Mám tu pro vás opět jednu jarní specialitku, která kombinuje dvě výtečné bylinky – libeček a medvědí česnek. Pstruh s libečkem a pestem z medvědího česneku je neskutečná dobrůtka, kterou si zamilujete na první dobrou.

Pokud jsou u vás ryby spíše raritou, protože třeba úplně nevíte, jak s nimi naložit a jak je připravit, je pstruh s libečkem a pestem z medvědího česneku skvělým způsobem, jak si rybky oblíbit. Kromě toho je velmi dobře dostupný v našich českých luzích a hájích a dá se koupit ve skvělé kvalitě.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Pstruh s libečkem a pestem z medvědího česneku

Ingredience na pstruha s libečkem a pestem z medvědího česneku

Množství: 4 porce

4x pstruh (1 cca 250 g)
2 hrsti čerstvého libečku (20 g)
špetka soli (5 g)
2 lžíce másla (40 g)
1 citron (100 g)

Na pesto z medvědího česneku

2 hrsti medvědího česneku (cca 200 g)
3 lžíce olivového oleje (60 ml)
špetka soli (5 g)

lze také přidat:

50 g parmázánu
50 g oříšků dle chuti


CO ZÍTRA KE SVAČINĚ?

Problém vyřešen, stáhněte si zdarma 20 receptů z našeho bestselleru, kuchařky Velká svačinková bichle. #mňamsváča


Postup přípravy

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 30 minut
Celkový čas: 45 minut

Připravujeme pstruha

Čerstvého pstruha si omyjeme pod studenou vodou a pěkně poctivě ho usušíme, popř. pokud není vykuchaný, vykucháme vnitřnosti. Dáme ho na plech vyložený pečicím papírem a troubu si roztopíme na 200°C.

Kůži lehce nařízneme – uděláme 5–6 zářezů.

Pesto z medvědího česneku

Sezona medvědího česneku je poměrně krátká (březen až začátek května), takže uskladnit si tento česnekový zázrak je vlastně taková výhra. Pesto připravuji v naprosto nejjednodušší podobě a to ve složení medvědí česnek–sůl–dobrý olivový olej. Takto připravené pesto, pokud se totiž dobře uskladní, vydrží v lednici i několik měsíců.

Všechny ingredience na pesto dejte do mixéru a dobře rozmixujte. To je vše. Pesto je hotové!

Kompletní recept na pesto z medvědího česneku i s tipy na jiné dochucení pesta je na webu také.

Na našeho pstruha bude stačit cca 1 lžíce pesta na porci, takže pokud vám zbyde víc, dejte ho do dobře vymyté sklenice, zavřete a nechte v lednici.

Plníme pstruha

Pesto vetřeme jak do rybky, tak i po povrchu do zářezů.

Přidáme také dobře opláchnutý čerstvý libeček, který nemusíme ani krájet. Do každé rybky dáme snítku.

Pstruha díky pestu není potřeba nijak více solit.

Pečeme či smažíme

Vše už máme připravené, takže můžeme pstruha upéct. Buď v troubě – dáme ho do pekáčku společně s hrudkou másla a na pečení by mělo stačit přibližně 15–20 minut (záleží na velikosti ryb).

Popřípadě můžeme pstruha péci také na másle na pánvi přibližně 5 minut z každé strany.

Je to dobrůtka, která na stůl rozhodně patří a udělá velkou parádu. Výborný je pstruh třeba i jen s bohatým zeleninovým salátem nebo s dobrými brambory.

Nezapomeňte ho ještě před konzumací zakápnout trochou citronu.

Rybkám sláva!
Pája