Karbanátky jsou takovou mezinárodní klasikou, se kterou moc trápení není a většina lidí na něj recept zná.
Co mě ale jednoho dne překvapilo, bylo to zrovna při nakousnutí dalšího kousku domácího karbanátku, co to je vlastně za slovo ten karbanátek. Jelikož jsou Čuby od přirození zvědavé, tak jsem začala trochu pátrat na internetu a zjistila jsem, že stejně jako je druhů karbanátků, tolik je i výkladů slova.

První objev směřoval do Maďarka a to k odkazu slova karban, tedy ke karetní hře…no pravděpodobně je karbaníci používali místo žetonů, stejně jako se to dnes dělá například u pokeru. Následovala Itálie, která si také původ slova karbanátek přivlastňuje a odvozuje ho od karbonu, tedy uhlí. Německo se za tím moc neloudalo a karbanátek si také přivlastňuje. Ať je to, jak je to, karbanátek se těší velké popularitě jak u místních, tak i za mořem a kdo karbanátek ještě nikdy nezkusil, jako kdyby nežil (nebo minimálně karbanátek necítil někde na zájezdu v autobuse, kdy se rozlinul typický karbanátkový odér…).

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Domácí karbanátky paní Čuby

Ingredience na domácí karbanátky

Množství: 6 porcí

1 kg mletého masa (vepřové, hovězí 50:50)
1 vejce
1 houska
Majoránka
Sůl
1 cibule
2 stroužky česneku

 

TIP 1: Chcete získat 300 Kč na nákup? Mrkněte na mé představení služby Twisto, v článku najdete krom výhod a nevýhod také kód na 300 Kč kredit na vyzkoušení. #300kcjenpromectenare

TIP 2: A v čem nákup odnést? Co potěšit přírodu a místo igelitky použít originální českou síťovku? V kombinaci s TIP 1 můžete mít 2 zdarma :-O #zerowaste


20 nej receptů

eKuchařka 20 nejoblíbenějších receptů paní Čuby

Přihlaš se k odběru nových receptů emailem a získáš zdarma eKuchařku 20 nejoblíbenějších receptů paní Čuby a až 800 Kč slevu na kuchyňské spotřebiče G21!

Taky nesnáším spam, Tvůj email nikomu nikdy neprozradím a odběr můžeš kdykoli snadno zrušit. Více o našich zásadách zpracování osobních údajů zde.


 

Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 15 minut
Celkový čas: 30 minut

Chceš posílat upozornění na nové recepty přímo do FB messengeru? Můj nový virtuální pomocník Čubot se o to postará. A je to vtipálek! O co jde?


Také by Ti mohlo chutnat:

Půvab karbanátku spočívá v jeho jednoduchosti a chutnosti.

Vlastně jen vezmete mleté maso – já jedu na poměr 50/50 tedy vepřového/hovězího. Pro klasické karbanátky mi to přijde jako ideální. Maso je šťavnaté, ale ne přetučnělé. Do masa přidáte rozmáčenou housku nebo namočenou strouhanku, dochutíte nastrouhaným česnekem, vajíčkem, solí, majoránkou a přidáte osmahlou cibulku na kostky, nebo pokud se vám nechce smažit, jde i syrová.

Karboše pak tvarujeme do kuliček asi o velikosti mojí dlaně :),  z fotky lehce odvodíte. Já už je ani neobaluji ve strouhance a jen je osmažím na oleji.

Je to velká dobrota s bramborami nebo i za studena s hořčicí a chlebem.

Karbanu zdar!

Jukněte se na další recepty z mletého masa.