Karbanátky jsou takovou mezinárodní klasikou, se kterou moc trápení není a většina lidí na něj recept zná.
Co mě ale jednoho dne překvapilo, bylo to zrovna při nakousnutí dalšího kousku domácího karbanátku, co to je vlastně za slovo ten karbanátek. Jelikož jsou Čuby od přirození zvědavé, tak jsem začala trochu pátrat na internetu a zjistila jsem, že stejně jako je druhů karbanátků, tolik je i výkladů slova.

První objev směřoval do Maďarka a to k odkazu slova karban, tedy ke karetní hře…no pravděpodobně je karbaníci používali místo žetonů, stejně jako se to dnes dělá například u pokeru. Následovala Itálie, která si také původ slova karbanátek přivlastňuje a odvozuje ho od karbonu, tedy uhlí. Německo se za tím moc neloudalo a karbanátek si také přivlastňuje. Ať je to, jak je to, karbanátek se těší velké popularitě jak u místních, tak i za mořem a kdo karbanátek ještě nikdy nezkusil, jako kdyby nežil (nebo minimálně karbanátek necítil někde na zájezdu v autobuse, kdy se rozlinul typický karbanátkový odér…).

Ingredience na domácí karbanátky


1 kg mletého masa (vepřové, hovězí 50:50)
1 vejce
1 houska
Majoránka
Sůl
1 cibule
2 stroužky česneku

 

Množství: 6 porcí


Nově: Sledujte Čubí stories na Instagramu!

Fotky nových receptů, ale i legrácky a pohled do zákulisí (nejen) kulinářského života Paní Čuby přes „Instagram stories“. Buďme v kontaktu 🙂

Čubí instagram a stories

@receptypanicuby


Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 15 minut
Celkový čas: 30 minut

Chceš posílat upozornění na nové recepty přímo do FB messengeru? Můj nový virtuální pomocník Čubot se o to postará. A je to vtipálek! O co jde?



Také by Ti mohlo chutnat:

Půvab karbanátku spočívá v jeho jednoduchosti a chutnosti.

Vlastně jen vezmete mleté maso – já jedu na poměr 50/50 tedy vepřového/hovězího. Pro klasické karbanátky mi to přijde jako ideální. Maso je šťavnaté, ale ne přetučnělé. Do masa přidáte rozmáčenou housku nebo namočenou strouhanku, dochutíte nastrouhaným česnekem, vajíčkem, solí, majoránkou a přidáte osmahlou cibulku na kostky, nebo pokud se vám nechce smažit, jde i syrová.

Karboše pak tvarujeme do kuliček asi o velikosti mojí dlaně :),  z fotky lehce odvodíte. Já už je ani neobaluji ve strouhance a jen je osmažím na oleji.

Je to velká dobrota s bramborami nebo i za studena s hořčicí a chlebem.

Karbanu zdar!

Jukněte se na další recepty z mletého masa.