovat vlastně kdykoli během roku. Díky zelenině, ale i luštěninám a dobré bílkovince mozzarellce je to totiž naprosto výživná pecka.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Zimní salát s pečenými batáty, cizrnou a čočkou

Ingredience na zimní salát s pečenými batáty, cizrnou a čočkou

Množství: 4 porce

2 batáty (300 g)
2 lžíce olivového oleje (40 ml)
1 plechovka cizrny (425 ml)
1 plechovka čočky (425 ml)
1 menší červená cibule (50 g)
2 balení mozzarelly (2 x 125 g)
100 g zelených oliv
1 větší jablko (100 g)
1 balení baby špenátu (125 g)

Na zálivku

2 lžíce olivového oleje (40 ml)
1 lžíce citronové šťávy (10 ml)
1 stroužek česneku (5 g)
1 špetka červené papriky (5 g)
1 špetka soli (5 g)


ROZDÁVÁME KUCHAŘKY ZDARMA

Školní rok se blíží! Udělejte radost dítkům krásnou svačinkovou krabičkou a sobě téměř nekonečnou (nejen) svačinkovou inspirací. V mé kuchařce vás čeká 190 receptů, sezonních, nutričně vyvážených, připravených do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Navíc nyní získáte jako dárek naší Velkou prázdninovu bichli! Tedy 2 knihy za cenu jedné (platí pouze do rozdání zásob). Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 15 minut
Celkový čas: 30 minut

Chystáme batáty

Nemůže být vlastně nic jednoduššího. Jediné, s čím se budete muset trošku vařit, jsou batáty. Ale i tak je to vlastně raz dva. Začneme tedy s nimi.

Batáty oloupeme a nakrájíme je na kostičky tak akorát na skus. V pánvi necháme rozehřát olivový olej na kterém na mírném plameni budeme smažit batáty. 10-15 minut není vůbec problém. Chceme, aby byly krásně zlaté.

Batáty se dají také upéct v troubě na 180  °C – hoďte je na pečicí papír, lehce zakapejte olejem a pečte do zezlátnutí cca 20 minut.

Za mě je ale stále praktičtější metoda smažení na pánvi.

Jakmile jsou batáty měkké a zlaté, přidáme k nim ještě baby špenát (nebo klidně i obyč špenát) a necháme ho už jen spařit (1 minuta stačí).

Připravujeme zálivku

Do salátu si připravíme naprosto jednoduchou a výbornou zálivku. Smícháme 2 lžíce olivového oleje, 1 lžíci citronové šťávy, 1 stroužek česneku, 1 špetku červené papriky, 1 špetku soli a vymícháme emulzi.

Dokončujeme salát

Do mísy si nakrájíme na tenké proužky červenou cibuli, přidáme slité olivy (zelené jsou zde opravdu daleko lepší), přidáme scezenou čočku a cizrnu, nezapomeneme také na kostičky nakrájené jablko.

Přidáme pečené batáty se špenátem a promícháme se zálivkou. A to je vše. Salátek je hotový. Vydatný a hlavně naprosto úžasný.

Dobrou chuť přeje Pája

 

PS. Další salátové dobroty najdete v sekci (Ne)zdravé saláty.