Pstruh s libečkem a pestem z medvědího česneku
Původní recept a podrobně nafocený postup přípravy najdete na www.receptypanicuby.cz
https://receptypanicuby.cz/ryby/pstruh-s-libeckem-a-pestem-z-medvediho-cesneku/
Mám tu pro vás opět jednu jarní specialitku, která kombinuje dvě výtečné bylinky – libeček a medvědí česnek. Pstruh s libečkem a pestem z medvědího česneku je neskutečná dobrůtka, kterou si zamilujete na první dobrou.
Pokud jsou u vás ryby spíše raritou, protože třeba úplně nevíte, jak s nimi naložit a jak je připravit, je pstruh s libečkem a pestem z medvědího česneku skvělým způsobem, jak si rybky oblíbit. Kromě toho je velmi dobře dostupný v našich českých luzích a hájích a dá se koupit ve skvělé kvalitě.
Ingredience pstruha s libečkem a pestem z medvědího česneku
Množství: 4 porce4x pstruh (1 cca 250 g)
2 hrsti čerstvého libečku (20 g)
špetka soli (5 g)
2 lžíce másla (40 g)
1 citron (100 g)
Na pesto z medvědího česneku
2 hrsti medvědího česneku (cca 200 g)
3 lžíce olivového oleje (60 ml)
špetka soli (5 g)
lze také přidat:
50 g parmázánu
50 g oříšků dle chuti
Postup přípravy
Doba vaření: 30 minut
Celkový čas: 45 minut
Také by vám mohlo chutnat:
Připravujeme pstruha
Čerstvého pstruha si omyjeme pod studenou vodou a pěkně poctivě ho usušíme popř. pokud není vykuchaný, vykucháme vnitřnosti. Dáme ho na plech vyložený pečicím papírem a troubu si roztopíme na 200°C
Kůži lehce nařízneme – uděláme 5–6 zářezů.
Pesto z medvědího česneku
Sezona medvědího česneku je poměrně krátká (březen až začátek května), takže uskladnit si tento česnekový zázrak je vlastně taková výhra. Pesto připravuji v naprosto nejjednodušší podobě a to ve složení medvědí česnek–sůl–dobrý olivový olej. Takto připravené pesto, pokud se totiž dobře uskladní, vydrží v lednici i několik měsíců. .
Všechny ingredience na pesto dejte do mixéru a dobře rozmixujte. To je vše. Pesto je hotové!
Kompletní recept na pesto z medvědího česneku i s typy na jiné dochucení pesta je na webu také.
Na našeho pstruha bude stačit cca 1 lžíce pesta na porci, takže pokud vám zbyde víc, dejte ho do dobře vymyté sklenice, zavřete a nechte v lednici.
Plníme pstruha
Pesto vetřeme jak do rybky, tak i po povrchu do zářezů.
Přidáme také dobře opláchnutý čerstvý libeček, který nemusíme ani krájet. Do každé rybky dáme snítku.
Pstruha díky pestu není potřeba nijak více solit.
Pečeme či smažíme
Vše už máme připravené, takže buď můžeme pstruha upéct v troubě. Dáme je do pekáčku společně s hrudkou másla. Pstruhům by mělo stačit přibližně 15–20 minut v troubě (záleží na velikosti ryb).
Popřípadě můžeme pstruha péci také na másle na pánvi přibližně 5 minut z každé strany.
Je to dobrůtka, která na stůl rozhodně patří a udělá velkou parádu. Výborný je pstruh třeba i jen s bohatým zeleninovým salátem nebo s dobrými brambory.
Nezapomeňte ho ještě před konzumací zakápnout trochou citronu.
Rybkám sláva!
Pája
Líbí se vám recept pstruha s libečkem a pestem z medvědího česneku? Sdílejte ho s přáteli ;o) Díky!
Kolik byste dal/a receptu hvězdiček? (víc = lepší)
Další recepty z kategorií: Další recepty dle ingrediencí: citron, libeček, máslo, medvědí česnek, olivový olej, ořechy, parmazán, pstruh, sůl
Mrkněte na můj nový projekt:
Jídelníček v čase karantény a náš nový projekt #vicnezkucharka. Mrkněte rovnou na www.vicnezkucharka.cz a nebo na článek zde na blogu, kde se dočtete, o co vlastně jde a proč to celé vzniklo.