Karbanátky jsou takovou klasikou, se kterou moc trápení není a setkáte se s ní v různých obdobách po celém světě. Mám pro vás recept na skvělé domácí karbanátky, kterou zvládnete levou zadní za chvilku.

Nedávno jsem si tak říkala, odkud vlastně to slovo karbanátek přišlo a co znamené. Pokud vás to zajímá, čtěte dál. Pokud nechcete být obohaceni troškou té internetové moudrosi, pokračujte na recept. 

První hledání po původu karbanátku směřovalo do Maďarka a to k odkazu slova karban, tedy ke karetní hře…no pravděpodobně je karbaníci používali místo žetonů, stejně jako se to dnes dělá například u pokeru. Následovala Itálie, která si také původ slova karbanátek přivlastňuje a odvozuje ho od karbonu, tedy uhlí. Německo se za tím moc neloudalo a karbanátek si také přivlastňuje. Ať je to, jak je to, karbanátek se těší velké popularitě jak u místních, tak i za mořem a kdo karbanátek ještě nikdy nezkusil, jako kdyby nežil (nebo minimálně karbanátek necítil někde na zájezdu v autobuse, kdy se rozlinul typický karbanátkový odér…).

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Skvělé domácí karbanátky

Ingredience na domácí karbanátky

Množství: 4 porce

400 g mletého vepřového plecka
400 g mletého hovězího krku
1 vejce
1 starší houska
50 ml vody nebo mléka
1 lžíce majoránky
Špetka soli
1/2 cibule
2 stroužky česneku

 


Školní rok je tu! Udělejte radost dítkům krásnou svačinkovou krabičkou a sobě téměř nekonečnou (nejen) svačinkovou inspirací. V mé kuchařce vás čeká 190 receptů, sezonních, nutričně vyvážených, připravených do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Navíc nyní získáte bonus – neomezený přístup k receptům z knihy v členské sekci našeho webu, takže recepty budete mít po ruce i na cestách a kniha může zůstat klidně doma. 🙂 Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 15 minut
Celkový čas: 30 minut

Půvab karbanátku spočívá v jeho jednoduchosti a chutnosti.

Je to o mase

Základem je dobré mleté maso. Já jedu na poměr 50/50 tedy vepřového/hovězího. Pro klasické karbanátky mi to přijde jako ideální. Maso je šťavnaté, ale ne přetučnělé.

Mícháme

Do mletého masa přidejte rozmáčenou housku nebo namočenou strouhanku v mléce či vodě.

Dochuťte nastrouhaným česnekem, vajíčkem, solí, majoránkou a přidáte osmahlou cibulku na kostky, nebo pokud se vám nechce smažit, jde i syrová.

Karboše pak tvarujte do kuliček asi o velikosti mojí dlaně (nebo vaší). 🙂

Někdo karbanátky ještě obaluje ve strouhance, což jim dodá ještě další stupínek křupavosti. Já nicméně strouhanku vynechávám a karbanátky smažím na oleji přímo jen vytvarované.

Nejlepší jsou domácí karbanátky s vařeným bramborem nebo kaší.

Karbanu zdar!

Mrkněte se na další recepty z mletého masa.