Což takhle losos na grilu? Mám tu pro vás tentokrát naprosto jednoduchý recept na lososa na grilu. Nic složitého nečekejte. Jen dobrou jednoduchou chuť. A pokud máte strach z grilování ryb, stejně jako já, tak vás toto snad přesvědčí, že to nemusí být problém.

Naše léta většinou vypadají tak, že je trávíme v Norsku. Tom – můj muž, tu pracuje jaro raftový průvodce a já se snažím také (tedy pokud kolem mě nepobíhá dítko). Je tu krásně, syrově, ale potraviny jsou pekelně drahé. Za co nicméně rádi peníze dáme, jsou ryby. Ty jsou v Norsku za dobrý peníz a chuťově je to naprosté bájo. Losos je tu úplně dokonalost. Co ale také stojí za vyzkoušení, pokud budete mít cestu kolem, je ryba øret. Chuťově je velmi podobná lososovi, i maso je vlastně barevně dosti podobné.

My ho v Norsku většinou kupujeme celého a krmíme se s ním několik dní – zvířata :).

Pokud se vám tedy do ruky dostane øret samotný, klidně na něj aplikujte tento postup.

Uložit na Pinterest Pinterest
Hlavní fotka k receptu Lahodný losos na grilu či øret

Ingredience na grilovaného lososa

Množství: 4 porce

1 kg filetu z lososa či øreta
1 citron
3 stroužky česneku
3 lžíce olivového
Sůl


CHYSTÁTE ŠKOLNÍ SVAČINY?

Pak se vám bude líbit naše Velká svačinková bichle, čeká vás v ní na každý školní den jiný recept, sezonní, nutričně vyvážený, připravený do týdenních plánů. Nemusíte nic řešit ani vymýšlet, jen otočíte stránku.

Koupit Velkou svačinkovou bichli

Nebo si můžete stáhnout recepty na celý 1 měsíc zdarma! Více zde.

Postup přípravy

Doba přípravy: 5 minut
Doba vaření: 15 minut
Celkový čas: 20 minut

Příprava

V jednoduchosti je krása, takže žádné složitosti. Připravte si 3 stroužky česneku a šťávu z jednoho citronu plus 3 lžíce olivového oleje a špetku soli.

Lososa či øreta umyjte a dobře utřete do sucha papírovými utěrkami.

Dva přístupy

Co teď dál?

  1. Vytvořte si marinádu z utřeného česneku se solí, citronu, olivového oleje a potřete s ním lososa před pečením. Chuť bude poněkud jemnější tím, jak se česnek a citron povaří.
  2. Nechte lososa péct na grilu nahatého bez marinády a tu použijte až na ogrilovaný kousek. Chuť bude intenzivnější, česnek voňavější. To ale nemusí vyhovovat každému.

Grilování lososa

Ať už s marinádou nebo bez, lososa grilujte klidně rovnou na mřížce přibližně 10 minut. Mřížku ale před tím potřete olejem, aby šla ryba dobře otočit. Strana s kůží přijde na gril první. Čas vždy záleží na velikosti filetu a tloušťce masa. Pokud si nejste jistí, že je maso hotové, nejjednodušší je do nejtlustšího místa rýpnout vidličkou a ve chvíli, kdy se maso dobře odděluje po vrstvách, máte hotovo. Nechte pak lososa aspoň 5 minut odpočinout, než se na něj vrhnete jako hladoví vlci.

My jsme testovali „bezkouřový gril“ od Tescomy a brzy na něj čekejte i recenzi. Na mřížku se ryba naštěstí vůbec nepřichytávala, takže pohoda jazz.

Připalování rybího masa na gril

Pokud máte s grilováním ryb špatné zkušenosti a nechcete zažít zase to trhání a špatné otáčení, určitě je v pohodě rybu dát například do speciálního grilovacího roštu na rybu, popřípadě ji můžete dát na obyčejný grilovací tác. Nebudete pak aspoň tak smutní z čištění zadělaného grilu, kdyby se to nepovedlo.

Další možností je lososa uzavřít do alobalu, což ale znamená, že se chlapec spíše podusí, uvaří, než že byste měli křupavou a provoněnou kůži. Doba přípravy je pak také delší a počítejte 15-20 minut v uzavřeném alobalu.

 Příloha

Lososa máme a co k tomu? Brambory? Salát?  Nebo ho sníst jen tak? Všechno jde a všechno je skvělé. Pokud jde o grilovaný kousek, tak ten je pro mě nejlepší s ogrilovanou cuketou a to mi ke štěstí naprosto stačí.

Dobrou chuť
Pája